DOI: 10.32900/2312-8402-2021-126-70-79
Ключові слова: молочна продуктивність, роботизоване доїння, технологія, годівля, параметри кормовиробництва, рентабельність
Метою роботи була розробка прогресивної технології в молочному скотарстві з використанням роботизованого доїння корів для виробництва високоякісного молока та молочної сировини.
Дослідження проведені на масиві підприємств малої виробничої потужності, у тому числі господарств мережі НААН (річне виробництво до 20 тис. ц молока). Проаналізовано можливість модульного збільшення використання окремих елементів технології роботизованого доїння при її нарощуванні і визначено головний типорозмір – 100-150 корів.
Опрацьовано масив статистичних та емпіричних даних, детально вивчено окремі елементи досліджуваного явища на прикладі конкретних об’єктів, розроблено та визначено параметри виробництва молока у певних умовах. Теоретичною та методологічною основою були офіційні матеріали управління статистики, законодавчі і нормативні акти органів державної влади з питань розвитку АПК, праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем розвитку аграрного сектора.
Визначення раціонального рівня чисельності великої рогатої худоби, молочної продуктивності корів і виробничих параметрів ферми при використанні технології роботизованого доїння корів проведено на основі моніторингу можливостей використання доїльного обладнання (робота) в умовах різних технологічних рішень. Обґрунтовано раціональну технологію утримання корів та рівень їх продуктивності – 7,5-8,0 тис. кг молока на рік, визначено межі необхідних середніх витрат для ферми з використанням роботизованого доїння.
Відповідно до визначених параметрів обґрунтовано раціональну структура стада і загальну його чисельність. Ці показники дозволили встановити параметри кормовиробництва та кормозабезпечення для підприємства з виробництва молока відповідно до встановленого рівня продуктивності корів, а також провести розрахунки натуральних показників витрат ресурсів і необхідного рівня інвестування. Зокрема, загальна потреба в кормах зі страхфондом становить 20,9 тис. ц корм од., у тому числі комбікорми – 9,3 тис. ц корм од. (з них зерно 8,0 тис. ц корм од.), соковиті – 3,6 тис. ц корм од., грубі – 5,0 тис. ц корм од., зелені – 2,6 тис. ц корм од., тваринні – 0,4 тис. ц корм. од.
Загальна щорічна сума виручки від продажу продукції молочного скотарства складає 9072 тис. грн. При зазначеній повній собівартості молока і яловичини в живій масі загальний прибуток може становити 3249 тис. грн на рік. За цих умов рівень рентабельності виробництва продукції молочного скотарства становить 55,8 %.
Бібліографічний список
- Основи ринкової економіки і підприємництва: підручник. Київ: Вища школа, 2003. 719 с.
- Єщенко П. С. Сучасна економіка: навч. посіб. Київ: Вища школа, 2005. 325 с.
- Володькіна М. В. Економіка промислового підприємства: навч. посіб. / Київ: Центр навчальної літератури, 2004. 194 с.
- Андрійчук В. Г. Економіка аграрних підприємств: підручник, 2-е вид. доповн. і перероб. Київ: КНЕУ, 2004. 624 с.
- Holloway L. Robotic and Information Technologies in UK Dairy Farming. University of Hull. Department of Geography, Environment and Earth Sciences. UK, 2012. 12 p.
- Fuentes S., Gonzales Viejo C., Cullen B.R., Tongson E., Chauhan, S.S.; Dunshea, F.R. Artificial Intelligence Applied to a Robotic Dairy Farm to Model Milk Productivity and Quality based on Cow Data and Daily Environmental Parameters. Sensors. 2020. № 20(10). P. 2975. doi:https://doi.org/10.3390/s20102975 (date of access: 01.10.2021).
- Rodenburg J. Robotic milking: Technology, farm design, and effects on work flow. Journal of Dairy Science. 2017. Vol. 100. № 9. P. 7738. doi: https://doi.org/10.3168/jds.2016-11715.
- Heurkens D., Kamphuis C., van der Kamp A. J. Effects of free-stall barn layout on efficiency of Dutch dairy farms with an automatic milking system. Proc. Precision Dairy Farming Leeuwarden. Netherlands. 2016. P. 157–162.
- Адмін О. Є., Антоненко С. Ф., Гребень Л. Г. Зооветеринарні вимоги до скотарських ферм для худоби високого рівня продуктивності та сучасних технологій виробництва. Техніко-економічні параметри та планувальні рішення реконструкції і нового будівництва молочних ферм: [довідник]. / Ін-т тваринництва НААН, Харків, 2016. С. 312-340
- Річні нормативи заготівлі та структури кормів для різних видів тварин в залежності від їх продуктивності по зонах України: [нормат. наук.-вироб. посіб., 3-є вид. доп.] / Ін-т тваринництва НААН. Харків, 2008. 31 с.