DOI: 10.32900/2312-8402-2020-123-156-166
Ключові слова: технологічні особливості, конструктивні особливості, технологічна лінія, групи, мікроклімат, вплив, показники
Відомо, що свинарство є традиційною галуззю сільськогосподарського виробництва України, яка має великі потенційні можливості. Основним технологічним процесом на свинарських фермах є процес приготування та роздавання кормів тваринам. Від досконалості даних процесів залежить успіх усього виробництва. Зоогігієнічні параметри тваринницьких приміщень (швидкість руху, температура та відносна вологість повітря, рівень у ньому шкідливих газів – аміаку та вуглекислого газу, освітленість) мають важливе значення для забезпечення здоров’я і розвитку продуктивності свиней. Розглянуто вплив технологічних і конструктивних особливостей приготування та роздавання кормів в групах на основні показники мікроклімату в групових станках для поросят, який дозволить покращити умови утримання тварин. В якості даних особливостей є розроблена технологічна лінія, яка давала змогу постачати корм одночасно у всі три станки дослідної групи, за один робочий хід. Вологий корм у ковшики кормороздавальної лінії завантажувався з розрахунку на його видачу за один прохід роздавача. Дослідження показали, що через 30 днів після початку проведення виробничої перевірки середня температура повітря в свинарнику становила +24,13 °С і була однаковою для поросят усіх піддослідних груп. Відносна вологість повітря в станку де знаходилася контрольна група № 1, була на 1,3 % більшою за вологість у станку тварин контрольної групи № 2 та на 4,0 % вищою ніж в дослідній групі (дані групи споживали вологий корм). Через 60 днів після початку перевірки температура повітря була +22,07 °С для всіх піддослідних груп тварин. Відносна вологість повітря в станку, де знаходилася контрольна група № 1 (споживала сухий корм), була на 4,0 % та на 1,5 % більшою за аналогічні показники в станках тварин дослідної та контрольної групи № 2 (годували вологим кормом). Концентрація аміаку, вуглекислого газу та швидкість руху повітря в станках для всіх піддослідних груп тварин була приблизно однаковою і не виходила за допустимі зоогігієнічними нормативами межі. Застосування технологічного прийому забезпечення поросят кормом та водою з використанням розробленої технологічної лінії для приготування та роздавання вологого корму різної консистенції, в порівнянні з контрольними групами № 1 та № 2, привело до зменшення відносної вологості повітря в групових станках дослідної групи на 4,0 % і 2,5 % відповідно.
Бібліографічний список
- Сусол Р. Л., Ткаченко І. Є. Генезис відгодівельних та м’ясних ознак молодняку черво- ної білопоясої породи м’ясних свиней в умовах півдня України. Аграрний вісник Причорномор’я : зб. наук. пр. / Одес. держ. аграр. ун-т. Одеса, 2017. Вип. 84(1). С. 86–92.
- Церенюк О. М. Генетичний потенціал продуктивності свиней порід уельс та ландрас за відгодівельними якостями. Науково-технічний бюлетень Інституту тваринництва НААН. Харків, 2018. № 120. С. 160-167.
- Ульянченко О. В., Македонський А. В., Бабаєв О. Ю., Церенюк М. В. Основні напрями відродження свинарства в лісостеповій зоні України. Харків : Смугаста типографія, 2014. 284 с.
- Kozyr V., Khalak V., Povod M. DNA-type results swine for MS4R-gene and its association with productivity. AgroLife Scientific Journal. 2019. 8(1). Р. 128–133.
- Schook L, Beattie C, Beever J, Donovan S, Jamison R, Zuckermann F, Niemi S, Rothschild M, Rutherford M, Smith D. (2005). Swine in biomedical research: creating the building blocks of animal models. Anim Biotechnol., 16(2). Р. 183–90. DOI: 10.1080/10495390500265034
- Мысик А. Развитие отрасли свиноводства в странах мира. Свиноводство. 2006. № 1. С. 18–20.
- Кравченко, О. О., Голов, В. О. Порівняльна характеристика сухого та рідкого способів годівлі свиней. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Миколаїв, Вип. 4. Т. 2. Ч. 1. С. 117–120.
- Нечмілов, В. М., Повод, М. Г. Відгодівельна продуктивність свиней за різних термінів дорощування та використання сухого і рідкого типів годівлі. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія “Тваринництво“. Суми : СНАУ, 2018. Вип. 7 (35). С. 328–355.
- Вдовіченко Ю. В., Нечмілов В. М., Повод, М. Г. Продуктивність поросят за сухого, вологого та рідкого типу годівлі на дорощуванні. Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава, 2018. № 3. С. 106–109.
- Іванов В. О., Волощук В. М. Біологія свиней. Полтава : Техсервіс, 2013. С. 195–198.
- Понд У. Дж., Хаупт К. А. Биология свиньи. Москва : Колос, 1983. 334 с.
- Іванов В. О., Волощук В. М. Сучасна технологія виробництва свинини в Українi та перспективи її удосконалення. Таврійський науковий вісник. Херсон : Айвант, 2006. Вип. 43. С.75–79.
- Липатников В. Ф., Степанов В. П. Совершенствование способов содержания различных производственных групп свиней. Научные труды Всероссийского научно-исследовательского и проектировочно-технологического института механизации животноводства. Подольск, 2004. Т. 14. С. 151–167.
- Рахманов А. И. Содержание и кормление свиней. Москва : Аквариум, 2003. 47 с.
- Козловский В. Г. Технология промышленного свиноводства. Москва : Россельхозиздат, 2000. 98 с.
- Сікун М. В. Дослідження процесу видачі корму кормороздавальною установкою для фермерських господарств. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Харків, 2007. № 59. Т. 1. С. 350–354.
- Піскун В. І., Сікун М. В. Виробнича оцінка технології для приготування та роздачі вологих кормів на свинофермах. Аграрний вісник Причорномор’я. Одеса : Одес. держ. аграр. ун-т., 2011. Вип. 58. С. 61–64.
- Сікун М. В. Вплив технологічних і конструктивних особливостей приготування та роздавання кормів на зоотехнічні показники вирощування поросят віком від одного до трьох місяців у різних піддослідних групах. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Вінниця, 2014. № 1(83). Т. 2. С. 59–64.