Резистентність та якість продукції молодняку кролів за використання пробіотику «ентеронормін детокс»

DOI: 10.32900/2312-8402-2022-127-112-123

Корх О. В.,
к. с.-г. н., пров. н. с.,
https://orcid.org/0000-0002-7010-1574,
Аксьонов Є. О.,
к. с.-г. н., с. н. с.,
https://orcid.org/0000-0002-6292-7819,
Петраш В. С.,
к. с.-г. н., с. н. с.,
https://orcid.org/0000-0001-9114-6117,
Платонова Н. П.,
д. с.-г. н., пров. н. с.,
https://orcid.org/0000-0003-2256-7932,
Сметана О. І.,
асп.,
Інститут тваринництва НААН України

Ключові слова: годівля молодняку кролів, кролі, м’ясна продуктивність, пробіотик


Щоб збільшити продуктивність м’яса тварин, широко використовуються різні пробіотичні комплекси, які мають стимулюючий вплив на організм тварин, а також беруть участь у процесах нормалізації мікробіоценозу кишечнику та збільшення резистентності організму сільськогосподарських тварин.
Пробіотик – це біологічно-активна добавка на основі штамів бактерій. Пробіотики включають до свого складу типових представників нормальної мікрофлори товстого відділу кишківника тварин: біфідобактерії, молочно-кислі бактерії, стрептококи. Пробіотики спрямовані на конкурентне виключення умовно-патогенних бактерій з переліку кишкової мікрофлори, що їх відрізняє від антибіотиків.
Дослідження проводили з метою вивчення впливу пробіотичного препарату «Ентеронормін Детокс» на організм кролів.
В досліді було залучено поголів’я кролів м’ясо-шкуркового напряму продуктивності – породи обер. Сформовано дві групи ремонтного молодняку кролів (самиць) контрольну і дослідну (по 4 голови у кожній).
Основний раціон для цих груп був однаковим і складався з комбікорму ПК 90 люкс. Відмінність в годівлі між групами кролів полягала в додатковому введенні до основного раціону кролів дослідної групи пробіотику «Ентеронорміну Детокс» із розрахунку 0,5 г на 1 кг (згідно рекомендацій виробника). Пробіотик містив у своєму складі бактерії Enterococcus spp. 1–5×107 KУO/г, Bacillus subtilis spp. 1–5×106 KУO/г, Lactobacillus spp. 1–5×106 KУO/г, хітозан, автолізат дріжджі, гірчицю мелену, часник мелений, корицю мелену, цеоліт. Попередньо провели оцінку хімічного складу та якості комбікорму.
Використання даного пробіотику покращило резистентність тварин і підвищило збереженість в період вирощування та позитивно вплинуло на інтенсивність росту і м’ясну продуктивність кролів.

Бібліографічний список

  1. Beyene T. Veterinary drug residues in food-animal products: its risk factors and potential effects on public health. J. Veterinar. Sci. Technol. 2016. Vol. 7(1). P. 285−291. doi: 10.4172/2157-7579.1000285
  2. Arrazuria R., Elguezabal N., Juste R. A., Derakhshani H., Khafipour E. Mycobacterium avium subspecies paratuber colosis infection modifies gut microbiota under different dietary conditions in a rabbit model. Front. Microbial. 2016. Vol. 7, P. 446. doi: 10.3389/fmicb.2016.00446
  3. Phuoc T. L., Jamikorn U. Effects of probiotic supplement (Bacillus subtitles and Lactobacillus acidophilus) on feed efficiency, growth performance, and microbial population of weaning rabbits. Asian-Australasian journal of Animal Sci. 2016. Vol.30(2). P. 198−205. doi: 10.5713/ajas.15.0823
  4. Rios D., Wood M. B., Li J., Chassaing B., Gewirtz A. T., Williams I. R. Antigen sampling by intestinal M cells is the principal pathway initiating mucosal IgA production to commensal enteric bacteria. Mucosal Immunology. 2016. Vol. 9. P. 907–916. doi: 10.1038/mi.2015.121
  5. Tsuboi K., Nishitani M., Takakura A., Imai Y., Komatsu M., Kawashima H. Autophagy protects against colitis by the maintenance of normal gut microflora and secretion of mucus. The J. of Biological Chemistry. 2015. Vol. 290. P. 20511−20526. doi: 10.1074/jbc.M114.632257
  6. Samanta A. K., Jaypal N., Senani S., Kolte A. P., Sridhar M. Probiotic inulin: Useful dietary adjuncts to manipulate the livestock gut microflora. The Brazilian J. of Microbiology. 2011. Vol. 44 (1). P. 1–14. doi: 10.1590/S1517-83822013005000023
  7. Trocino A., Xiccato G., Carraro L., Jimenez G. Effect of diet supplementation with Toyocerin (Bacillus cereus var toyoi) on performance and health of growing rabbits. World Rabbit Sci. 2005. Vol. 13. P. 15–26. doi: 10.4995/wrs.2005.532
  8. Kustos K., Kovác D., Gódor-Surmann K., Eiben C.S. Effect of probiotic bioplus 2B on performance of grow-ing rabbit. In Proceedings: 8-th World Rabbit Congress, 7–10 September. 2004. Puebla, Mexico. P. 874–879.
  9. Bhatt R. S., Agrawal A. R., Sahoo A. Effect of probiotic supplementation on growth performance, nutrient utilization and carcass characteristics of growing Chinchilla rabbits. Journal of Applied Animal Research. 2017. Vol. 45. Is. 1. P. 304–309. doi: 10.1080/09712119.2016.1174126
  10. Kritas S. K., Petridou E. I., Fortomaris P., Tzika E., Arsenos G., Koptopoulos, G. The effect of probiotics on microbiology, health and performance of fattening rabbits Asian-Aust. J. Anim. Sci. 2008. Vol. 21. Is. 9. P. 1312–1317. doi: 10.5713/ajas.2008.70186 A
  11. Abdel-Wareth A. A., Elkhateeb F. S. O., Ismail Z. S. H., Ghazalah A. A., Lohakare J. Combined effects of fenugreek seeds and probiotics on growth performance, nutrient digestibility, carcass criteria, and serum hormones in growing rabbits. Livest. Sci. 2021. Vol. 251. P. 104616. doi: 10.1016/j.livsci.2021.104616
  12. Liu L., Zeng D., Yang M., Wen B., Lai J., Zhou Y., Sun H., Xiong L., WangJ., Lin Y. et al. Probiotic clostridium butyricum improves the growth performance, immune function, and gut microbiota of weaning rex rabbits. Probiotics Antimicrob. Proteins. 2019. Vol. 11. P. 1278–1292. doi: 10.1007/s12602-018-9476-x
  13. Lauková A., Simonová M.P., Chrastinová L., Plachá I., Cobanová K., Formelová Z., Chrenková M., Ondruška L., Strompfová V. Benefits of combinative application of probiotic, enterocin M-producing strain enterococcus faecium AL41 and Eleutherococcus senticosus in rabbits. Folia Microbiol. 2016. Vol. 61. P. 169–177. doi: 10.1007/s12223-015-0423-x
  14. Pogány Simonová M., Chrastinová L’., Lauková A. Effect of beneficial strain Enterococcus faecium EF9a Isolated from Pannon White rabbit on growth performance and meat quality of rabbits. Ital. J. Anim. Sci. 2020. Vol. 19. P. 650–655. doi: 10.1080/1828051X.2020.1781553
  15. Pogány Simonová M., Lauková A., Chrastinová L., Plachá I., Szabóová R., Kandricáková A., Žitnan R., Chrenková M., Ondruška L., Bónai A. et al. Beneficial effects of Enterococcus faecium EF9a administration in rabbit diet. World Rabbit Sci. 2020. Vol. 28. P. 169. doi: 10.4995/wrs.2020.11189
  16. Fathi M., Abdelsalam M., Al-Homidan I., Ebeid T., El-Zarei M., Abou-Emera O. Effect of probiotic supplementation and genotype on growth performance, carcass traits, hematological parameters and immunity of growing rabbits under hot environmental conditions. Anim. Sci. J. 2017. Vol. 88. P. 1644–1650. doi: 10.1111/asj.12811
  17. Mohamed A. F., El-Sayiad G. A., Reda F. M., Ashour E. A. Effects of breed, probiotic and their interaction on growth performance, carcass traits and blood profile of growing rabbits. Zagazig J. Agric. Res. 2017. Vol. 44. P. 215–227.
  18. Falcao-E-Cunha L., Castro-Solla L., Maertens L., Marounek L., Pinheiro V., Freire J., Mourao, J. L.: Alternatives to antibiotic growth promoters in rabbit feeding: A review. World Rabbit Sci. 2007. Vol. 15. P. 127–140. doi: 10.4995/wrs.2007.597
  19. Doaa. H. Abdelhady, Moshira A. El-Abasy. Effect of Prebiotic and probiotic on Growth, Immuno-hematological responses and Biochemical Parameters of infected rabbits with Pasteurella multocida. Benha veterinary medical journal. 2015. Vol. 28. Is. 2. P. 40–51. doi: 10.21608/bvmj.2015.31859
  20. Pogany Simonova M., Laukova A., Chrastinova L., Placha I., StrompfovaV., Cobanova K., Formelova Z., Chrenkova M. Combined administration of bacteriocin-producing probiotic strain Enterococcus faecium CCM7420 with Eleutherococcus senticosus and their effect in rabbits. Polish J. of Veterinary Sci. 2013, Vol. 16. P. 619–627. doi: 10.2478/pjvs-2013-0089
  21. Abdel-Azeem, A.; Hassan, A.; Basyony, M.; Abu Hafsa, S. Rabbit growth, carcass characteristic, digestion, caecal fermentation, microflora, and some blood biochemical components affected by oral administration of anaerobic probiotic (ZAD®). Egypt. J. Nutr. Feed. 2018. Vol. 21. P. 693–710. doi: 10.21608/ejnf.2018.75774
  22. Корх О. В., Платонова Н. П., Аксьонов Є. О., Петраш В. С., Сметана О. І. Показники м’ясної продуктивності відгодівельного молодняку кролів за використання пробіотика. Науково-технічний бюлетень. Інституту тваринництва НААН. Харків, 2021. № 126. С. 52–61. doi: 10.32900/2312-8402-2021-126-52-62
  23. Хайруллин Д. Д., Егоров В. И., Халикова К. Ф., Алеев Д. В., Бирюля В.В., Изучение действия пробиотика «БиоСок+» на кроликах при длительном применении. Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. Казань, 2019. Вып. 237(1). С. 194–198.