СОРГО – ПЕРСПЕКТИВНИЙ КОРМОВИЙ РЕСУРС ДЛЯ ТВАРИННИЦТВА В УМОВАХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН (ОГЛЯДОВА)

DOI: 10.32900/2312-8402-2025-133-122-133

Галина ПРУСОВА,
кандидат сільськогосподарських наук,
старший дослідник,
https://orcid.org/0000-0002-2604-5720,
Євгенія БАЧЕВСЬКА,
молодший науковий співробітник,
https://orcid.org/0009-0000-5761-3666,
Олександр МАРЧЕНКО,
асп.,
https://orcid.org/0009-0002-8749-8931,
Володимир ДУВІН,
асп.,
https://orcid.org/0009-0005-4082-6645,
Інститут тваринництва НААН, Харків, Україна

Ключові слова: сорго, поширення культури, напрями селекції, гібриди, сориз, зерно сорго, силос з сорго, годівля тварин


 Стаття присвячена огляду тенденцій, об’ємів і стану вирощування сорго в Україні та у світовому масштабі. Сорго – одна з найважливіших кормових, технічних і продовольчих культур, яка вирізняється високою посухостійкістю, екологічною пластичністю та універсальністю використання. Воно займає п’яте місце серед найбільш поширених зернових культур світу, вирощується у понад 85 країнах на площі близько 50 млн га. Головними виробниками є США, Австралія, Аргентина, Китай, Мексика та Японія.

Україна є одним із ключових європейських виробників сорго, активно впроваджуючи сучасні агротехнології та нарощуючи експортний потенціал. Незважаючи на тимчасове скорочення посівних площ, прогнозується їхнє суттєве розширення у найближчі роки.

Простежено історичні аспекти одомашнення сорго та різномаїття його використання. Сорго має давню історію, його вирощували ще в Давньому Єгипті понад 3000 років тому. Воно поширилось по всьому світу, адаптуючись до різних кліматичних умов. Завдяки селекційним досягненням було виведено різні види сорго: зернове, цукрове, віничне та кормове, кожен із яких має свою специфіку застосування.

У статті розглянуто особливості та переваги цієї перспективної для наших кліматичних умов культури. Сконцентровано увагу не лише на ботанічних особливостям сорго як кормової культури в агропромисловому комплексі України, але й на різноманітті його видових форм та гібридів.

Зокрема проаналізовано основні напрямки селекції сорго цукрового та зернового. Проведено порівняльний аналіз хімічних складових зернового сорго та вмісту окремих мінеральних елементів в насінні.

Оцінено основні плюси сорго щодо його стійкості до хвороб та шкідників порівняно зі спектром подібних за ботанічними характеристиками кормових культур.

Висвітлено досвід фахівців в використанні сорго в годівлі сільськогосподарських тварин, та його вплив на якість продукції. У тваринництві сорго використовується як високопоживний корм із вмістом білка, крохмалю та мікроелементів, що сприяє покращенню продуктивності худоби. Його зерно активно застосовують у виробництві комбікормів, безглютенових продуктів і біоетанолу, а зелена маса для виготовлення силосу.

 

References

Abah, C., Ishiwu, C., Obiegbuna, J., & Oladejo, A. (2020). Sorghum Grains: Nutritional Composition, Functional Properties and Its Food Applications. European Journal of Nutrition & Food Safety, 12 (5), 101–111. https://doi.org/10.9734/ejnfs/2020/v12i530232

Abdelhadi, L. O., & Santini, F. J. (2006). Corn silage versus grain sorghum silage as a supplement to growing steers grazing high quality pastures: Effects on performance and ruminal fermentation. Animal Feed Science and Technology, 127 (2), 33–43. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2005.08.010

Aguerre, M., Cajarville, C. , Machado, V., Persak, G., Brambillasca, S., & Repetto, J. (2009). Dry matter intake and digestibility of temperate pastures supplemented with sorghum grain in wethers and heifers. South African Journal Of Animal Science, 39 (1), 252. https://doi.org/10.4314/sajas.v39i1.61158

Assefa, Y., Holman, J., Obour, A., O’Brien, D., & Prasad, P. (2024). Historic Grain Sorghum Production, Value, Yield Gap, and Weather Relation Trends. Agronomy, 14 (11), 1–15. https://doi.org/10.3390/agronomy14112582

Berenji, J., Dahlberg, J., Sikora, V., & Dragana, L. (2011). Origin, History, Morphology, Production, Improvement, and Utilization of Broomcorn [Sorghum bicolor (L.) Moench] in Serbia. Economic Botany, 65 (2), 190-208. https://doi.org/10.1007/s12231-011-9155-2

Beta, T., Corke, H., Rooney, L., & Taylor, J. (2000). Starch properties as affected by sorghum grain chemistry. Journal of The Science of Food and Agriculture, 81 (2), 245–251. https://doi.org/10.1002/1097-0010(20010115)81:2<245::AID-JSFA805>3.0.CO;2-S

Burgarella, C., Berger, A., Glémin, S., David, J., Terrier, N., Deu, M., & Pot, D. (2021). The Road to Sorghum Domestication: Evidence From Nucleotide Diversity and Gene. Expression Patterns Front Plant Sci., 12, 1–15. https://doi.org/10.3389/fpls.2021.666075

Cardoso, L. M., Silva Pinheiro, S., Duarte Martino, S.H., & Pinheiro-Sant’Ana, H. M. (2015). Sorghum (Sorghum bicolor L.): nutrients, bioactive compounds, and potential impact on human health. Critical Reviews in Food Science and Nutritio, 57 (2), 372–390. https://doi.org/10.1080/10408398.2014.887057

Cattani, M., Guzzo, N., Mantovani, R., & Bailoni, L. (2017). Effects of total replacement of corn silage with sorghum silage on milk yield, composition, and quality. Journal of Animal Science and Biotechnology, 8 (1). https://doi.org/10.1186/s40104-017-0146-8

Dremlyuk, H. K., Topal, I. A., Vlashchenkov, V. M. (2020). Soriz conditions of success (spring worries about harvest). Available at: https://olis.com.ua/en/press-centre-en/articles/article13/

Eggleston, G., Triplett, A., Bettarber, K., Boue, S., & Bechtel, P. (2022). Macronutrient and mineral contents in sweet sorghum syrups compared to other commercial syrup sweeteners. Journal of Agriculture and Food Research, 7, 1–11. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2022.100276

Ge, F., Xie, P., Wu, Y., & Xie, Q. (2022).  Genetic architecture and molecular regulation of sorghum domestication. aBIOTECH, 4 (1), 57–71. https://doi.org/10.1007/s42994-022-00089-y

Getachew, G., Putnam, D., Ben, C., & Peters, E. (2016). Potential of Sorghum as an Alternative to Corn Forage. American Journal of Plant Sciences, 7 (7), 1106–1121. https://doi.org/10.4236/ajps.2016.77106

Gichile, H. (2022). Review On Breeding Sorghum (Sorghum Bicolor (L.) Moench) for Nutritional Quality Improvement  International Journal of Research Studies in Agricultural Sciences (IJRSAS), 8 (2), 13–19, https://doi.org/10.20431/2454-6224.0802002

Gómez, M. (2022). Gluten-free bakery products: Ingredients and processes. Advances in Food and Nutrition Research, 99, 189–238. https://doi.org/10.1016/BS.AFNR.2021.11.005

Guo, F., Wang, S., Dong, M., Sun, X., Xu, F., Chen, J., Song, T., & He, B. (2024). Effects of replacing whole-plant corn silage with sweet sorghum silage in diets on the slaughter performance and meat quality of beef cattle. Journal of Applied Animal Research, 52 (1), 1–9. https://doi.org/10.1080/09712119.2024.2425174

Herniwati, H., Pabendon, M., Wicaksono, K., Waluyo, B., & Widaryanto, E. (2024). Estimation of genetic diversity of sweet sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) genotypes as a bioethanol source using SSRs markers. Czech J. Genet. Plant Breed, 60 (2), 86–96. https://doi.org/10.17221/79/2023-CJGPB

Hossain, S., Nahidul Islam, Md., Mamunur Rahman, Md., Golam Mostofa, Md. & Arifur Rahman Khan, Md. (2022). Sorghum: A prospective crop for climatic vulnerability, food and nutritional security. Journal of Agriculture and Food Research, 8, 1–9. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2022.100300

Jabbari, H., Tabatabaei, S., Kordnejad, E., Modarresi, M., & Tabeidian, S. A. (2011). Effect of dietary corn silage replacement with sorghum silage on performance and feed cost of growing steers. Online Journal of Animal and Feed Research, 1 (1), 14–21. Available at: https://www.ojafr.ir/main/attachments/article/54/OJAFR,%20A03.pdf

Jiao, J., Wang, T., Li, S., Gou, N., Degen, A., Long, R., Wang, H., & Shang, Z. (2022). Effects of supplementing sweet sorghum with grapeseeds on carcass parameters, and meat quality, amino acid, and fatty acid composition of lambs. Animal Bioscience, 36 (3), 461–470. https://doi.org/10.5713/ab.22.0189

Khoddami, A., Messina, V., Venkata, K., Farahnaky, A., Blanchard, C., & Roberts, T. (2023). Sorghum in foods: Functionality and potential in innovative products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 63 (9), 1170–1186. https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1960793

Kondratiuk, S. (2018). Sorho – kultura maibutnoho [Sorghum – the crop of the future]. Ahronom. Available at: https://www.agronom.com.ua/sorgo-kultura-budushhego/ (in Ukrainian)

Lee, S., Fu, F., Liao, C., Bayable, D., Adeyanju, A., Ejeta, G., Lisch, D., & Broad, T. (2022). Spectrum fungal resistance in sorghum is conferred through the complex regulation of an immune receptor gene embedded in a natural antisense transcript. The Plant Cell, 34 (5), 1641–1665. https://doi.org/10.1093/plcell/koab305

Leite ,P., Botelho, T., Ribeiro, P., Schaffert, R., Parrella, R., & Rodrigues, J. (2020).  Intrapopulation recurrent selection in sweet sorghum for improving sugar yield. Industrial Crops and Products, 8, 1–16. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.111910

Li, S., Zhang, J., Bai ,Y., Degen, A., W, T., Shang, Z., Ding, L., & Long, R. (2020). Sorghum silage substituted for corn silage in diets for dairy cows: Effects on feed intake, milk yield and quality, and serum metabolites. Applied Animal Science, 36 (2), 228–236. https://doi.org/10.15232/aas.2019-01923

Lv, X., Chen, L., Zhou ,C., Zhang, G., Xie, J., Kang, J., Tan, Z., Tang, S., Kong, Z., Liu, Z., & Du, Z. (2023). Application of different proportions of sweet sorghum silage as a substitute for corn silage in dairy cows. Food Science & Nutrition, 11, 3575–3587. https://doi.org/10.1002/fsn3.3347

McGinnis, M. J., & Painter, J. E. (2020). Sorghum: History, Use, and Health Benefits. Nutrition Today, 55 (1), 8–44. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000391

Ochieng, B., Owino, W., Kinyuru, J., Mburu, J., &. Gicheha, M. (2020). Effect of low tannin sorghum based feeds on broiler meat nutritional quality. Journal of Agriculture and Food Research, 2, 1–7. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2020.100078

Ozturk, I. (2018). Solo dlia sorho, abo chomu ahrovyrobnyky obyraiut tsiu kulturu [Solo for sorghum, or why farmers choose this crop]. Agravery. Available at: https://agravery.com/uk/posts/author/show?slug=solo-dla-sorgo-abo-comu-agrovirobniki-obiraut-cu-kulturu (in Ukrainian)

Pimentel, J., Lana, R., Oliveira, A., Teixeira, R., & Abreu, D. (2013). Dairy cows feeding with sorghum silage supplemented with concentrate. Pesquisa Agropecuária Tropical, 43 (3), 255–261. https://doi.org/10.1590/S1983-40632013000300013

Pravdyva, L. A., Hanzhenko, O. M., & Honcharuk, H. S. (2023). Productivity of sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench] and soryz (S. orysoidum) depending on methods of weed control. Plant Varieties Studying and Protection, 19 (3), 176–184. https://doi.org/10.21498/2518-1017.19.3.2023.287641

Pujiharti, Y., Paturohman, E., & Ikhwani. (2022). Prospect of sorghum development as corn substitution in Indonesia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 978, 1–6, 012019. https://doi.org/10.1088/1755-1315/978/1/012019

Rakshit, S., Hariprasanna, K., Gomashe, S. S., Ganapathy, K .N., Das, I. K., Ramana, O. V., Dhandapani, A., & Patil, J. V. (2014). Changes in area, yield gains, and yield stability of sorghum in major sorghum-producing countries, 1970 to 2009. Crop Science, 54 (4), 1570–1584. https://doi.org/10.2135/cropsci2012.12.0697

Risyahadi, S., Martin, R., Qomariyah, N., Suryahadi, S., Sukria, H., & Jayanegara, A. (2023). Effects of dietary extrusion on rumen fermentation, nutrient digestibility, performance and milk composition of dairy cattle: a meta-analysis. Animal Bioscience, 36 (10), 1546–1557. https://doi.org/10.5713/ab.23.0012

Ronda, V., Aruna, C., Visarada, K., B., & Bhat, V. (2019). Chapter 14 – Sorghum for Animal Feed. Breeding Sorghum for Diverse End Uses, 229–238. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-101879-8.00014-0

Smith, C. W. & Frederiksen, R. A. (2000). Sorghum Origin, History, Technology and Production. New York, NY: John Wiley & Sons. Available at: https://www.wiley.com/en-us/Sorghum%3A+Origin%2C+History%2C+Technology%2C+and+Production-p-9780471242376

Sotak, K. M., Houser, T. A., Goodband, R. D., Tokach, M. D., Dritz, S. S., DeRouchey, J. M., Goehring, B. L., Skaar, G. R., & Nelssen, J. L. (2015). The effects of feeding sorghum dried distillers grains with solubles on finishing pig growth performance, carcass characteristics, and fat quality. Journal of Animal Science, 93 (6), 2904–2915. https://doi.org/10.2527/jas.2014-8022

Suszkiw, J. (2023). Strengthening Sorghum Against a Worldwide Fungal Threat. Agricultural Research Service U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Available at: https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2023/strengthening-sorghum-against-a-worldwide-fungal-threat/

Szabłowska, E., & Tańska, M. (2021). Acorn flour properties depending on the production method and laboratory baking test results: A review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 20 (1), 980–1008. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12683

Thomas, L. L., Espinosa, C. D., Goodband, R. D. , Stein, H. H., Tokach, M. D., Dritz, S. S., Woodworth, J. C., & DeRouchey, J. M. (2020). Nutritional evaluation of different varieties of sorghum and the effects on nursery pig growth performance. Journal of Animal Science, 98 (5), skaa120. https://doi.org/10.1093/jas/skaa120

Treviño-Salinas, M., Perales-Torres, A., Castillo-Ruíz, O., Montes-García, N., Lizarazo-Ortega, C., Navarro-Cortez, R., & RodríguezCastillejos, G. (2021). Proximal analysis and profile of fatty acids on six varieties of white grain sorghum with potential use in human consumption. CyTAJournal of Food, 19 (1), 547–551. https://doi.org/10.1080/19476337.2021.1928757

Voitovska, V. I., Storozhyk, L. I., Liubych, V. V., & Yalanskyi, O. V. (2022). Evaluation of productivity of different varieties of soryz (Sorghum orysoidum). Plant Varieties Studying and Protection, 18 (1), 50–56. https://doi.org/10.21498/2518-1017.18.1.2022.257587

Widodo, S., Purwaningsih, H., Budi Pustika, A., Widyayanti, S., Muazam, A., Putri Hanifa, A., Triastono, J., Sahara, D., Sulistyawati Purwaning Rahayu, H., Laksono, P., Fahmi, D. A., Pramono, J. & Rachmiwati, Y. (2024). Sorghum Productivity and Its Farming Feasibility in Dryland Agriculture: Genotypic and Planting Distance Insights. PhytonInternational Journal of Experimental Botany, 93 (5), 1–15. https://doi.org/10.32604/phyton.2024.048770

Wondimu, Z., Dong, H., Paterson, A., Worku, W., & Bantte, K. (2021). Genetic diversity, population structure, and selection signature in Ethiopian sorghum [Sorghum bicolor L. (Moench)] germplasm. G3 Genes|Genomes|Genetics, 11 (6), 1–10. https://doi.org/10.1093/g3journal/jkab087

Wu, Y., Chang, Y., Kuo, S., Liao, D., Shen, T., Kuo, H., Wang, S., & Tseng, Y. (2023). The Breeding of Waxy Sorghum Using Traditional Three-Line Method and Marker-Assisted Selection. Agriculture, 13 (11), 1–14. https://doi.org/10.3390/agriculture13112054

Yahaghi, M., Liang, J., Balcells, J., Valizadeh, R., Jahromi, M., Alimon, R., & Ho, Y.  (2014). Extrusion of sorghum starch enhances ruminal and intestinal digestibility, rumen microbial yield and growth in lambs fed on high-concentrate diets. Animal Feed Science and Technology, 189, 30–40. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2013.12.009

Zhang, S., Wang, J., Lu, S., Shakoor Chaudhry, A., Tarla, D., Khanaki, H., Raja, I., & Shan, A. (2024). Effects of Sweet and Forge Sorghum Silages Compared to Maize Silage without Additional Grain Supplement on Lactation Performance and Digestibility of Lactating Dairy Cows. Animals, 14 (11), 1702. https://doi.org/10.3390/ani14111702