DOI: 10.32900/2312-8402-2024-131-19-31
Ключові слова: свині, велика біла, ландрас, п’єтрен, схрещування, помісі, гетерозис, продуктивність
Науково-виробничі дослідження проводились в умовах промислового свинопідприємства. З’ясована ефективність промислового схрещування свиней великої білої породи з плідниками зарубіжних м’ясних порід ландрас і п’єтрен. Дослідженні в порівняльному аспекті відтворювальна здатність свиноматок за поєднання з плідниками різних порід, ріст і розвиток та відгодівельні якості молодняку різних генотипів.
Для досліду сформували шість дослідних груп свиней: І група – чистопородна велика біла порода, ІІ група – порода ландрас і ІІІ група – порода п’єтрен. Групи ІV і V включали помісей відповідно ІV – ½ велика біла × ½ ландрас і V – ½ велика біла × ½ п’єтрен. VІ група представлена трипородними помісними тваринами ¼ велика біла × ¼ ландрас × ½ п’єтрен. Така схема зумовлена отриманням помісних тварин з високою енергією росту та добрими м’ясними якостями.
За показниками росту і розвитку помісні підсвинки мали кращу динаміку впродовж усього періоду вирощування. У кінці відгодівлі тварини ІV і VІ груп перевищували чистопородних ровесників великої білої породи за показником досягнення живої маси 100 кг на 10 і 8 діб швидше.
Найкращим забійним виходом характеризувалися підсвинки VІ групи – ¼ велика біла × ¼ ландрас × ½ п’єтрен. Високий показник був також у тварин ІV групи – ½ велика біла × ½ ландрас.
У цілому помісні свині, які отримані за різних поєднань порід ½ велика біла × ½ ландрас та ¼ велика біла × ¼ ландрас × ½ п’єтрен перевищували своїх ровесників чистопородного походження за відтворювальною здатністю та показниками росту і розвитку молодняку.
В процесі досліджень також з’ясовано, що довжина напівтуші була кращою у помісей породи ландрас. Ландраси також позитивно вплинули на показник товщини шпигу. На площу «м’язового вічка» та масу задньої третини напівтуші суттєвий вплив мала порода п’єтрен.
Бібліографічний список
Bankovska, I. B., Oliinychenko, Y. K., Balatsky, V. N. et al. (2020). Association of LEP-and CTSF-genotypes with levels of meat quality PSE, NOR and DFD in pigs of large white breed of Ukrainian selection. Agricultural Science and Practice. 7( 1), 14-23. https://doi.org/10.15407/agrisp7.01.01413.
Barkar, E. V., Dekhtyar, Y. F., & Kot, S. P. (2019). Use of growth rates of purebred pigs of large white breed and their mixed with Landrace, Duras and Petra breeds for comparative analysis of animal growth. A scientific look into the future. (2), 122-128. DOI: 10.21893/2415-7538.2016-06-5-003. (in Ukrainian)
Berezovskyi, M. D., & Vashchenko, P. A. (2019). Selektsiia zavodskoho typu svynei u velykii bilii porodi [Selection of factory-type pigs in the Large White breed] Svynarstvo – Swine breeding. 73, 81-90. http://nbuv.gov.ua/UJRN/svun_2019_73_13. (in Ukrainian)
Berezovskyi, M. D., Onyshchenko, A. O., & Vashchenko, P. A. (2016). Otsinka vidhodivelnykh i miasnykh yakostei svynei velykoi biloi porody zavodskoho typu “Bahachanskyi” Svynarstvo. 68, 40-47. http://nbuv.gov.ua/UJRN/svun_2016_68_9.
Garmatyk, K., Susol, R., Broshkov, M., Danchuk, O., Panikar, I., & Susol, L. (2020). Assessment of quality of modern commercial pork production. Food Science and Technology, 14(2), 42-52. https://doi.org/10.15673/fst.v14i2.1718
Dudka, E. I., (2019). The productive qualities of domestic pig breeds when using different breeding methods. Scientific Bulletin“Askania-Nova”. (145), 123-133. DOI: 10.33694/2617-0787-2019-1-12-123-133. (in Ukrainian)
Kalinchyk, M. V., Kalinchyk, S. M., & Alekseenko, I. M. (2018). Peculiarities of determination of pig fattening standards in the light of the latest achievements of world science. Bioresources and environmental management. 10(3-4), 183-192. DOI: 10.31548/bio2018.03.024. (in Ukrainian)
Kirovych, N., Kytaieva A., Riznychuk I., Panikar I., & Susol, R. (2023). Produktvnist svynei Pietrain zalezhno vid alterhatyvnykh variantiv heniv ryr-1 ta mc4r. [The productivity of Pietrain pigs depends on alternative versions of the ryr-1 and mc4r genes]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria – Аgrarian Bulletin Black Sea Littoral (107). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.16 (in Ukrainian)
Kopytets N. H. (2018) Suchasnyi stan ta tendentsii rozvytku rynku svynyny v Ukraini Ekonomika APK [The current state and trends in the development of the pork market in Ukraine]. Economy of the agricultural sector. 11, 44-54. https://doi.org/10.32317/2221-1055.201811044 (in Ukrainian)
Korenieva, Zh., Sliusarenko, B., Harnazhenko, Yu., Mazurenko, Yu., & Kovtun, Yu. (2021). Morfolohichni pokaznyky reproduktyvnykh orhaniv svynei porody velyka bila [Morphological indicators of the reproductive organs of the Large White pig breed]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria – Аgrarian Bulletin Black Sea Littoral. (101). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.06 (in Ukrainian)
Lavruk O. V., & Lavruk N. A. (2020). Tvarynnytstvo: stan ta perspektyvy rozvytku. [Animal husbandry: state and prospects of development]. Ahrosvit. 22, 9-15. 10.32702/2306&6792.2020.22.9 http://www.agrosvit.info/pdf/22_2020/3.pdf (in Ukrainian)
Martyniuk, I. M., Tserenyuk, O. M., & Akimov, O. V. (2019). Fertility and multiplicity of sows depending on the multiplicity of insemination at different times of the year. Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Breeding NAAS. (121), 156-162. DOI: 10.32900/2312-8402-2019-121-156-162.
Povod, M. H., Hutyi, B. V., Koberniuk, V. V., Liuta, I. M., Kruk, V. O., & Mykhalko, V. H. (2022). Zalezhnist vidtvornykh yakostei svynomatok vid tryvalosti pidsynoho periodu ta faznosti pidhodivli porosiat [Dependence of the reproductive qualities of sows on the duration of the farrow period and the phase of feeding piglets ]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo – Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series: Animalism, (3), 30-41. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.3.4 (in Ukrainian)
Prymuk, O. R., Ustynovych, N. V. & Yaroshok, V. M. (2019). Research and forecasting of the market of consumption of pork. Management and entrepreneurship: trends of development. 1(07), 101-108. DOI:10.26661/2522-1566/2019-1/07-11.
Susol, R., Garmatyuk, K., & Tkachenko, I. (2020). Dynamika zmin zhyvoi masy ta osoblyvosti rostu ta rozvytku molodniaku svynei riznoho pokhodzhennia [Dynamics of changes in live weight and features of growth and development of young pigs of various origins]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria – Аgrarian Bulletin Black Sea Littoral. (97), 153-161. https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.97.19 (in Ukrainian)
Susol, R., Reshetnychenko, A., Kyrovych, N., & Ryznychuk, Y. (2021). Sovremennoe sostoianye promыshlennoi tekhnolohyy proyzvodstva plemennoi y tovarnoi produktsyy svynostrenyia v ukrayne [The modern state of the industrial technology of production of breeding and commodity production of pig breeding in Ukraine]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria – Аgrarian Bulletin Black Sea Littoral. (101). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.10 (in Russian)
Tatsii, O. (2021). Produktyvnist svynei porody Pietrain za vykorystannia riznykh metodiv rozvedennia. [ Productivity of Pietrain pigs using different breeding methods]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria, (100).Produktyvnist svynei porody Pietrain za vykorystannia riznykh metodiv rozvedennia. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria – Аgrarian Bulletin Black Sea Littoral. (100). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.20
Khalak V., Gutyj B., Bordun O., Ilchenko M., & Horchanok A.( 2020). Effect of blood serum enzymes on meat qualities of piglet productivity. Ukrainian Journal of Ecology. 10(1), 158−161. doi: 10.15421/2020_25.
Khalak, V., Gutyj, B., & Stadnits’ka, O. (2019). Feeding and meat qualities of young pigs of different origin and intensity of formation in early ontogenesis. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural Sciences, 21(91), 10-15. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9102 [in Ukrainian]
Khalak, V.I., Gutyi, B. V., & Bordun,O.M. (2021).Vidhodivelni ta miasni yakosti molodniaku svynei riznoi vnutriporodnoi dyferenciacii za selekciynym indeksom CI 4 ta indeksom Sazera-Fredina [Fattening and meat quality parameters of young pigs of different in-breed differentiation according to SI4 selection index and the Sazer-Fredin index]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu tvarynnytstva NAAN – The Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Science NAAS of Ukraine. Kharkiv, 126, 153-164. DOI 10.32900/2312-8402-2021-126-153-162 (in Ukrainian)
Khramkova, О. М. (2019). Reproductive performance of sows depending on different combinations of breeds and types. Theoretical and Applied Veterinary Medicine. 7(2), 115-119. https://doi.org/10.32819/2019.71021
Khvatova, M.A. (2012). Prohnozuvannia efektu heterozysu za kombinatsiinoiu zdatnistiu porodno-liniinykh poiednan svynei [Prediction of the effect of heterosis on the combinatorial ability of breed-linear combinations of pigs]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu tvarynnytstva NAAN – The Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Science NAAS of Ukraine. Kharkiv, 107, 148-153. https://lfi-naas.org.ua/wp-content/uploads/2023/10/NTB-107.pdf#page=148
Tsereniuk, О. М.,Danilova,Т. М., & Акimov,О. V. (2020). Genetic potential efficiency inpig feeding qualities of Landraceand Welshbreeds. Veterinary Science, Technologies of Animal Husbandry and Nature Management, 5, 211-215. DOI: 10.31890/vttp.2020.05.37