DOI: 10.32900/2312-8402-2024-132-124-139
Ключові слова: технології, комбікорми, дозування ,зміщування, деструкція, компоненти
Проведено розробку та реалізацію двох варіантів ресурсозберігаючої технології механізованого виробництва комбікормів та БВМД з гнучкими зв’язками в умовах господарства з навантаженим резервуванням вагових дозаторів і змішувачів та з навантаженим резервуванням змішувачів.
Дослідженнями установлено, що точність дозування 0,1 кг., обороти валу змішувача мають вплив на показник якості змішування, так при 30 об/хв. якість змішування – 95,18 %, а при 46 об/хв. – 96,1 % та 1 хв змішування. На основі багатофакторного експерименту отримані поліномні лінійна та квадратична моделі для якості змішування інгредієнтів комбікормів за рахунок факторів: швидкості обертання, кількості лопаток та часу роботи з об’ємом змішувача 0,54 м3. Визначено витрати часу на виконання операцій по виробництву комбікормів та побудовані два варіанта циклограм процесу виробництва комбікормів технологічних ліній: з навантаженим резервуванням вагових дозаторів та змішувачів і з навантаженим резервуванням змішувачів.
Установлено час початкового циклу процесу виробництва комбікормів технологічних ліній:
– з резервуванням вагових дозаторів та змішувачів час початкового циклу склав 9,7 хв. а циклу, що установився – 6,9 хв.
– з резервуванням змішувачів час початкового циклу процесу виробництва комбікормів технологічних ліній продуктивністю 2 тони на годину склав 9,7 хв. а циклу , що установився – 5,9 хв.
Установлено, що продуктивність технологічних ліній виробництва комбікормів склала:
– по технології з гнучкими зв’язками та навантаженим резервуванням двох вагових дозаторів та двох змішувачів – 1,974 т.
– по технології з гнучкими зв’язками та ваговим дозатором, який забезпечує вивантаження компонентів сировини в двох протилежних напрямках і навантаженим резервуванням двох змішувачів – 2,307 т.
Бібліографічний список
Aleksashin, A., Goncharuk, G., & Lisak, M. (2021). Modernizatsiia drobarky zerna kukurudzy v umovakh roboty systemy IT-servis obladnannia [Modernization of the corn grain crusher in the conditionsof the IT-service equipment system]. Zernovi produkty i kombikormy Grain Products and Mixed Fodder’s, Odessa 21(4), 10-15. https://doi.org/10.15673/gpmf.v21i4.2235 (in Ukrainian).
Buryma M. A., Hula R. M., Fedorovskyi A. A., Rukomanov S. M., Horbenko O. A. (2017). Analiz konstruktsii dozatoriv sypkykh komponentiv kombikormu [Analysis of dispenser designs for bulk feed components]. Perspektyvna tekhnika i tekhnolohii. Bulletin of Kremenchuk Mykhailo Ostrohradskyi National University, Kremenchug,. 2, 13–20. https://doi.org/10.32782/1995-0519.2023.4.17 (in Ukrainian).
Chudak R. A., Poberezhets Yu. M., Vozniuk O. I. (2017). Efektyvnist vyroshchuvannia hibrydnykh svynei za vykorystannia kormiv riznoho vyrobnytstva [The efficiency of growing hybrid pigs using feed of different production]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii. Kyiv, 5 (99), 11–16. (in Ukrainian).
Fihurska, L., Tsiundyk, O. i Chernega, I. (2024). Stan ta persp ektyvy rozvytku vyrobnytstva kombikormiv dlia svynei riznoho viku [State and prospects for the development of feed production for pigs of different ages]. Zernovi produkty i kombikormy Grain Products and Mixed Fodder’s, Odessa 23, 3, 15-21. DOI:https://doi.org/10.15673/gpmf.v23i3.2777 (in Ukrainian).
Hulavskyi V. T. (2014). Nauchnыe osnovы prymenenyia razlychnыkh vydov VTO pry pererabotke zerna [Scientific basis for the use of various types of WTO in grain processing]. Zernovi produkty i kombikormy. Odessa,. 3 (55). 27–33. (in Ukrainian).
Hutsol A. V., Dmytruk I. V., Dmytruk L. I. (2023). Termostiikist probiotychnykh preparativ u hranulovanykh kombikormakh [Heat stability of probiotic preparations in granulated compound feeds]. Kormy i kormovyrobnytstvo. Vinnytsia,. 95, 207–214. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202395-19 (in Ukrainian).
Kosov M. O. (2014). Tekhnolohiia vyrobnytstva kombikormiv v umovakh nevelykykh hospodarstv [Technology of compound feed production in small farms]. Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny. Kharkiv, 29.(1), 197–201. (in Ukrainian).
Kosov M. O. (2012). Osoblyvosti rostu ta rozvytku porosiat pry vykorystanni balansuiuchykh dobavok u skladi malokomponentnykh kombikormiv [Features of the growth and development of piglets when using balancing additives in the composition of low-component feeds]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu tvarynnytstva NAAN – Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Science of the National Academy of Agrarian Science of Ukraine. Kharkiv, 107, 60–65. (in Ukrainian). Available at: https://lfi-naas.org.ua/107-2012/
Kosov M. O. (2015). Tekhnolohiia vyrobnytstva balansuiuchykh dobavok [Technology for the production of balancing additives]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu tvarynnytstva NAAN – Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Science of the National Academy of Agrarian Science of Ukraine. Kharkiv, 114, 74–76. (in Ukrainian). Available at: https://lfi-naas.org.ua/114-2015/
Kosov M. O. (2020). Tekhnolohichne udoskonalennia sposobiv zabezpechennia povnotsinnym zhyvlenniam svynei na vidhodivli. Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia prysviachena. 90-richchiu vid dnia narod. akademika UAAN H. O. Bohdanova, Kharkiv. (in Ukrainian).
Kosov M. O. (2020). Udoskonalennia okremykh tekhnolohichnykh rishen orhanizatsii hodivli pry vyroshchuvanni molodniaku svynei [Improvement of Individual Technological Solutions for the Organization of Feeding in the Cultivation of Young Pigs]. (Candidate’s thesis). Kharkiv. (in Ukrainian).
Malakov O. I., Burlaka S. A., Mykhalova Yu. O. (2019). Matematychne modeliuvannia ta osnovy konstruiuvannia vibratsiinykh zmishuvachiv [Mathematical Modeling and Fundamentals of Designing Vibrating Mixers]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Khmelnytskyi, 5 (277). https://doi.org/10.31891/2307-5732-2019-277-5-30-33 (in Ukrainian).
Milko D. O. (2015). Metodyka eksperymentalnykh doslidzhen barabannoho dozatora iz komirkovoiu poverkhneiu [Methods of Experimental Studies of a Drum Dispenser with a Cell Surface]. Pratsi Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu. Melitopol, 4, 15, 96–103. (in Ukrainian).
Novakovska V. Yu., Chornolata L. P., Hutsol N. V. (2023). Vplyv fraktsiinoho skladu klitkovyny na peretravnist pozhyvnykh rechovyn kormovoi syrovyny [The influence of the fractional composition of fiber on the digestibility of nutrients of feed raw materials]. Kormy i kormovyrobnytstvo. Vinnytsia,. 95, 186–198. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202395-17 (in Ukrainian).
Petrychenko V. F., Korniichuk O. V. (2022). Naukove zabezpechennia vyrobnytstva kormiv v umovakh voiennoho stanu [Scientific support for feed production under martial law]. Kormy i kormovyrobnytstvo. Vinnytsia, 93, 10–20. (in Ukrainian). https://doi.org/10.31073/10.31073/kormovyrobnytstvo202293-01
Postnikova М., Mikhailov Е., Nesterchuk D., Rechina О. (2019). Energy Saving in the Technological Process of the Grain Grinding. Modern Development Paths of Agricultural Production. Trends and Innovations. Melitopol, 395-403. DOI: 10.1007/978-3-030-14918-5_41 (i n Ukrainian).
Piskun, V. I., Yatsenko, Yu. V., Yatsenko, Yu. Yu. (2020). The concept of optimization of technological solutions of agricultural production. Modern engineering and innovative technologies. Germany, 12 (1), 5–11. doi: 10.30890/2567-5273.2020-12-01-015.
Rybalchenko V., Kostenko O. (2023). Vplyv konstruktyvnykh parametriv robochykh orhaniv drobarky na protses podribnennia zerna [Influence of the design parameters of the crusher’s working bodies on the process of grain grinding]. Bulletin of Kremenchuk Mykhailo Ostrohradskyi National University, Kremenchug 4 (141). 138–145. https://doi.org/10.32782/1995-0519.2023.4.17 (in Ukrainian).
Sorokin V. (2009) Vybir napriamiv vdoskonalennia tekhnolohii pryhotuvannia kombikormiv na fermakh [Selection of directions for improving the technology of compound feed preparation on farms]. Visnyk Natsionalnyi universytet bioresursiv i pryrodokorystuvannia, 38, 43–51. https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/49015/1/Visnyk_78_2009_38.pdfnyk_78_2009
Soldatenko, L., Shipko, A., & Shipko, I. (2020). Napriamok udoskonalennia robochykh orhaniv molotkovykh drobarok [Direction of improvement of working bodies of hammer crushers]. Zernovi produkty i kombikormy Grain Products and Mixed Fodder’s, Odessa 20, 2, 41-47. https://doi.org/10.15673/gpmf.v20i2.1766 (in Ukrainian).
Vyshnytska S. V., Zozulov O. V. (2023). Stan ta tendentsii rozvytku vitchyznianoho rynku kombikormiv ta biolohichnykh mineralno-vitaminnykh dobavok [The state and trends of development of the domestic market of compound feeds and biological mineral and vitamin supplements]. Economic Bulletin of the National Technical University of Ukraine “Kyiv Polytechnic Institute”. Kyiv, 26. 102–108. https://doi.org/10.20535/2307-5651.26.2023.287415 (in Ukrainian).
Voronetska I. S., Kravchuk O. O., Petrychenko I. I. (2021). Teoretychni zasady efektyvnoho vykorystannia povnotsinnoho zmishanoho ratsionu v molochnomu skotarstvi [Theoretical principles of effective use of a full-fledged mixed diet in dairy cattle breeding]. Kormy i kormovyrobnytstvo. Vinnytsia, 92, 182–193. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202192-17 (in Ukrainian).
Verbych I. V., Bratkovska H. V. (2020). Vykorystannia u hodivli molodniaka svynei kombikormu z riznymy sposobamy pererobky soi iz soniashnykovoiu makukhoiu [Use of compound feed with different methods of processing soybeans with sunflower meal in feeding young pigs]. Kormy i kormovyrobnytstvo. Vinnytsia, 89. 205–215. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202089-20 (in Ukrainian).
Volkova S., Shcherbatova K. (2015). Rozvytok kombikormovoho vyrobnytstva yak osnova zabezpechennia prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Development of feed production as a basis for ensuring food security in Ukraine]. Ekonomika kharchovoi promyslovosti. Odessa (26), 35-41 (in Ukrainian). https://www.researchgate.net/publication/283696803_ROZVITOK_KOMBIKORMOVOGO_VIROBNICTVA_AK_OSNOVA_ZABEZPECENNA_PRODOVOLCOI_BEZPEKI_UKRAINI
Yeremenko O. I., Korchak Yu. M., Ovrutskyi R. V. (2015). Rozrobka konstruktsiino-tekhnolohichnoi skhemy zmishuvacha-dozatora pry hranuliuvanni biomasy [Development of a structural and technological scheme of a mixer-doser for biomass granulation]. Visnyk Stepu. Vinnytsia, 2, 180–186. https://isgs-naan.com.ua/visnyk_stepu_2015 (in Ukrainian).
Yehorov B. V. (2019). Tekhnolohichni protsesy zmishuvannia komponentiv kombikormiv [Technological processes of mixing compound feed components]. Kormy i fakty, Kyiv, 2, 18-20. (in Ukrainian). https://lib.dsau.dp.ua/book/157828
Yehorov B. V. (2018). Tekhnolohichni protsesy dozuvannia ta zmishuvannia komponentiv kombikormiv [Technological processes of dosing and mixing of compound feed components]. Kormy i fakty. Kyiv, 12(100), 12–13, 1(101). https://lib.dsau.dp.ua/book/157387 (in Ukrainian).
Yehorov B. V. (2019). Tekhnolohichni protsesy dozuvannia ta zmishuvannia komponentiv kombikormiv [Technological processes of dosing and mixing of compound feed components]. Kormy i fakty. Kyiv, 8–9. https://lib.dsau.dp.ua/book/157387 (in Ukrainian).
Yehorov B. V. (2019). Ekstruduvannia ta ekspanduvannia zerna i kombikormiv [Extruding and expansion of grain and compound feeds]. Kormy i fakty. Kyiv, 5(105), 10–12. https://lib.dsau.dp.ua/book/160063 (in Ukrainian).
Piskun, V. I., Yatsenko, Yu. V., Yatsenko, Yu. Yu. (2020). The concept of optimization of technological solutions of agricultural production. Modern engineering and innovative technologies. Germany, 12 (1), 5–11. doi: 10.30890/2567-5273.2020-12-01-015.
Zolotarov, A., Piskun, V., Seduyk, I., Zolotarova, S., Berеstova, L., Kravchenko, Yu. (2023). Influence of paratypical factors on milk production in Ukraine. Scientific papers. Series d. Animal science. Bucharest, LXVI, 2. 436-441.
Zolotaryov, A., Piskun, V., Pilipcenko, A., Rudenko, E., Zolotarova, S., Trishyn, A., Yatsenko, Y. (2021). Determination of productivity of milking cows and emissions of greenhouse gases from organic waste with different approaches to the organizationof the technology of their feeding. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5, 10 (113), 26–32. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.243115