СТАН ОКИСНОГО ГОМЕОСТАЗУ В ОРГАНІЗМІ СОБАК З РІЗНИМ ТИПОМ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

DOI: 10.32900/2312-8402-2024-131-57-66

Олексій Данчук,
д. вет. н.,
професор,
https://orcid.org/0000-0002-9226-1499,
Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України,м. Одеса,
Тетяна Кориневська,
асп.,
https://orcid.org/0000-0001-7795-963X,
Одеський державний аграрний університет, м. Одеса,
Віталій Чухно,
к. вет. н.,
доцент,
https://orcid.org/ 0000-0001-9953-8473,
Ветеринарна клініка «Вітавет» м. Кам’янець-Подільський,
Ольга Бобрицька,
д. вет. н.,
професор,
https://orcid.org/0000-0002-5368-8094,
Костянтин Югай,
к. б. н., доцент,
https://orcid.org/0000-0002-3993-3022,
Державний біотехнологічний університет, м. Харків

Ключові слова: собаки, вища нервова діяльність, депривація, каталаза, глутатіонпероксидаза, глутатіонредуктаза


Актуальність дослідження зумовлена відсутністю даних щодо кортикальних механізмів регуляції активності системи антиоксидантного захисту в організмі собак. У зв’язку з цим дана стаття спрямована на розкриття питання щодо особливостей активності ключових ензимів системи антиоксидантного захисту в крові собак з різними типами вищої нервової діяльності за впливу короткотривалої харчової депривації. Показано, що короткотривала харчова депривація у собак викликала стресовий стан, який супроводжувався не тільки зміною поведінки тварин, але і мало своє відображення на стані ферментативної ланки системи антиоксидантного захисту в їх організмі. Зокрема, встановлено достовірний вплив короткотермінової харчової депривації на активність каталази в еритроцитах крові собак  (F = 13,7 > FU = 4,15; Р < 0,001). Відмітимо збільшення впливу сили нервових процесів на активність каталази в крові собак протягом експерименту з – ղ²ᵪ = 0,20 (Р < 0,05) в інтактному стані, до третьої доби досліджень до показника – ղ²ᵪ = 0,68 (Р < 0,001). Також за впливу харчової депривації з’являються прямі зв’язки сили та врівноваженості нервових процесів з активністю даного ензиму (r = 0,52–0,78 (Р < 0,05–0,001). За такого впливу, через добу та три доби після дії стресового фактору активність каталази в крові собак слабкого типу вищої нервової діяльності менша на 3,6–5,8% (Р < 0,05) від такої у собак з сильним врівноваженим рухливим типом вищої нервової діяльності. Поряд із зменшенням антиоксидантного захисту в еритроцитах крові встановлено і зменшення активності глутатіонової ланки системи антиоксидантного захисту в плазмі крові собак, зокрема, за дії стресового фактору активність глутатіонредуктази протягом доби у собак з різними типами вищої нервової діяльності зменшується відповідно на 11,6–16,9% (Р < 0,05–0,01), аналогічно відбувається і зменшення активності глутатіонредуктази. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці нових методів корекції обміну речових на основі застосування наноаквахелатів біогенних металів з урахуванням індивідуальних особливостей організму собак.

 

Бібліографічний список

Adolphs, R. (2013). The biology of fear. Current Biology, 23(2), R79–R93.

Aebi, H. (1974). Catalase. In Methods of enzymatic analysis (pp. 673–684). Elsevier.

Bray, E. E., Otto, C. M., Udell, M. A. R., Hall, N. J., Johnston, A. M., & MacLean, E. L. (2021). Enhancing the Selection and Performance of Working Dogs. Frontiers in Veterinary Science, 8, 644431. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.644431

Danchuk, O. V, Broshkov, M. M., Karpovsky, V. I., Bobrytska, O. M., Tsvivlikhovsky, M. I., Tomchuk, V. A.,  Kovalchuk, I. I. (2020). Types of higher nervous activity in pigs: Characteristics of behavior and effects of technological stress. Neurophysiology, 52(5), 358–366.

Gizi, A., Papassotiriou, I., Apostolakou, F., Lazaropoulou, C., Papastamataki, M., Kanavaki, I., Kanavakis, E. (2011). Assessment of oxidative stress in patients with sickle cell disease: The glutathione system and the oxidant–antioxidant status. Blood Cells, Molecules, and Diseases, 46(3), 220–225. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.bcmd.2011.01.002

González-Domínguez, Á., Domínguez-Riscart, J., Visiedo, F. M., Durán, M. C., Lechuga-Sancho, A. M., & Mateos, R. M. (2022). Erythrocyte catalase S-nitrosation as a sensor of chronic subclinical oxidative stress and metabolic complications associated with childhood obesity. Free Radical Biology and Medicine, 189, 18. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2022.06.087

Khoo, A. W. S., Taylor, S. M., & Owens, T. J. (2019, September). Successful management and recovery following severe prolonged starvation in a  dog. Journal of Veterinary Emergency and Critical Care (San Antonio, Tex. : 2001), Vol. 29, pp. 542–548. United States. https://doi.org/10.1111/vec.12878

Marks, I. M. (1987). Fears, phobias, and rituals: Panic, anxiety, and their disorders. Oxford University Press, USA.

Martínez, Á. G., Pernas, G. S., Casalta, F. J. D., Rey, M. L. S., & De la Cruz Palomino, L. F. (2011). Risk factors associated with behavioral problems in dogs. Journal of Veterinary Behavior, 6(4), 225–231.

Melo, D., Coimbra, S., Rocha, S., & Santos-Silva, A. (2023). Inhibition of erythrocyte’s catalase, glutathione peroxidase or peroxiredoxin 2 – Impact on cytosol and membrane. Archives of Biochemistry and Biophysics, 739, 109569. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.abb.2023.109569

Pisoschi, A. M., Pop, A., Iordache, F., Stanca, L., Predoi, G., & Serban, A. I. (2021). Oxidative stress mitigation by antioxidants-an overview on their chemistry and influences on health status. European Journal of Medicinal Chemistry, 209, 112891.

Pointer, E., Reisman, R., Windham, R., & Murray, L. (2013). Starvation and the clinicopathologic abnormalities associated with starved dogs:  a review of 152 cases. Journal of the American Animal Hospital Association, 49(2), 101–107. https://doi.org/10.5326/JAAHA-MS-5762

Robaczewska, J., Kedziora-Kornatowska, K., Kozakiewicz, M., Zary-Sikorska, E., Pawluk, H., Pawliszak, W., & Kedziora, J. (2016). Role of glutathione metabolism and glutathione-related antioxidant defense systems in hypertension. J Physiol Pharmacol, 67(3), 331–337.

Schupp, H. T., & Renner, B. (2011). Food Deprivation: A neuroscientific perspective BT  – Handbook of Behavior, Food and Nutrition (V. R. Preedy, R. R. Watson, & C. R. Martin, Eds.). New York, NY: Springer New York. https://doi.org/10.1007/978-0-387-92271-3_142

Sherman, B. L., & Mills, D. S. (2008). Canine anxieties and phobias: an update on separation anxiety and noise aversions. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 38(5), 1081–1106.

Sies, H., Berndt, C., & Jones, D. P. (2017). Oxidative stress. Annual Review of Biochemistry, 86, 715–748.

Stellato, A. C., Flint, H. E., Widowski, T. M., Serpell, J. A., & Niel, L. (2017). Assessment of fear-related behaviours displayed by companion dogs (Canis familiaris) in response to social and non-social stimuli. Applied Animal Behaviour Science, 188, 84–90.

Tiira, K., & Lohi, H. (2014). Reliability and validity of a questionnaire survey in canine anxiety research. Applied Animal Behaviour Science, 155, 82–92.

Vlizlo, V. V., Fedoruk, R. S., & Ratych, I. B. (2012). Laboratory research methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine: a handbook. Lviv: Spolom, 764.