ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ТЕРМОРЕГУЛЯЦІЇ ЯГНЯТ ЗА РІЗНОГО ТИПУ НАРОДЖЕННЯ І ЖИВОЇ МАСИ

DOI: 10.32900/2312-8402-2024-131-161-174

Помітун Іван,
д. с.-г. н.,
професор,
https://orcid.org/0000-0002-7743-3600,
Корх Ігор,
к. с.-г. н.,
с. н. с.,
https://orcid.org/0000-0002-8077-895X,
Паньків Любов,
к. с.-г. н.,
с. н. с.,
https://orcid.org/0000-0002-3295-2132,
Бойко Наталія,
к. с.-г. н.,
с. н. с.,
https://orcid.org/ 0000-0001-6742-8456,
Косова Надія,
к. с.-г. н.,
с. н. с.,
https://orcid.org/0000-0001-7353-1994,
Інститут тваринництва НААН, м. Харків, Україна

Ключові слова: жива маса, падіж, температура ректальна, температура на поверхні тіла, тип народження, ягнята


Дослідження здійснено на 1421 головах ягнят різної статі та  типу народження (одинаки, двійні та трійні) Харківського внутрішньопородного типу породи прекос, а також аборигенної сокільської смушкової породи (19 голів).  Оцінювалися у два суміжні роки за ягніння овець в січні-лютому в умовах експериментальної бази інституту – дослідного господарства «Гонтарівка» Харківської області показники живої маси ягнят  (ЖМ), тип їх народження (ТН) і  характер волосяного покриву (ВП), вік на дату падіжу (ВДП), температура  тіла ректальна (РТ), температура на поверхні тіла в області грудей (ТП), температура (Т) та вологість повітря (В) та інші показники мікроклімату у приміщені. Дослідженнями встановлено, що рік народження являється впливовим фактором щодо (ЖМ)  та однорідності ягнят. Середня (ЖМ) усіх новонароджених ягнят відрізнялася на 6,2 % у порівнювані роки за статистично високовірогідно  різниці. Більш ніж на 12 %  виявилися розбіжності  за цією ознакою серед ягнят – одинаків.  Істотно відрізнялися за роками також показники фенотипової варіації  цієї ознаки у стаді. В цілому рівень (ВДП) молодняку овець в період від народження до відлучення від матерів  складав 6,2-7,9. %, а ягнята, які пали мали нижчі,  ніж середні по вибірці за роками оцінки показники живої маси від 7,7 % до 14,2 %   ( р<0,001  в обох випадках ). І хоч найбільше (від 20 до 38% ) ягнят гинуло у перші три доби після народження, дослідженнями не встановлено вірогідної повторюваності структури (ВДП) ягнят у суміжні роки, r±mrs=+0,714±0,350 (p>0,5). Більш закономірним є те, що сумарна чисельність ягнят які пали припадає на перші 30 діб їх життя – 39 % (2020 р.) та 57 5 % (2021 р.). Дослідженнями змін (ТП) у продовж першої години життя ягнят виявлено особливості, пов’язані з типом їх народження. У  двійнят та трійнят  відзначалося відносно більше зниження (ТП). Воно склало 3,9о С  (14,2 %, p<0,01) у двійнят та 3,7о С  (13,1%, p<0,001) у трійнят, тоді як у одинаків – лише 1,1о С (4,1%). Зміна температури тіла за першу годину житття має  кореляцію +0,445 з (ЖМ) ягнят. У 20-25 – добовому віці  ягнят породи прекос з характериним для мериносів типом вовновго покриву переважли за (ЖМ) від 4,3 % до 13,7 % за невірогідної різниці та за (ТП) 11,6 %  та 16,7 % (р<0,001 у баранців та (р<0,01 у ярок) над ровсениками, що мали вовновий покрив типу «песига».

Одержані результати цієї роботи важливі для подальшої селекції овець щодо збільшення живої маси при народженні ягнят та типовості за вовновим покривом.

 

Бібліографічний список

Aleksiev, Y., Gudev, D. & Dimov, G. (2007). Thermal Status in Three Breeds of Newborn Lambs during the First 24 Hours of Postnatal Life. Bulgarian Journal of Agricultural Science. 13,  563-573.

Bienboire-Frosini, C., Muns, R., Marcet-Rius, M., Gazzano, A., Villanueva-García, D., Martínez-Burnes, J., Domínguez-Oliva, A., Lezama-García, K., Casas-Alvarado, A. & Mota-Rojas, D. (2023). Vitality in Newborn Farm Animls: Adverse Factors, Physiological Responses, Pharmacological Therapies, and Physical Methods to Increase Neonate Vigor. Animals, 13(9), 1542. https://doi.org/10.3390/ani13091542

De Barbieri, I., Montossi, F., Vinoles, C, & Kenyon, P. R. (2018). Time of shearing the ewe not only affects lamb live weight and survival at birth and weaning; but also ewe wool production and quality. New Zealand Journal of Agricultural Research Vol. 61, Is.1, 57–66. https://doi.org/10.1080/00288233.2017.1388825

Romanova, O. V., Pryima, S. V. (Ed.), Polupan, Yu. P., & Basovskyi, D. M. (2019). Derzhavnyi reiestr subʼiektiv pleminnoi spravy u tvarynnytstvi za 2018 rik [State register subjects of tribal affairs in animal breeding 2018 year]. Kyiv. Vol. I. 153. (In Ukrainian)

Zhukorskyi, O. M., Romanova, O. V., Pryima, S. V. (Ed.), & Basovskyi, D. M. (2023). Derzhavnyi reiestr subʼiektiv pleminnoi spravy u tvarynnytstvi za 2022 rik [State register subjects of tribal affairs in animal breeding 2022 year]. Kyiv. Vol. II. 190. (In Ukrainian). Available at: http://animalbreedingcenter.org.ua/images/files/derjplemreestr/derjplemreestr2_2022.pdf

Dwyer, C. M. & Morgan, C. A. (2006). Maintenance of body temperature in the neonatal lamb: Effects of breed, birth weight, and litter size. J. Anim. Sci. Is. 84 (5), 1093–1101. doi: 10.2527/2006.8451093x

Gaur, P., Malik, Z. S., Bangar, Y. C., Magotra, A. & Chauhan, A. (2022). Survival analysis for estimating lamb survival up to weaning in Harnali sheep. Zygote, Vol. 30, Is. 6, December 2022 , pp. 797 – 800. DOI: https://doi.org/10.1017/S0967199422000272

Gibb, M. J., & Treacher T. T. (1980). The effect of ewe body condition at lambing on the performance of ewes and their lambs at pasture. The Journal of Agricultural Science. Vol. 95, Is. 3,  631–640 https://doi.org/10.1017/S0021859600088031

Habtegiorgis, K., Haile, A., Getachew, T., Jimma, A., & Gemiyo, D. (2022). Litter size, litter weight, and lamb survivability of Doyogena sheep managed under community-based breeding program in Ethiopia. Heliyon. 8(11),e11576.  https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e11576

Heinzen, B. C.,  Weber, S. H.,  Maia, D. & Sotomaior, C. S. (2023). Productive performance of lambs born in different seasons of the year. Open Veterinary Journal, Vol. 13(7), 932-941. https://doi.org/10.5455/OVJ.2023.v13.i7.13

Kenyon, P. R., Roca Fraga, F. J., Blumer, S., & Thompson, A. N. (2019). Triplet lambs and their dams – a review of current knowledge and management systems. New Zealand Journal of Agricultural Research. Vol. 62, Is. 4,  P. 399-437. https://doi.org/10.1080/00288233.2019.1616568

Kopp, K., Hernandez-Jover, M., Robertson, S., Abuelo, A. &  Friend, M. (2020). A survey of new south wales sheep producer practices and perceptions on lamb mortality and ewe supplementation. animals (Basel). 10(9): 1586. https://doi.org/10.3390/ANI10091586

Korkh, I., Boyko, N., Pomitun, І., Paliy, A. & Pavlichenko, O. (2024). Features of the formation of lambs’ adaptive capacity in the first day of life. Veterinarska stanica. Vol. 55 (1), 63-77.  https://doi.org/10.46419/vs.55.1.4

Labeur, L., Villiers, G., Small, A. H., Hinch, G.N., & Schmoelzl, S. (2017). Infrared thermal imaging as a method to evaluate heat loss in newborn lambs. Res. Vet. Sci.  Vol. 115, 517–522. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2017.09.023

Mellor, D. J., & Stafford, K. J. (2004). Animal welfare implications of neonatal mortality and morbidity in farm animals. Vet J. Vol. 168, 118–133.  https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2003.08.004

Mullaney, P. D. (1969). Birth weight and survival of Merino, Corriedale, and Polwarth lambs. Australian Journal of Experimental Agriculture and Animal Husbandry. Vol. 9(37), 157–163.  https://doi.org/10.1071/EA9690157

Oldham, C. M., Thompson, A. N., Ferguson, M. B., Gordon, D. J., Kearney, G. A. & Paganoni, B. L. (2011). The birthweight and survival of Merino lambs can be predicted from the profile of liveweight change of their mothers during pregnancy. Animal Production Science. Vol. 51, 776–783.

Santiago, R., Martínez-Burnes, J., Mayagoitia, A. L., Ramírez-Necoechea, R., & Mota-Rojas, D. (2019). Relationship of vitality and weight with the temperature of newborn piglets born to sows of different parity. Livest. Sci., Vol. 220, 26–31.

Schmidek, A., da Costa, M. J. R. P., Mercadante, M. E. Z., de Toledo, L. M., Cyrillo J. N.d.S.G., & Branco, R. H. (2013). Genetic and non-genetic effects on calf vigor at birth and preweaning mortality in Nellore calves. Rev. Bras. Zootec., 42 (6), 421–427. https://doi.org/10.1590/S1516-35982013000600006

Schreurs, N. M., Kenyon, P. R., Mulvaney, F. J., Morel, P. C., West, H., & Morris, S. T. (2010). Effect of birth weight and birth rank on the survival of single and twin lambs born to ewe Lambs. Anim. Prod. Sci. Vol.50, 460–464.

Shiels, D., Loughrey, J., Dwyer, C. M., Hanrahan, K., Mee, J. F. & Keady, T. W. J. (2022). A Survey of Farm Management Practices Relating to the Risk Factors, Prevalence, and Causes of Lamb Mortality in Ireland. Animals, 12(1), 30; https://doi.org/10.3390/ani12010030.

Sykes, A. R., Griffiths, R. G. & Slee, J. (1976). Influence of breed, birth weight and weather on the body temperature of newborn lambs. Animal Production. Vol. 22, Is.3, 395 – 402. https://doi.org/10.1017/S0003356100035674

Urun, S. & Şirin, E.(2023). Determination of the effect of pre-mating weight and placental characteristics on birth weight in Karayaka sheep. Vol. 17; Is.66(4), 335–340. https://doi.org/10.5194/aab-66-335-2023

Vatankhah, M., & Talebi, M. A. (2009). Genetic and Non-genetic factors Affecting Mortality in Lori-Bakhtiari Lambs. Asian-Aust. J. Anim. Sci. Vol. 22, No. 4,  459 – 464.

Vicente-Pérez, R., Avendaño-Reyes, L.,  Correa-Calderón, A.,  Mellado, M.,  Meza-Herrera, C. A., Montañez-Valdez, O. D., & Macías-Cruz, U. (2019). Relationships of body surface thermography with core temperature, birth weight and climatic variables in neonatal lambs born during early spring in an arid region. Journal of Thermal Biology. Vol. 82, 142-149. https://doi.org/10.1016/j.jtherbio.2019.04.001