Технологічні підходи при санітарній обробці взуття та одягу працівників тваринництва

DOI: 10.32900/2312-8402-2021-125-130-140

Палій А. П.,
д. вет. н., професор,
http://orcid.org/0000-0002-9193-3548,
Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини»,
Палій А. П.,
д. с.-г. н., доцент,
http://orcid.org/0000-0001-9525-3462,
Іщенко К. В.,
к. с.-г. н., доцент,
https://orcid.org/0000-0003-4542-0669,
Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка,
Михальченко С. А.,
д. с.-г. н., с. н. с.,
Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва

Ключові слова: дезінфекція, спосіб, взуття, одяг, дезінфектант, дезінфектор


Ефективний контроль якості та безпечності продукції тваринництва можливий лише за реалізації науково – обґрунтованого комплексу ветеринарно-санітарних та загальногосподарських заходів. Метою нашої роботи було розробити ефективні способи санітарної обробки одягу та взуття працівників галузі тваринництва. Дослідження проводили відповідно до чинних методичних підходів, які застосовуються у сільському господарстві та ветеринарній медицині. За результатами проведених досліджень розроблено два способи та один пристрій для забезпечення високого рівня ветеринарно-санітарних заходів у тваринництві. Доведено, що для санітарної обробки одягу працівників галузі тваринництва ефективним є застосування дезінфікуючого засобу, до складу якого входять натрієва сіль дихлорізоціанурової кислоти (0,09 – 0,36 %), адипінова кислота (0,01 – 0,04 %), бікарбонат натрію (0,01 – 0,04 %), карбонат натрію (0,003 – 0,01 %), вода (99,887 – 99,55 %) за експозиції 30 хвилин. Для дезінфекції взуття працівників доцільним є застосування дезкилимків, заповнених дезінфікуючим засобом, який містить дихлорантин (0,021 – 0,21 %), 5,5-диметилгідантоїн (0,0164 – 0,164 %), диспергатор (0,012 – 0,12 %), аніонні ПАР (0,005 – 0,05 %), інгібітор корозії (0,01 – 0,1 %), наповнювач (0,0356 – 0,356 %) та воду (99,9 – 99,0 %). Запропоновано інноваційний пристрій для очищення та дезінфекції – дезінфектор взуття, який складається з водонепроникного ящика з дном більш широким ніж верхня частина, який заповнений дезінфікуючим розчином, патрубка для видалення відпрацьованого розчину, вала-щітки, яка закріплена у верхній частині водонепроникного ящика, електродвигуна з частотою обертання 2 об/с., який слугує приводом вала-щітки, пульта управління з кнопкою «пуск» та кнопкою «стоп». Запропоновані розробки доповнюють існуючі регламенти щодо ветеринарно-санітарних заходів на тваринницьких фермах та комплексах.

Бібліографічний список

  1. Ford W. B. Disinfection procedures for personnel and vehicles entering and leaving contaminated premises. Revue scientifique et technique. 1995. Vol. 14 (2). P.393–401. DOI:10.20506/rst.14.2.847
  2. Палій А, Палій А. Техніко-технологічні інновації у молочному скотарстві. Харків: «Міськдрук», 2019. 324 с.
  3. Carpenter W. S., Lee B. C., Gunderson P. D., Stueland D. T. Assessment of personal protective equipment use among Midwestern farmers. American Journal of Industrial Medicine. 2002 Sep; Vol. 42(3). Р. 236–247. DOI: 10.1002/ajim.10103.
  4. Odo N. U., Raynor P. C., Beaudoin A., Somrongthong R., Scheftel J. M., Donahue J. G., Bender J. B. Personal Protective Equipment Use and Handwashing Among Animal Farmers: A Multi-site Assessment. Journal of Occupational and Environmental Hygiene. 2015. Vol. 12 (6). P. 363–368. DOI: 10.1080/15459624.2015.1006635
  5. Palii A. P., Paliy A. P., Rodionova K. O., Zolotaryova S. A., Kushch L. L., Borovkova V. M., Kazakov M. V., Pavlenko I. S., Kovalchuk Y. O., Kalabska V. S., Kovalenko O. V., Pobirchenko O. M., Umrihina O. S. Microbial contamination of cow’s milk and operator hygiene. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10(2). P. 392–397. DOI:10.15421/2020_113
  6. Sifuentes L. Y., Gerba C. P., Weart I., Engelbrecht K., Koenig D. W. Microbial contamination of hospital reusable cleaning towels. American Journal of Infection Control. 2013. Vol. 41(10). P. 912–915. DOI: 10.1016/j.ajic.2013.01.015
  7. Robertson I. D. Disease Control, Prevention and On-Farm Biosecurity: The Role of Veterinary Epidemiology. Engineering. 2020. Vol. 6(1). P. 20–25.
  8. Палій А. П., Завгородній А. І., Стегній Б. Т., Палій А. П. Науково-методичні основи контролю розробки та застосування засобів дезінфекції. Харків: «Міськдрук», 2020. 318 с.
  9. Baker S. W., Prestia K. A., Karolewski B. Using reduced personal protective equipment in an endemically infected mouse colony. Journal of the American Association for Laboratory Animal Science. 2014. Vol. 53(3). P. 273–277.
  10. Allen K. P., Csida T., Leming J., Murray K., Thulin J. Efficacy of footwear disinfection and shoe cover use in an animal research facility. Lab Animal – Nature. 2010. Vol. 39(4). P. 107–111. DOI: 10.1038/laban0410-107
  11. Hickman-Davis J. M., Nicolaus M. L., Petty J. M., Harrison D. M., Bergdall V. K. Effectiveness of shoe covers for bioexclusion within an animal facility. Journal of the American Association for Laboratory Animal Science. 2012. Vol. 51(2). P. 181–188.
  12. Rumpf S. B., Alsos I. G., Ware C. Prevention of microbial species introductions to the Arctic: The efficacy of footwear disinfection measures on cruise ships. NeoBiota. 2018. Vol. 37. P. 37–49. DOI: 10.3897/neobiota.37.22088
  13. Amass S. F., Ragland D., Spicer P. Evaluation of the efficacy of a peroxygen compound, Virkon®S, as a boot bath disinfectant. Journal of Swine Health and Production. 2001. Vol. 9(3). P. 121–123.
  14. Tompkins D. S., Johnson P., Fittall B. R. Low-temperature washing of patients’ clothing; effects of detergent with disinfectant and a tunnel drier on bacterial survival. Journal of Hospital Infection. 1988. Vol. 12(1). P. 51–58. DOI: 10.1016/0195-6701(88)90122-3
  15. Завгородній А. І., Стегній Б. Т., Палій А. П., Горжеєв В. М., Смірнов А. М. Наукові та практичні аспекти дезінфекції у ветеринарній медицині. Харків: ФОП Бровін О.В., 2013. 222 с.
  16. Chaidez C., Soto-Beltran M., Gerba C. P., Tamimi A. H. Reduction of risk of Salmonella infection from kitchen cleaning clothes by use of sodium hypochlorite disinfectant cleaner. Letters in Applied Microbiology. 2014. Vol. 59(5). P. 487–492. DOI: 10.1111/lam.12321
  17. Addie D. D., Boucraut-Baralon C., Egberink H., Frymus T., Gruffydd-Jones T., Hartmann K., Horzinek M. C., Hosie M. J., Lloret A., Lutz H., Marsilio F., Pennisi M. G., Radford A. D., Thiry E., Truyen U., Möstl K. European Advisory Board on Cat Diseases. Disinfectant choices in veterinary practices, shelters and households: ABCD guidelines on safe and effective disinfection for feline environments. Journal of Feline Medicine and Surgery. 2015. Vol. 17(7). P. 594–605.
  18. Palii А. P., Ulko Y. S., Bogomolov O. O., Kis-Korkishchenko L. V., Kambur M. D., Zamaziy A. A., Brit N. M., Boiko I. M., Grebnova I. V., Kovalchuk Y. O., Paliy A. P. Species composition of microbiota of cows udder and raw milk quality at mastitis. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10(3). P. 78–85. DOI:10.15421/2020_171
  19. Davies R., Wales A. Antimicrobial Resistance on Farms: A Review Including Biosecurity and the Potential Role of Disinfectants in Resistance Selection. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2019. Vol. 18(3). P. 753–774. DOI:10.1111/1541-4337.12438
  20. Якубчак О. М. Ветеринарна дезінфекція : інструкція та методичні рекомендації. Київ: «Компанія Біопром», 2010. 152 с.