ПЕРЕТРАВНІСТЬ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН І ЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ ТВАРИН ЕНЕРГЄЮ ЗА ВПЛИВУ РІВНОМІРНОСТІ ЗМІШУВАННЯ КОРМОСУМІШІ

DOI: 10.32900/2312-8402-2024-132-183-193

Тетяна ЄЛЕЦЬКА,
к. б. н.,
ст. досл,
https://orcid.org/0000-0001-8980-6972,
Інститут тваринництва НААН, Харків, Україна,
Людмила БЕРЕСТОВА,
к. с.-г. н.,
доцент,
https://orcid.org/0000-0003-0492-1264,
Східно-Український Національний університет ім. В. В. Даля, Київ, Україна

Ключові слова: перетравність, кормосуміш, доступна для обміну енергія, рівномірність змішування, гематологічні і біохімічні показники крові


У статті наведені дані досліджень впливу фактору нерівномірного змішування кормосуміші (силос кукурудзяний, сіно люцернове та комбікорми) на видиму перетравність поживних речовин по всьому шлунково-кишковому тракту молодняка великої рогатої худоби (9 теличок червоно-рябої української породи). У дослідженнях використовували метод моделювання споживання нерівномірно змішуваного раціону тваринами, де  25 % раціону складали у другому досліді високоенергетичні компоненти суміші, а у третьому – корми з низькою концентрацією енергії. Встановлено, що при споживанні нізкоконцентратной кормосуміші при концентрації енергії в раціоні 8,9 МДж/кг сухої речовини і концентрації сирого протеїну 9,7 % з рівномірністю змішування 75 % в порівнянні з контрольним раціоном (100 % рівномірність змішування) відбувалися невірогідні зміни в споживанні поживних речовин окремими тваринами. Коливання видимої перетравності поживних речовин по всьому шлунково-кишковому тракту молодняка великої рогатої худоби становили від 2 % до 6 % при споживанні кормосуміші з рівномірністю змішування 75 %. На високопоживному раціоні переваримость сирого протеїну та сирої клітковини зросла на 14 % і 9 %, відповідно. На нізкопоживному раціоні спостерігалося вірогідне (p <0,05) зниження перетравності на 5 % для сухої і органічної речовини та безазотистих екстрктивних речовин, для сирого протеїну (на 12 %), в порівнянні з високопоживним. Забезпеченість тварин енергією і протеїном значно збільшувалася (p <0,01) на високопоживні раціоні на 34,7 % і на 11,5 %, відповідно. Споживання нізкопоживного раціону практично не впливало на вміст енергії. При згодовуванні кормосуміші 75 %-вої рівномірності змішування на нізкопоживному раціоні спостерігалося вірогідне збільшення  активності лужної фосфатази на 42 %, високопоживний раціон вірогідно вплинув на збільшення вмісту еритроцитів на 7,9 %, тоді як більшість гематологічних і біохімічних показників крові теличок  коливалася в межах фізіологічної норми для тварин даного віку.

Бібліографічний список

Amaral-Phillips D. M, Bicudo J. R., Turner L. W. Feeding Your Dairy Cows a Total Mixed Ration: Getting Started / http://www.ca.uky.edu/agc/pubs/id/id141a/id141a.pdf – University of Kentucky.

Baran M. (1980). Fizicheskaja struktura korma i ejo vlijanie na processy pishhevarenija u zhvachnyh zhivotnyh [Cytological and hematological parameters of cows with different levels of milk productivity] Nauchnye trudy instituta sel’skohozjajstvennyh zhivotnyh slovackoj akademii nauk v g. Koshice. Bratislava, 165–182. (in Russian).

Beauchemin K. A,  Yang W. Z., Rode L. M. (2003). Effects of Particle Size of Alfalfa-Based Dairy Cow Diets on Chewing Activity, Ruminal Fermentation, and Milk Production . J Dairy Sci.  86. No. 2.  P. 630–643. DOI:10,3168 / jds.S0022-0302 (03) 73641-8.

Clauss M., Lechner I., Barboza P., Collins W., Tervoort T.A., Südekum K.H., Codron D.,  Hummel J. (2011). The effect of size and density on the mean retention time of particles in the reticulorumen of cattle (Bos primigenius f. taurus), muskoxen (Ovibos moschatus) and moose (Alces alces). Br. J. Nutr.  105. (4).  634–644. DOI:10,1017 / S0007114510004101.

Golder H. M.,  Denman S. E.,  McSweeney  C., Wales W. J., Auldist M. J., Wright M. M.,  Marett  L. C.,  Greenwood J. S ,  Hannah M. C.,  Celi P.,  Bramley  E., Lean  I. J. (2014). Effects of partial mixed rations and supplement amounts on milk production and composition, ruminal fermentation, bacterial communities, and ruminal acidosis. J Dairy Sci. 7. (9). 5763-85.  DOI: 10.3168/jds.2014-8049.

Grant R. J., Colenbrander V. F., Mertens D. R. (1990). Milk fat depression in dairy cows: Role of particle size of alfalfa hay. J Dairy Sci. 73. (7). 1823−1833.  DOI:10.3168/jds.S0022-0302(90)78862-5.

Guozhong D., Shimin L., Yongxia W., Chunlong L., Jun Z., Sen Z. (2011). Diet-induced bacterial immunogens in the gastrointestinal tract of dairy cows: impacts on immunity and metabolism. Acta Vet Scand. 53.  (1).  48. DOI: 10.1186/1751-0147-53-48.

Kaiyue P., Shatuo C., Yingkui Y., Xun W.,  Shujie L.,  ShuXiang W.  (2022). Dietary forage to concentrate ratios impact on yak ruminal microbiota and metabolites. Front Microbiol. 13. 964564. DOI: 10.3389/fmicb.2022.964564.

Kononoff P. J., Heinrichs A. J. (2003b). The effect of reducing alfalfa haylage particle size on cows in early lactation.  J Dairy Sci. 86. Р. 1445–1457. DOI:10,3168 / jds.S0022-0302 (03) 73728-X.

Kononoff P. J., Heinrichs A. J., Lehman H. A. (2003a). The effect of corn silage particle size on eating behaviour, chewing activities and rumen fermentation in lactating dairy cows. J Dairy Sci. 86. 3343–3353. DOI:10,3168 / jds.S0022-0302 (03) 73937-X.

Krause K. M, Combs D. K., Beauchemin K. A. (2002). Effects of forage particle size and grain fermentability in midlactation cows. II. Ruminal pH and chewing activity. J Dairy Sci. 85. 1947–1957. DOI:10,3168 / jds.S0022-0302 (02) 74271-9.

Krause K. M., Combs D. K. (2003). Effects of forage particle size, forage source, and grain fermentability on performance and ruminal pH in midlactation cows. J Dairy Sci. 86. (4). 1382-97. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73722-9.

Lukashynskyi V. (1987). Studies on acid-base equilibrium in cows during indoor care and nutrition with addition of various mineral mixtures. Pol Arch Weter. 27(4):49-68.

Maekawa M., Beauchemin K. A., Christensen D. A. (2002). Effect of concentrate level and feeding management on chewing activities, saliva secretion, and ruminal pH of lactating dairy cows. J. Dairy Sci. 85:1165–1175.

Maekawa M., Beauchemin K. A., Christensen. D. A. (2002).  Effect of concentrate level and feeding management on chewing activities, saliva secretion, and ruminal pH of lactating dairy cows.  J Dairy Sci.  85.  1165–1175. DOI:10,3168 / jds.S0022-0302 (02) 74179-9.

Maulfair D. D.,  Fustini M.,  Heinrichs A. J.  (2011). Effect of varying total mixed ration particle size on rumen digesta and fecal particle size and digestibility in lactating dairy cows.  J. Dairy Sci. 94. (7).  3527–3536. DOI: 10.3168/jds.2010-3718.

Murielle L, Lechner I., Barboza S., Collins W., Hummel J.,  Codron D., Clauss M. (2013). Rumination of different-sized particles in muskoxen (Ovibos moschatus) and moose (Alces alces) on grass and browse diets, and implications for rumination in different ruminant feeding types. Mammalian Biology. 78. (2). 142–152. DOI: 10.1016/j.mambio.2012.06.001.

Nasrollahi S. M., Zali A., Ghorbani G. R., Kahyani A., Beauchemin K.A. (2019). Short communication: Blood metabolites, body reserves, and feed efficiency of high-producing dairy cows that varied in ruminal pH when fed a high-concentrate diet. J Dairy Sci. 102(1):672-677. DOI: 10.3168/jds.2018-15022.

Nehring K. (1975). Determination of feeding value on simple food characteristics. 2. Determination of food energy value of green feeds. Arch Tierernahr. 25. (4). 293–311. DOI:10.1080/17450397509423193.

Peredrij N.N., Dzicyuk V.V. (2017). Citologicheskie i gematologicheskie pokazateli korov s raznym urovnem molochnoy produktivnosti [Cytological and hematological parameters of cows with different levels of milk productivity] Zootekhnicheskaya nauka Belarusi. 52 (1). 105-111. (in Russian).

Raab L. (2009). Yaka optymalna dovzhyna podribnennia sylosu? Propozytsiia. [What is the optimal length of silage chopping? Offer.] Ukrainskyi zhurnal z pytan ahrobiznesu. 8:120–121. (in Ukrainian)

Rolf S., Karina S., Dirk von S., Ulrich M., Liane H., Hubert S., Jürgen R.,  Sven D.  (2018). Changes of ruminal pH, rumination activity and feeding behaviour during early lactation as affected by different energy and fibre concentrations of roughage in pluriparous dairy cows. Arch Anim Nutr. 72 (6). 458-477. DOI:  10.1080/1745039X.2018.1526535.

Tafaj M.,  Steingass H.,  Susenbeth A.,  Lang G. U., Drochner W. (1999). Effect of hay particle size at different concentrations and feeding levels on digestive processes and feed intake in ruminants. 1. Chewing activity and fermentation in the rumen.  Arch. Anim. Nutr. 52 (2). 167–184. DOI: 10.1080 / 17450399909386160.

Utama D.T., Lee S.G., Baek K.H., Chung W.S., Chung I.A., Kim D.I., Kim G.Y., Lee S.K. (2018). Blood profile and meat quality of Holstein-Friesian steers finished on total mixed ration or flaxseed oil-supplemented pellet mixed with reed canary grass haylage. Animal. 12 (2). 426-433. doi: 10.1017/S1751731117001707.

Vasilevskij N. V. (2007).  Sravnenie dvuh metodov statisticheskoj obrabotki dannyh pri izuchenii perevarimosti pitatel’nyh veshhestv v zheludochno-kishechnom trakte krupnogo rogatogo skota. [Comparison of two methods of statistical data processing when studying nutrient digestivity in the gastrointestinal tract of cattle] Naukovo-tekhnichnyy byuletenʹ Instytutu tvarynnytstva NAAN. 95.  33–38. (in Russian).

Vasylevskyi M. V , Yeletska T. O. (2012).  Zabezpechenist enerhiieiu velykoi rohatoi khudoby zalezhno vid rivnia hodivli ta tekhnolohii zghodovuvannia kormiv. [Energy supply of cattle depending on the level of feeding and feed technology] Biolohiia tvaryn NAAN. 14. (1–2). 241 – 247. DOI: /10.15407/animbiol18.03.023. (in Ukranian).

Vibart R. E., Burns J. C., Fellner V. (2010). Effect of Replacing Total Mixed Ration with Pasture on Ruminal Fermentation. The Profes. Anim. Scientist. 26. (4).  435–442. DOI: 10.15232/S1080-7446(15)30625-2.

Yeletska T.O. (2014). Peretravnist pozhyvnykh rechovyn povnozmishanoho  ratsionu ta zabezpechenist enerhiieiu tvaryn zalezhno vid rivnomirnosti zmishuvannia.[ Nutrient digestibility of a fully mixed ration and energy supply of animals depending on the uniformity of mixing]. Pryrodnychyi almanakh. Kherson. 20:76–87. . (in Ukrainian)

Yousefinejad S., Fattahnia F.,  Kazemi-Bonchenari M.,  Nobari B.,  Ghaffari M. H. (2021). Effects of protein content and rumen-undegradable to rumen-degradable protein ratio in finely ground calf starters on growth performance, ruminal and blood parameters, and urinary purine derivatives.  J Dairy Sci.  104 (8). 8798-8813. DOI: 10.3168/jds.2020-20092.