DOI: 10.32900/2312-8402-2021-125-140-153
Ключові слова: органічна речовина, протеїн, розчинність перетравність, доступність, складний шлунок, тонкий, товстий кишечник
На бичках червоної степової породи з дуоденальними та ілеоцекальними анастомозами при згодовуванні ізоенергетичних, ізопротеїнових сіно-концентратих раціонів з різним рівнем розчинного протеїну (РчП) і розщеплюваного протеїну (РщП) вивчали перетворення сухої речовини (СР), органічної речовини (ОР) та сирого протеїну (СП), окремо в складному шлунку, тонкому (ТнК) і товстому (ТсК) відділах кишечника. Оцінювали баланс азоту за кількістю протеїну, що всмоктався в ТнК, а втрати з сечею за часткою сечовинного азоту.
Раціон складався з сіна стоколосу безостого, горохової дерті, мінеральних добавок. Різна кількість РчП в раціонах досягалася згодовуванням натуральної горохової дерті (контрольний) і дерті з прожареного гороху при температурі 105° С (дослідний).
У складному шлунку перетравність СП на дослідному раціоні зі зниженим рівнем РчП булла на 10 % меншою. На контрольному раціоні з високим рівнем РчП до ТнК надходило більше амонійного азоту.
В ТнК перетравність СР та ОР при згодовуванні дослідного раціону булла на 8–10 % більшою.
В ТсК на контрольному раціоні кількість СР, ОР та СП зменшувалась на 5,6–7,5 %, на дослідному – практично не мінялась.
При згодовуванні дослідного раціону з підвищеним рівнем НРщП до ТнК надходило більше азоту і на 10 % більше перетравлювалося, ніж в контролі. Розрахований баланс азоту за класичною схемою не відображав дійсної кількості його, засвоєного в організмі.
На контрольному раціоні з підвищеним рівнем РчП відбувалося знецінення значної частини протеїну кормів внаслідок більшого на 40 % виділення в сечі азоту у складі сечовини.
Бібліографічний список
- Verite R., Journet M., Jarrige R. A new system for the protein feeding of ruminants: The PDI system. Livestock Prod. Sci. 1979. Vol. 6. Р. 349–367.
- Василевский Н. В., Берус М. В., Злобина Г. С., Цюпко В. В. Новый способ оценки влияния количества и качества сырого протеина корма на его переваривание в желудочно-кишечном тракте бычков. Новое в методах зоотехнических исследований : матеріали конф. / Ин- т животноводства УААН. Харьков, 1992. Ч.2. С. 26–30.
- Злобина Г. С., Берус М. В., Василевский Н. В., Бублик В. Н., Цюпко В. В. Методы оценки сырого протеина корма для переваривания в тонком кишечнике и система нормирования протеина для крупного рогатого скота. Новое в методах зоотехнических исследований. Там само. С. 8–13.
- Tamminga S., W. M. van Straalen, A. P. J. Subnel, R.G. M. Meijer, A. Steg, C. J. G. Wever, M. C. Blok (1994). The Dutch protein evaluation system : the DVE/OEB-system. Livest. Prod. Sci., 40, Р. 139–155. https://doi.org/10.1016/0301-6226(94)90043-4.
- NRC. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle : [7th rev.ed.]. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
- Fox D. G., L. O. Tedeschi, T. P. Tylutki, J. B. Russel, M. E. Van Amburg, L. E. Chase, A. N. Pell, and T. R. Overton. The Cornell Net Carbohydrate and Protein System model for evaluating herd nutrition and nutrient excretion. Anim. Feed Sci. Technol. 2004. Vol. 112. Р. 29–78. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2003.10.006.
- Bateman, H. G.H., J. H. Clark, M. R. Murphy. Development of a system to predict feed protein flow to the small intestine of cattle. J. Dairy Sci. 2005. Vol. 88. Р.282–295. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72686-2.
- Van Duinkerken G., Blok M. C., Bannink A., Cone J. W., Dijkstra J., Van Vuuren A. M., Tamminga S. Update of the Dutch protein evaluation system for ruminants: The DVE/OEB2010 system. J. Agric. Sci. 2011. Vol. 149. Is. 3. Р. 351–367. https://doi.org/10.1017/S0021859610000912
- Daniel J. B., Friggens N., Chapoutot P., Van Laar H., Sauvant D. Milk yield and milk composition responses to change in predicted net energy and metabolizable protein: A meta-analysis. Animal. 2016. № 10. Р. 1975–1985. https://doi.org. /10.1017/S1751731116001245.
- Sauvant D., Noziere P. Quantification of the main digestive processes in ruminants: The equations involved in the renewed energy and protein feed evaluation systems. Animal. 2016. Vol. 100 Is. 5. Р. 755–770. https://doi.org/10.1017/S1751731115002670.
- Daniel J. B., Friggens N., van Laar H., Ferris C. P., Sauvant D. A method to estimate cow potential and subsequent responses to energy and protein supply according to stage of lactation. J. Dairy Sci. 2017. Vol. 100. Р. 3641–3657. https://doi.org./10.3168/jds.2016-11938.
- Lapierre H., Larsen M., Sauvant D., van Amburgh M. E., van Duinkerken G. Converting nutritional knowledge into feeding practices. A case study comparing different protein feeding systems for dairy cows. Animal. 2018. № 12 (2). Р. 457–466 https://doi.org/10.1017/S1751731118001763.
- INRA feeding system for ruminants. Wageningen Academic Publishers. Wageningen, the Netherlands. 2018.
- Daniel J. B., van Laar H., Dijkstra J., Sauvant D. Evaluation of predicted ration nutritional values by NRC (2001) and INRA (2018) feed evaluation systems, and implications for the prediction of milk response. J. Dairy Sci. 2020. № 103. Р. 11268–11284. https://doi.org/10.3168/jds.2020-18286.
- Синещеков А. Д. Биология питания сельскохозяйственных животных. Москва : Колос, 1965. 399 с.
- Зверев А. И., Харченко А. Г. Растворимость кормового протеина – фактор рационального его использования в кормлении дойных коров. Молочно-мясное скотоводство : республ. межведом. темат. науч. сб. Киев : Урожай, 1990. Вып. 77. С. 54–58.
- Conway E. J. Microdiffusion Analysis and Volumetric Error : [4th ed.]. Crosly Lockwood, London, 1957. Р. 162–174.
- Каплан В. А., Свириденко В. А. Методика определения мочевины в плазме крови, молоке и моче. Методики исследований в животноводстве : тезисы докл. науч. конф. / Науч.-исслед. ин-т животноводства Лесостепи и Полесья УССР. Харьков, 1966. С. 104–108.
- Мейлус П. И. Изменения некоторых показателей метаболизма в рубце, физиологическое состояние и продуктивность коров при скармливании им мочевины различными способами : автореф. дис. … канд. биол. наук. Каунас, 1964. 24 с.
- Свириденко В. А., Каплан В. А. Оценка усвояемости жвачными животными азота корма по доле азота мочевины в общем азоте мочи. Методики исследований в животноводстве : тезисы докл. науч. конф. / Науч.-исслед. ин-т животноводства Лесостепи и Полесья УССР. Харьков, 1966. С. 108–111.
- Рокицкий П. Ф. Биологическая статистика: [изд. 2-е, испр.]. Минск : Вышэйш. школа, 1967. 328 с.