DOI: 10.32900/2312-8402-2024-132-44-55
Ключові слова: бугайці, протеїнове живлення, горох, пелюшка, продуктивність, перетравність, баланс Нітрогену
Розглянуто питання щодо оптимізації протеїнового живлення бугайців за їх утримання на території, яка належить до ІІІ зони радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Експериментальні дослідження на молодняку великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи проводили в умовах фізіологічного двору Інституту сільського господарства Полісся НААН. Для проведення досліду сформовано 2 групи піддослідних тварин: І група (контрольна) – дефіцит протеїну в раціоні забезпечували за рахунок згодовування 1,02 кг дерті гороху (Pisum sativum L.), а в ІІ (дослідній) групі – такої ж кількості пелюшки (польовий горох) (Pisum sativum, var arvence). Оскільки за годівлі бугайців використовували різні види та кількість кормових засобів, оптимізація поживної цінності кормових раціонів проводилися щомісяця. Піддослідних тварин утримували в одному приміщенні згідно з прийнятою технологією – у стійлах на прив’язі. Режим годівлі та напування, параметри мікроклімату в обох групах були однаковими.
Оптимізація протеїнового живлення бугайців на відгодівлі за рахунок різних високобілкових кормів позитивно позначається на показниках продуктивності (875-1023 г) та конверсії корму (103,0-120,4 МДж), не має негативного впливу на забійні якості тварин. Водночас використання пелюшки порівняно з горохом для забезпечення нормованої потреби молодняку великої рогатої худоби у перетравному протеїні сприяло підвищенню середньодобових приростів живої маси тварин на 16,9 % (Р>0,95) за зниження витрат обмінної енергії на одиницю приросту на 14,5 %. Введення пелюшки до раціону бугайців на відгодівлі порівняно з використанням гороху сприяло кращому перетравленню сухої речовини на 0,2 % абс., сирих протеїну – 3,9 (Р>0,95) і клітковини – на 0,9 % абс. Дещо гірше дослідні тварини ІІ групи відносно ровесників І групи перетравлювали сирий жир (на 1,4 % абс.) та БЕР (на 0,3 % абс.). При цьому баланс Нітрогену в організмі був кращим у бугайців дослідної групи порівняно з контролем на 2,9 %.
Бібліографічний список
Anderson, Vern, Lardy Gregory, P., & Ilse, B.R. (2007). Review: Field Pea Grain for Beef Cattle. The Professional Animal Scientist, 23 (1), 1-7. https://doi.org/10.1532/S1080-7446(15)30931-1.
Bomko, V. S., Babenko, S. P., & Moskalyk, O. Y. (2010). Hodivlya silʹsʹkohospodarsʹkykh tvaryn [Feeding of agricultural animals]. Kyiv: Ahrarna osvita (in Ukrainian).
David, L.S., Catootjie, L. Nalle, C.L., Abdollahi, M.R., & Ravindran, V. (2024). Feeding Value of Lupins, Field Peas, Faba Beans and Chickpeas for Poultry: An Overview. Animals, 14 (4), 619-658. https://doi.org/ 10.3390/ani14040619.
Degola, L., & Jonkus, D. (2018). The influence of dietary inclusion of peas, faba bean and lupin as a replacement for soybean meal on pig performance and carcass traits. Agronomy Research, 16, 389–397. https://doi.org/10.15159/ar.18.072.
European Convention for the Protection of Vertebrate Animals used for Experimental and Other Scientific Purposes. (1986, March). Retrieved from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/994_137.
Fahmi, R., Ryland, D., Sopiwnyk, E., & Aliani, M. (2019). Sensory and Physical Characteristics of Pan Bread Fortified with Thermally Treated Split Yellow Pea (Pisum sativum L.) Flour. Journal Food Science, 84, 3735–3745. https://doi.org/10.1111/1750-3841.14908.
Ge, J., Sun, C.X., Corke, H., Gul, K., Gan, R.Y., & Fang, Y.P. (2020). The health benefits, functional properties, modifications, and applications of pea (Pisum sativum L.) protein: Current status, challenges, and perspectives. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19 (4), 1835–1876. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12573.
Ge, G., Guo, W.X., Zheng, J.B., Zhao, M.M., & Sun, W.Z. (2021). Effect of Interaction between Tea Polyphenols with Soymilk Protein on Inactivation of Soybean Trypsin Inhibitor. Food Hydrocolloid, 111, 106177. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106177.
Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Rinne, M., Lamminen, M., Mapato, C., Ampapon, T., Wanapat, M., & Vanhatalo, A. (2018). Alternative and novel feeds for ruminants: Nutritive value, product quality and environmental aspects. Animal,12, 295–309. https://doi.org/10.1017/S1751731118002252.
Han, X., Akhov, L., Ashe, P., Lewis, C., Deibert, L., Irina Zaharia, L., Forseille, L., Xiang, D., Datla, R., & Nosworthy, M. (2023). Comprehensive Compositional Assessment of Bioactive Compounds in Diverse Pea Accessions. Food Research International, 165, 112455-112555. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.112455.
Hanczakowska, E., Księżak, J., & Świątkiewicz, M. (2019). Efficiency of pea seeds in sow, piglet and fattener feeding. Animal Production Science, 59, 304–313. https://doi.org/10.1071/AN17487.
Hanczakowska, E., & Świątkiewicz, M. (2014). Legume seeds and rapeseed press cake as replacers of soybean meal in feed for fattening pigs. Annals of Animal Science, 14, 921–934. https://doi.org/10.2478/aoas-2014-0068.
Hnoyevyy, V.I., Holovko, V.O., Trishyn, O.K., & Hnoyevyy, I.V. (2009). Hodivlya vysokoproduktyvnykh koriv: posibnyk [Feeding high-yielding cows: a guide]. Kharkiv: Prapor (in Ukrainian).
Hugman, J., Wang, L.F., Beltranena, E., Htoo, J.K., & Zijlstra, R.T. (2021). Nutrient digestibility of heat-processed field pea in weaned pigs. Animal Feed Science Technology, 274, 114891. https://doi.org/ 10.1016/j.anifeedsci.2021.114891.
Huuskonen, A., & Joki-Tokola, E. (2010). Perfomance of growing dairy bulls offered diets based on silages made of whole-crop barley, whole-crop wheat, hairy vetch and grass. Agricultural and Food Science, 19 (2), 116-126. https://doi.org/10.2137/145960610791542325.
Ibatullin, I.I., & Zhukorskyi, O.M. (Ed) (2017). Metodolohiya ta orhanizatsiya naukovykh doslidzhenʹ u tvarynnytstvi: posibnyk [Methodology and organization of scientific research in animal husbandry: manual]. Kyiv: Ahrarna nauka (in Ukrainian).
Ibatullin, I.I. (Ed), Bashchenko, M.I., & Zhukorskyi, O.M. (2016). Dovidnyk z povnotsinnoyi hodivli silskohospodarskykh tvaryn [Handbook on complete feeding of farm animals]. Kyiv: Ahrarna nauka (in Ukrainian).
Johnston, D.J., Theodoridou, K., Gordo, A.W., Yan, T., McRoberts, W.C., & Ferris, C.P. (2019). Field bean inclusion in the diet of early-lactation dairy cows: Effects on performance and nutrient utilization. Journal of Dairy Science, 102 (12), 10887–10902. https://doi.org/10.3168/jds.2019-16513.
Kandyba V. M., Ibatullin I. I., Kostenko V. I. (2015). Aktualʹni innovatsiyni kontseptsiyi perspektyvnoho rozvytku nauky pro biolohichno povnotsinnu hodivlyu vysokoproduktyvnykh tvaryn v konteksti tvorchoho spadku akademika H.O. Bohdanova : bibliohrafiya [Actual innovative concepts of perspective development of the science of biologically complete feeding of highly productive animals in the context of the creative heritage of academician G.O. Bohdanova: bibliography]. Naukovyy visnyk Natsionalʹnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny. Seriya : Tekhnolohiya vyrobnytstva i pererobky produktsiyi tvarynnytstva – Scientific Bulletin of the National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine. Series: Production and processing technology of animal husbandry products. 205, 12–22. (in Ukrainian). Available at: https://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_tevppt_2015_205_3.
Kostenko, V. M. (Ed), Panʹko, V. V., & Syrovatko, K. M. (2008). Praktykum z hodivli silʹsʹkohospodarsʹkykh tvaryn. Chastyna I. «Khimichnyy sklad, otsinka pozhyvnosti ta yakosti kormiv» [Workshop on feeding agricultural animals. Part I. “Chemical composition, assessment of nutrition and quality of fodder”]. Vinnytsia: RVV VDAU (in Ukrainian).
Nakaz Ministerstva osvity i nauky molodi ta sportu Ukrayiny № 249 «Nakaz naukovym ustanovam pro provedennya doslidiv na tvarynakh». (2012, berezenʹ) [Order of the Ministry of Education and Science of Youth and Sports of Ukraine No. 249 “Order to Scientific Institutions on Conducting Experiments on Animals.” (2012, March)]. Retrieved from https//zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0416-12#Text.].
Osmane, B., Konosonoka, I.H., Trupa, A., & Proskina, L. (2017). Peas and beans as a protein feed for dairy cows. Agronomy Research, 15 (5), 2026–2038. https://doi.org/10.15159/AR.17.027.
Prandini, A., Sigolo, S., Marlacchini, M., Cerioli, C., & Masoero, F. (2011). Pea (Pisum sativum) and faba bean (Vicia faba L.) seeds as protein sources in growing—Finishing heavy pig diets: Effect on growth performance, carcass characteristics and fresh and seasonal Parma ham quality. Italian Journal Animal of Science, 10, 176–183. https://doi.org/10.4081/ijas.2011.e45.
Raghunathan, R., Hoover, R., Waduge, R., Liu, Q., & Warkentin, T.D. (2017). Impact of Molecular Structure on the Physicochemical Properties of Starches Isolated from Different Field Pea (Pisum sativum L.) Cultivars Grown in Saskatchewan, Canada. Food Chemistry, 221, 1514–1521. https://doi.org/ 10.1016/j.foodchem.2016.10.142.
Räisänen, S.E., Kuoppala, K., Rissanen, P., Halmemies-Beauchet Filleau, A., Kokkonen, T., & Vanhatalo, A. (2023). Effects of forage and grain legume-based silages supplemented with faba bean meal or rapeseed expeller on lactational performance, nitrogen utilization, and plasma amino acids in dairy cows. Journal of Dairy Science, 109 (10), 6903-6920. https://doi.org/10.3168/jds.2022-22997.
Razumovsʹkyy N.P., Bohdanovych D.M. (2019). Optymizatsiya vmistu proteyinu v ratsioni pleminnykh bychkiv [Optimizing the protein content in the diet of breeding steers] Zbirnyk naukovykh pratsʹ Bilotserkivsʹkoho natsionalʹnoho ahrarnoho universytetu – A collection of scientific papers of the Belotserk National Agrarian University. 1, 84-94. (in Ukrainian). https://doi.org/10.33245/2310-9289-2019-147-1-84-94.
Ruban, S.Y., Danʹshyn, V.O., Lytvynenko, T.V., Borshch, O.O., Mitiohlo, I.D., Yakubetsʹ, T.V., & Matvyeyev, M.A. (2020). Suchasni metody selektsiyi v tvarynnytstvi: navch. posibnyk z metodiv analizu danykh [Modern breeding methods in animal husbandry: training. a guide to data analysis methods]. Kyiv: National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine (in Ukrainian).
Rungruangmaitree, R., & Jiraungkoorskul, W. (2017). Pea, Pisum sativum, and its Anticancer Activity. Pharmacognosy Reviews,11 (21), 39–42. https://doi.org/10.4103/phrev.phrev_57_16.
Savchenko Y., Savchuk I., Savchenko M., Chornа, L., Honcharova K. (2007). Zerno pelyushky: yoho kormova efektyvnistʹ [Diaper grain: its feed efficiency] Tvarynnytstvo Ukrayiny – Animal husbandry of Ukraine. 5, 37-39. (in Ukrainian).
Savchenko Y.I., Savchuk I.M., Savchenko M.H., Honcharova K.V., Chorna L.I., Kaminsʹkyy V.M. (2013). Efektyvnistʹ vykorystannya derti lyupynu bezalkaloyidnoho pry vidhodivli buhaytsiv u polisʹkiy zoni Ukrayiny [Effectiveness of using alkaloid-free lupine pulp in fattening cattle in the Polish zone of Ukraine] Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu tvarynnytstva NAAN – Scientific and technical bulletin Institute of Animal Husbandry NAAS. 110, 164-171. (in Ukrainian). Available at: https://nbuv.gov.ua/UJRN/Ntb_2013_110_27.
Savchenko, Y.I., Savchuk, I.M., (Ed) Savchenko, M.H., Rudyk, R.I., Pryymachuk, T.Y., Honcharova, K.V., Chorna, L.I., Kaminsʹkyy, V.M., Kostanetsʹka, Y.V., Stepanenko, V.M., & Karpyuk, N.A. (2014). Vykorystannya zernobobovykh na korm pry vyrobnytstvi moloka i mʺyasa v zoni Polissya Ukrayiny:monohrafiya [The use of legumes for feed in the production of milk and meat in the Polissia zone of Ukraine: monograph]. Zhytomyr: PP «Ruta» (in Ukrainian).
Savchuk I.M., Kovalʹova S.P., Tymoshenko Z.A., Yashchuk I.V. (2022). Produktyvnistʹ buhaytsiv ta yakistʹ mʺyazovoyi tkanyny i pechinky za vykorystannya vysokobilkovykh kormiv u ratsionakh [Productivity of cattle and the quality of muscle tissue and liver due to the use of high-protein feed in diets] Visnyk ahrarnoyi nauky – Herald of Agrarian Science. 7, 36-43. (in Ukrainian). https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202207-04.
Shi, L., Arntfield, S.D., & Nickerson, M. (2018). Changes in Levels of Phytic Acid, Lectins and Oxalates during Soaking and Cooking of Canadian Pulses. Food Research International, 107, 660–668. https://doi.org/ 10.1016/j.foodres.2018.02.056.
Sirtori, F., Crovetti, A., Acciaioli, A., Bonelli, A., Pugliese, C., Bozzi, R., Campodoni, G., & Franci, O. (2015). Effect of replacing a soy diet with Vicia faba and Pisum sativum on performance meat and fat traits of Cinta Senese pigs. Italian Journal Animal of Science, 14, 99–104. https://doi.org/10.4081/ijas.2015.3659.
Sloboda O.M., Sloboda L.Ya. (2010). Vykorystannya pelyushky v hodivli sviysʹkykh tvaryn [The use of ПЕЛЮШКИ in feeding domestic animals]. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Hzhytsʹkoho – Scientific Bulletin of the LNUVMBT named after S.Z. Gzytsky. 12, 2(44), 228-230. (in Ukrainian).
Sońta, M., Rekiel, A., Więcek, J., Batorska, M., & Puppel, K. (2021). Alternative Protein Sources vs. GM Soybean Meal as Feedstuff for Pigs – Meat Quality and Health-Promoting Indicators. Animals (Basel), 11, 177-188. https://doi.org/10.3390/ani11010177.
Soto-Navarro, S.A., Encinias, M., Bauer Marc, L., & Lardy Gregory, P. (2012). Feeding value of field pea as a protein source in forage-based diets fed to beef cattle. Journal of Animal Science, 90 (2), 585-591. https://doi.org/10.2527/jas.2011-4098.
Vlizlo, V.V. (Ed) [ta in.] (2012). Laboratorni metody doslidzhenʹ u biolohiyi, tvarynnytstvi ta veterynarniy medytsyni : dovidnyk [Laboratory methods of research in biology, animal husbandry and veterinary medicine: a guide. Lviv: SPOLOM (in Ukrainian).
Volpelli, L.A., Comellini, M., Gozzi, M., Masoero, F., & Moschini, M. (2012). Pea (Pisum sativum) and Faba Beans (Viciafaba) in dairy cow diet: effect on milk production and quality. Italian Journal of Animal Science, 11 (2), 217–222. https://doi.org/10.4081/ijas.2012.e40.
Watson, C.A., Reckling, M., Preissel, S., Bachinger, J., Bergkvist, G., Kuhlman, T., Lindström, K., Nemecek, T., Topp, C.F.E., Vanhatalo, A., Zander, P., Murphy-Bokern, D., & Stoddard, F.L. (2018). Chapter four – Grain legume production and use in European agricultural systems. Advances in Agronomy, 144, 234-303. https://doi.org/10.1016/bs.agron.2017.03.003.
Wu, D.-T., Li, W.-X., Wan, J.-J., Hu, Y.-C., Gan, R.-Y., & Zou, L. (2023). A comprehensive review of Pea (Pisum sativum L.): chemical composition, processing, health benefits, and food applications. Foods, 12 (13), 2527-2566. https://doi.org/10.3390/foods12132527.