DOI: 10.32900/2312-8402-2024-131-149-160
Ключові слова: схрещування, барани-плідники – Мериноландшаф, вівцематки – Дніпропетровський внутрішньо породний тип Придніпровська м’ясна, помісний молодняк, відтворювальна здатність, забійний вихід, забійна маса, маса туші, ґатунковий склад
У статті розглянуто матеріали промислового схрещування у вівчарстві з використанням вівцематок дніпропетровського внутрішньо породного типу придніпровської м’ясної (ДТ Пм) та баранів-плідників породи мериноландшаф (Мл) і його вплив на кількісні і якісні показники м’ясної продуктивності.
Рівень продуктивності у плідників вказує на їх відповідність м’ясному типу. Жива маса їх знаходиться в межах 105,4-112,1 кг; настриг вовни в оригіналі – 5,4-6,2 кг, при виході митої вовни – 59,5-61,0 % відповідно у придніпровської м’ясної та мериноландшаф. Коефіцієнт вовновості – 30,4-33,9 г/кг.
Рівень відтворної здатності вівцематок вказує на те, що заплідненість знаходиться в межах 96,0-97,0 %.
Плодючість вівцематок II групи при промисловому схрещуванні склала 168,1 %, що на 23 % більше, ніж у першій. Від маток другої групи було отримано 163 ягнят, що більше ніж при чистопородному розведенні на 20.7 %. Збереженість молодняку до відлучення склала 97,0 %.
При схрещуванні проявляється ефект гетерозису, про що свідчить різниця за живою масою, де помісний молодняк домінує при народженні на 9,5 %, в 4-місячному – на 13,3 %, у 8-місячному – на 14,9 % в порівнянні з чистопородними однолітками.
Маса туш у помісного молодняку склала 22,6 кг проти 18,9 кг у чистопородних однолітків. За основними забійними показниками помісний молодняк перевершував чистопородних баранчиків, при цьому забійна маса, у помісей виявилася вищою на 19,7 %, при забійному виході 51 %, що є добрим показником за даною ознакою для овець м’ясного типу виробничої спрямованості. В результаті різнобічного порівняльного аналізу показників м’ясності у молодняку різного походження виявлено перевагу за бажаними компонентами у помісей.
Інтродукція нових генетичних ліній шляхом промислового схрещування може сприяти збереженню та розширенню генетичного потенціалу серед популяцій овець, що є важливим для адаптації до змінних умов.
Бібліографічний список
Abebe, A., Berhane, G., Gizaw, S., Getachew, T. & Haile, A. (2023). Effect of genotype and environment on the productive and survivability traits of lambs under a community-based management system. Journal of Agriculture and Food Research, 13, 100644. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100644
Al Nehood Sudan S. (2024). Meat Quality and Carcass Characteristics of Lambs Born to Supplemented Hamari Ewes, Sudan. Asian J. Biol. Sci. 17(2), 202-211. https://doi.org/10.3923/ajbs.2024.202.211
Cam, M. A., Olfaz, M., Kirikci, K., Tufekci, H., Mercan, L. & Kilic, U. (2021). Effects of pre-slaughter stress on meat quality characteristics of male lambs of Hemsin and of sheep breeds. J. Anim. Plant Sci. Vol. 47(2), 8445-8459. https://doi.org/10.35759/JAnmPlSci.v47-2.3
Černá, M., Margetín, M., Veselá, Z. & Milerski, M. (2023). Effects of crossbreeding on milk production of sheep. Czech J. Anim. Sci. Vol. 68(10), 407-413. https://doi.org/10.17221/39/2023-CJAS
Getachew, T., Haile, A., Wurzinger, M., Rischkowsky, B., Gizaw, S. & Abebe, A. (2016). Review of sheep crossbreeding based on exotic sires and among indigenous breeds in the tropics: An Ethiopian perspective. African Journal of Agricultural Research. Vol. 11(11), 901-911. https://doi.org/10.5897/AJAR2013.10626
Güngör, Ö. F., Özbeyaz, C., Ünal, N. & Akçapınar, H. (2023). The evaluation of the genotype and slaughter weight effect on meat quality and fatty acid profile from two native sheep. Tropical animal health and production. Vol. 55(2), 116. https://doi.org/10.1007/s11250-023-03523-5
Hanoglu Oral H., Kecici, P. D., Alaturk, F., Tolu, C., Ekiz, B., & Gokkus, A. (2023). Carcass Characteristics and Meat Quality of Karacabey Merino lambs Reared under Triticale and Oat Pastures Compared with Stall-Fed Lambs. Animals. Vol. 13(21), 3322. https://doi.org/10.3390/ani13213322
Hossain, M. A., Rahman, M. M., Rahman, M. W. & Hashem, M. A. (2023). Effect of castration on carcass characteristics and meat quality traits of Jamuna basin lambs. International Congresses of Turkish Science and Technology Publishing, 384-391.
Imanpour, A., Ganjkhanlou, M., Alipour, A., Zali, A. & Moradi Shahrbabak, M. (2024). The effect of cation-anion difference and crossbreeding on carcass characteristics in Lori-Bakhtiari and Lori-Bakhtiari× Romanov× Pakistani crossbred lambs. Iranian Journal of animal Science. Vol. 55(1), 15-30. https://doi.org/10.22059/IJAS.2023.352177.653922
Idayanti, R. W., Istianah, I., Putri, S. N. H., Fauziah, A. N., Murniyadi, Z., Esnadewi, L. G. & Purnomoadi, A. (2024). Productivity, Carcass Traits, and Meat Quality of Local Lambs Fed with Carica pubescens Seeds Meal. Tropical Animal Science Journal. Vol. 47(1), 87-96. https://doi.org/10.5398/tasj.2024.47.1.87
Lee Jung Hoon. (2024). Carcass and meat quality characteristics of purebred (hair) and crossbred (wool× hair) sheep lambs grazing fescue pasture as influenced by breed type, sex, and supplementation. Journal of Applied Animal Research. Vol. 52(1), 1-14. https://doi.org/10.1080/09712119.2023.2290131
Mohapatra, S., Palai, S., Pradhan, S. R., Das, S., Mahapatra, A. P. K., Priyadarsini, L., & Dalai, N. (2023). Effect of stress on carcass and meat quality of sheep, goat and pig. The Indian Journal of Animal Sciences. Vol. 93(8), 751-758. https://doi.org/10.56093/ijans.v93i8.126279
Mutinda, S. M. (2024). Genetic improvements in sheep. International Journal of Veterinary Sciences and Animal Husbandry. Vol. 9(1), 791-795. https://dx.doi.org/10.22271/veterinary.2024.v9.i1k.1003
Polli, V. A., Nuñez, A. J. C., Mello, R. O., Carvalho, S., Restle, J., Costa, P. T. & Vaz, R. Z. (2022). Carcass traits and meat quality of lambs slaughtered during different seasonal conditions. Tropical Animal Health and Production. Vol. 54(6), 353. https://doi.org/10.1007/s11250-022-03352-y
Rosas-Rodríguez, M., Serna-Lagunes, R., Salinas-Ruiz, J., Ayala-Rodríguez, J. M., Cárdenas Benjamín, A. P. & Salazar-Ortiz, J. (2022). Growth performance and carcass classification of pure Pelibuey and crossbred lambs raised under an intensive production system in a warm-humid climate. Revista mexicana de ciencias pecuarias. Vol. 13(4), 962-980. https://doi.org/10.22319/rmcp.v13i4.6023
Şirin, E., Şen, U., Aksoy, Y., Çiçek, Ü., Ulutaş, Z. & Kuran, M. (2024). The Effect of Birth Weight on Fattening Performance, Meat Quality, and Muscle Fibre Characteristics in Lambs of the Karayaka Native Breed. Animals. Vol. 14(5), 704. https://doi.org/10.3390/ani14050704
Skele, N., Augustyn, W. C., O’Neill, H. A., Hugo, A. & Einkamerer, O. B. (2024). The effects of age of castration on carcass characteristics, meat quality and fatty acid profile of finishing South African Mutton Merino lambs. Small Ruminant Research, 231, 107205. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2024.107205
Theron, P. G., Brand, T. S., Cloete, S. W. P., & van Zyl, J. H. C. (2024). Wool production and quality traits of pure-and crossbred Merino-type sheep. Tropical Animal Health and Production. Vol. 56(2), 47. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0301629
Tunio, S. A., Naeem, M., Behan, A. A. & Kaka, A. (2023). Effect of Different Management Systems on Growth and Carcass traits of Post Weaned Male Kachhi Lambs. Journal of Animal Health and Production. Vol. 11(1), 14-19. http://dx.doi.org/10.17582/journal.jahp/2023/11.1.14.19
Vanli, Y. & Kaygisiz, A. (2024). Some General Comments on The Results For Sheep farming Researches at Atatürk University Farm. Journal of the Institute of Science and Technology. Vol. 14(1), 508-517. https://doi.org/10.21597/jist.1352677
Wang, J. T, Wang, G. S., Gong, Y. F., Qiao, X, Li, X, Wang, G. Z., Zheng, Y. Z., Lv, J G, Li X L. & Liu, Z. Z. (2022). Screening of three-way crossbred combination and genetic effect analysis of the SNP in the CLPG gene in meat sheep. Arch Anim. Breed. Vol. 65(4), 417-426. https://doi.org/10.5194/aab-65-417-2022.
Wang, Z., Liu, J., Yu, H., Li, P., Niu, W. Q., Wan, Y. J. & Mao, D. G. (2023). Effects of dietary broad bean skin on growth rate, slaughter performance, organ development and meat quality of Hu sheep. Acta Prataculturae Sinica. Vol. 32(10), 162. https://doi.org/10.11686/cyxb2022472
Zayed, M. A., Shehata, M. F., Ismail, I. M., Mohammady, M. & Radwan, M. A. (2022). Assessment of growth performance, ultrasound measurements, carcass merits and meat quality of barki lambs at different weaning weights. J. Anim. Health Prod. Vol. 10(4), 420-430. http://dx.doi.org/10.17582/journal.jahp/2022/10.4.420.430