DOI: 10.32900/2312-8402-2019-121-23-32
Ключові слова: ріпакова олія, оливкова олія, рисова олія, ефірна олія розмарину, ТБК-активні продукти, перекисне окиснення ліпідів
Ми припустили, що ефірна олія розмарину буде попереджувати або зменшувати перекисне окиснення ліпідів в рослинних оліях завдяки антиоксидантним властивостям. Мета роботи полягала у дослідженні вмісту речовин, що реагують з 2-тіобарбітурової кислотою (ТБК-активні продукти) в різних рослинних оліях (ріпакова олія, оливкова олія, рисова олія) після використання ефірної олії розмарину (Etja, Ельблонг, Польща ) як антиоксиданту шляхом моніторингу перекисного окиснення ліпідів впродовж одного місяця зберігання.
Ефірна олія розмарину знижувала окиснення ліпідів в ріпаковій олії в порівнянні з контрольним зразком на 23,9 % (р<0,05) після 8 днів і на 9,4 % (р>0,05) після 40 днів зберігання. Додавання ефірної олії розмарину до оливкової олії значно збільшувало вміст ТБК-активних продуктів тільки через 8 днів зберігання. Зниження окиснення ліпідів було найвищим через 40 днів в порівнянні з початком дослідження. Ефірна олія розмарину, додана до рисової олії, викликало підвищення рівня ТБК-активних продуктів після 8 днів зберігання (на 23,7%, р<0,05) і на початку експерименту (на 64,4 %, р<0,05), відповідно. Здатність ефірної олії розмарину сповільнювати перекисне окиснення ліпідів виявилося багатообіцяючою стратегією в зберіганні рослинних олій. Ця активність, мабуть, пов’язана з антиоксидантними сполуками, присутніми в ефірній олії розмарину.
Отже, ефірну олію розмарину можна додавати в різні рослинні олії як природне джерело антиоксидантів у годівлі тварин. Знання ступеня і способу інгібування конкретних сполук, які присутні в ефірних оліях рослин може сприяти успішному застосуванню таких натуральних консервантів в харчових продуктах, оскільки певні комбінації вторинних метаболітів забезпечать високу антиоксидантну активність.
Бібліографічний список
- al-Sereiti, M. R., & Abu-Amer, K. M., Sen, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian J. Exp. Biol. 37(2),124–130.
- Begum, A., & Sandhya, S., Shaffath Ali, S., Vinod, K. R., Reddy, S., Banji, D. (2013). An in-depth review of the medicinal flora Rosmarinus officinalis (Lamiaceae). Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 12(1), 61–73.
- Bolumar, T., & LaPeña, D., Skibsted, L. H., Orlien, V. (2016). Rosemary and oxygen scavenger in active packaging for prevention of high-pressure induced lipid oxidation in pork patties. Food Packaging and Shelf Life, 7, 26–33.
- Bozin, B., & Mimica-Dukic, N., Samojlik, I., Jovin, E. (2007). Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. J. Agric. Food Chem., 55(19), 7879–7885.
- de Oliveira, J. R., & Camargo, S.E.A., de Oliveira, L. D. (2019). Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J. Biomed. Sci., 26(1), 5.
- European Medicines Agency. Community herbal monograph on Rosmarinus officinalis L., aetheroleum. 2010. [http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/docu-ment_library/Herbal_Community_herbal_monograph/2011/01/WC500101493.pdf]
- Kadri, A., & Zarai, Z., Ben Chobba, I., Bekir, A., Gharsallah, N., Damak, M., Gdoura, R. (2011). Chemical constituents and antioxidant properties of Rosmarinus officinalis L. essential oil cultivated from South-Western Tunisia. J. Med. Plants Res., 5, 5999–6004.
- Kamyshnikov, V. S. (2004). A reference book on the clinic and biochemical researches and laboratory diagnostics, MEDpress-inform, Moscow.
- Karoui, R., & Hassoun, A. (2017). The efficiency of Rosemary and Basil Essential Oils on the Shelf-Life Extension of Atlantic Mackerel (Scomberscombrus) Fillets Stored at 2°C. J. AOAC Int., 100(2), 335–344.
- Kumar, Y., & Yadav, D. N., Ahmad, T., Narsaiah, K. (2015). Recent Trends in the Use of Natural Antioxidants for Meat and Meat Products. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 14, 796–812.
- Martin, D., & Salas-Perez, L., Villalva, M., Vázquez L., Garcia-Risco, M.R., Jaime, L., Reglero, G. (2017). Effect of alkylglycerol-rich oil and rosemary extract on oxidative stability and antioxidant properties of a cooked meat product. European Journal of Lipid Science and Technology, 118, 1600412.
- Napoli, E. M., & Curcuruto, G., Ruberto, G. (2010). Screening of the essential oil composition of wild Sicilian Rosemary. Biochemical Systematics and Ecology, 38, 659–670.
- Ojeda-Sana, A. M., & van Baren, C. M., Elechosa, M. A., Juarez, M. A., Moreno, S. (2013). New insights into antibacterial and antioxidant activities of rosemary essential oils and their main components. Food Control, 31, 189–195.
- Patel, S. (2015). Plant essential oils and allied volatile fractions as multifunctional additives in meat and fish-based food products: a review. Food Addit. Contam. Part A Chem. Anal. Control Expo Risk Assess., 32(7), 1049–1064.
- Prabuseenivasan, S, & Jayakumar, M, Ignacimuthu, S. (2006). In vitro antibacterial activity of some plant essential oils. BMC Complement.Altern. Med., 6, 39.
- Qiu, X., & Jacobsen, C., Sørensen, A. M. (2018). The effect of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract on the oxidative stability of lipids in cow and soy milk enriched with fish oil. Food Chem., 263, 119–126.
- Rašković, A., & Milanović, I., Pavlović, N., Ćebović, T., Vukmirović, S., Mikov, M. (2014). Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential. BMC Complement. Altern. Med., 14, 225.
- Realini, C. E., & Marcos, B. (2014). Active and intelligent packaging systems for a modern society. Meat Science, 98, 404–419.
- Saoudi, S., & Chammem, N., Sifaoui, I., Bouassida-Beji, M., Jiménez, I. A., Bazzocchi, I. L., Silva, S. D., Hamdi, M., Bronze, M. R. (2016). Influence of Tunisian aromatic plants on the prevention of oxidation in soybean oil under heating and frying conditions. Food Chem., 212, 503–511.
- Sirocchi, V., & Devlieghere, F., Peelman, N., Sagratini, G., Maggi, F., Vittori, S., Ragaert, P. (2017). Effect of Rosmarinus officinalis L. essential oil combined with different packaging conditions to extend the shelf life of refrigerated beef meat. Food Chem., 221, 1069–1076.
- Teixeira, B., & Marques, A., Ramos, C., Neng, N. R., Nogueira, J.M.F., Saraiva, J. A., Nunes, M. L. (2013). Chemical composition and antibacterial and antioxidant properties of commercial essential oils. Ind.Crop Prod., 43, 587–595.
- Vicente, G., & Molina, S., González-Vallinas, M., García-Risco, M. R., Fornari, T., Reglero, G., de Molina, A. R. (2013). Supercritical rosemary extracts, their antioxidant activity, and effect on hepatic tumor progression. The Journal of Supercritical Fluids, 79, 101–108.
- Vital, A. C., & Guerrero, A., MonteschioJde, O., Valero, M. V., Carvalho, C. B., de Abreu Filho, B.A., Madrona, G. S., do Prado, I.N. (2016). Effect of Edible and Active Coating (with Rosemary and Oregano Essential Oils) on Beef Characteristics and Consumer Acceptability. PLoS One, 11(8), e0160535.
- Xie, J., & VanAlstyne, P., Yang, X. (2017). A review on rosemary as a natural antioxidation solution. European Journal of Lipid Science and Technology, 119, 1600439.
- Zar, J. H. (1999). Biostatistical Analysis, 4th ed., Prentice Hall Inc., New Jersey.