DOI: 10.32900/2312-8402-2024-131-238-252
Ключові слова: молочна худоба, технологія виробництва молока, молочна продуктивність, якість молока, мікробне забруднення, стандарти якості
Поточне дослідження зосереджено на розкритті питань гармонізації вітчизняних стандартів відповідно до вимог ЄС, важливості досліджень якості молока корів щодо мікробного забруднення та інформаційних можливостей показника кількості соматичних клітин у молоці.
Зазначено, що виробництво молока в Україні останнім десятиріччям зменшилося, разом із тим, відстежується підвищення середнього показника річних надоїв на корову, що свідчить про поліпшення генетичного матеріалу.
Розглянуто нормативні документи, що встановлюють вимоги до якості молока та молочної продукції відповідно до європейських стандартів, зокрема – до показників загального бактеріального обсіменіння, кількості соматичних клітин, точки замерзання, вмісту жиру і білку. Проаналізовано зазначені показники у провідних країнах з виробництва молочної продукції та особливості визначення її якості, зокрема ‒ стосовно психротрофної мікрофлори. У цьому сенсі наведено температурний діапазон забруднення молока бактеріям різних видів.
У дослідженні встановлені основні джерела і частка їх впливу на забруднення молока, яке поширюється через внутрішнє та зовнішнє середовище, а також зазначені засоби їх уникнення. Найбільший вплив на забруднення молочної продукції має санітарний стан доїльного обладнання, швидкість та якість охолодження молока після доїння (загалом близько 70 %). Важливі фактори впливу – належний догляд за вим’ям, стан підлоги, санітарно-гігієнічний стан місця розташування тварин, кормів, води, повітря у приміщенні, а також гігієна праці робітників на молочній фермі. Важливий показник якості молока – вміст соматичних клітин, що є основним індикатором інфікування організму тварин і дає змогу своєчасно виділяти корів, хворих на мастит. Регулярний контроль вмісту соматичних клітин у молоці особливо важливо за субклінічного перебігу маститу. У цьому сенсі перспективним є застосування експрес-методів діагностики маститу, встановлення взаємозв’язків між синтезом компонентів молока і фізіологічним станом корови, визначення генетичної детермінанти чутливості корів до збудників маститу, а отже – можливості профілактики маститів шляхом спрямованого відбору тварин.
Бібліографічний список
Algammal, A. M., Enany, M. E., El-Tarabili, R. M., Ghobashy, M.O.I., & Helmy, Y. A. (2020). Prevalence, antimicrobial resistance profiles, virulence and enterotoxins-determinant genes of MRSA isolated from subclinical bovine mastitis in Egypt. Pathogens. 2020;9(5):362. https://doi.org/10.3390/pathogens9050362
Aliyo, A, Seyoum, A, & Teklemariam, Z. (2022). Bacteriological Quality and Antimicrobial Susceptibility Patterns Among Raw Milk Producers and Vendors in Gomole District, Borena Zone, Southern Ethiopia. Infect Drug Resist. 2022;15:2589-2602. https://doi.org/10.2147/IDR.S364578
Antoshchenkova, V. V., & Kopytko, O. V. (2018). Derzhavne rehuliuvannia i pidtrymka molochnoi haluzi v umovakh yevrointehratsii [State regulation and support of the dairy industry in the context of European integration]. Visnyk KhNAU. Seriia “Ekonomichni nauky” – Bulletin of the KHNAU named after V.V. Dokuchaeva Economic sciences series. 4, 201 doi.org/10.31359/2312-3427-2018-4-201 (in Ukrainian)
Asfaw, T., Genetu, D., Shenkute, D., Shenkutie, T. T., Amare, Y. E., Habteweld, H. A., & Yitayew, B. (2023). Pathogenic Bacteria and Their Antibiotic Resistance Patterns in Milk, Yoghurt and Milk Contact Surfaces in Debre Berhan Town, Ethiopia. Infection and Drug Resistance: 16 4297-4309. https://doi.org/10.2147/IDR.S418793
Bari, M. S., Rahman, M. M., Persson, Y., Derks, M., Sayeed, M. A., Hossain, D., Singha, S., Hoque, M. A., Sivaraman, S., Fernando, P., Ahmad, I., Samad, A., & Koop, G., (2022). Subclinical mastitis in dairy cows in south-Asian countries: A review of risk factors and etiology to prioritize control measures. Veterinary Research Communications, 46, 621-640. doi:10.1007/s11259-022-09948-x.
Bastam, M. M., Jalili, M., Pakzad, I., Maleki, A., & Ghafourian, S. (2021). Pathogenic bacteria in cheese, raw and pasteurised milk. Veterinary Medicine and Science, 7, 2445–2449. https://doi.org/10.1002/vms3.604
Blackmore, E, Guarin, A, Kinyua, C, Vorley, W, Grace, D. & Alonso, S. (2022). The governance of quality and safety in Tanzania’s informal milk markets. Front. Sustain. Food Syst. 6:971961. doi:10.3389/fsufs.2022.971961
Bogatko, N., Lyasota, V., Bukalova, N., Artemenko, L., Bogatko, L., Salata, V., & Dashkovskyy О. (2018). Sanitary and hygienic assessment of milk of cereal different producers in conformity with international requirements. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 20(83), 88-92. https://doi.org/10.15421/nvlvet8317
Breurec, S., Poueme, R., Fall, C., Tall, A., Diawara, A., Bada-Alambedji, R., et al. (2010). Microbiological quality of milk from small processing units in Senegal. Foodborne Pathogens and Disease.; 7: 601-604
Bukalova, N. V., Prilipko, T. M., Bogatko, N. M., Lyasota, V. P., Djmil, V. I., Utechenko, M. V., & Bogatko, L. M. (2022). Sanitarno-hihiienichnyi kontrol vyrobnytstva moloka-syrovyny koroviachoho ta yoho mikrobiolohichnyi analiz [Sanitary and hygienic control of cow’s milk production and its microbiological analysis] Таuridа Scientific Herald. Series: Technical Sciences, (3), 119-127. https://doi.org/10.32851/tnv-tech.2022.3.13 (in Ukrainian)
Castellini, Greta, Serena Barello, and Albino Claudio Bosio (2023). Milk Quality Conceptualization: A Systematic Review of Consumers’, Farmers’, and Processing Experts’ Views. Foods. 12, no. 17: 3215. https://doi.org/10.3390/foods12173215
Commission Implementing Regulation (EU) 2019/627 of 15 March 2019 laying down uniform practical arrangements for the performance of official controls on products of animal origin intended for human consumption: data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/627/oj
Deddefo A., Mamo G., Asfaw M., Amenu K. (2023). Factors afecting the microbiological quality and contamination of farm bulk milk by Staphylococcus aureus in dairy farms in Asella, Ethiopia. BMC Microbiology, 23: 65. https://doi.org/10.1186/s12866-022-02746-0
Gao, Z.; Li, C.; Bai, J.; Fu, J. (2020). Chinese consumer quality perception and preference of sustainable milk. China Econ. Rev. 59, 100939. https://doi.org/10.1016/j.chieco.2016.05.004
Gerun, I., Skliar, O., & Musienko, O. (2020). Vplyv tekhnolohii vyrobnytstva moloka na yoho yakist i bezpechnist [The influence of milk production technology on its quality and safety]. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine, (4 (51), 17-22. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2020.4.3 (in Ukrainian)
Zakon Ukrainy «Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv» [Law of Ukraine “On Basic Principles and Requirements for the Safety and Quality of Food Products”] (2020). Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80.
Fernández M., Hudson J.A., Korpela R., Reyes-Gavilán Clara G. (2015). Impact on Human Health of Microorganisms Present in Fermented Dairy Products: An Overview. BioMed Research International, 13 https://doi.org/10.1155/2015/412714
Huck J. R., Sonnen M., Boor K. J. (2008). Tracking Heat-Resistant, Cold-Thriving Fluid Milk Spoilage Bacteria from Farm to Packaged Product. J. Dairy Sci. 91:1218-1228. https://doi.org/10.3168/jds.2007-0697
Jiang, R., Sharma, C., Bryant, R., Mohan, M. S., Al-Marashdeh, O., Harrison, R., & Torrico, D. D. (2021). Animal welfare information affects consumers’ hedonic and emotional responses towards milk. Food Res. Int., 141, 110006.
Kapitula, P. A., & Khimicheva, H. I. (2020). Otsiniuvannia yakosti ta bezpechnosti molochnoi produktsii za vymohamy pryntsypiv NASSR ta standartiv DSTU ISO 22000. [Evaluation of the quality and safety of dairy products according to the requirements of the HACCP principles and ISO 22000 DSTU standards]. International scientific e-journal ΛΌГOΣ. online № 15. https://doi.org/10.11232/2663-4139.15.04 (in Ukrainian)
Kiambi, S., Fèvre, E. M., Alarcon, P., Gitahi, N., Masinde, J., Kang’ethe, E., Aboge, G., Rushton, J., & Onono, J. O. (2022). Assessment of Milk Quality and Food Safety Challenges in the Complex Nairobi Dairy Value Chain. Front. Vet. Sci. 9:892739. https://doi.org/10.3389/fvets.2022.892739
Kravchenko, Yu. M., & Antoshchenkova, V. V. (2019). Environmental security and quality of agricultural products and its competitiveness under international integration. Bulletin of Kharkiv Petro Vasylenko National Technical University of Agriculture. Economic sciences., 202, 84-92.
Kravchenko, I., & Vysotska, I. (2019). Novi metody do bezpechnosti moloka: novi vyklyky pered operatoramy rynku [New methods for milk safety: new challenges for market operators] Tvarynnytstvo sohodni – Animal husbandry today № 7: 8-15. (in Ukrainian)
Kukhtyn, M. D., Horyuk, Y. V., Horyuk, V. V., Yaroshenko, T. Y., Vichko, O. I., & Pokotylo, O. S. (2017). Biotype characterization of Staphylococcus aureus isolated from milk and dairy products of private production in the western regions of Ukraine. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 8(3), 384-388. https://doi.org/10.15421/021759
Kukhtyn, M., Horiuk, Y., Salata, V., Klymyk, V., Vorozhbit, N., & Rushchinskaya, T. (2021). Staphylococcus aureus of raw cow’s milk. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 23(102), 53-59. https://doi.org/10.32718/nvlvet10208
Kukhtyn, M. D., Pokotylo, O. S., Perkii, Yu. B., Horiuk, Yu. V. (2015.). Hihiienichne i tekhnolohichne normuvannia psykhrotrofnoi mikroflory moloka [Hygienic and technological regulation of psychrotrophic microflora of milk] Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii – Scientific works of the National University of Food Technologies. 21, 3: 38-44. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2015_21_3_6 (in Ukrainian)
Kumar, A., Joshi, P. K., Kumar, P., & Parappurathu, S. (2014). Trends in the consumption of milk and milk products in India: Implications for self-sufficiency in milk production. Food Secur, 6, 719–726. doi:10.1007/s12571-014-0376-y
Lischenko, A. (2019). Analiz rivnia ekonomichnoi bezpeky molokopererobnykh pidpryiemstv [Analysis of the level of economic security of mills refractory enterprises]. Ekonomika ta derzhava – Economics and State, 1, 132–136 https://doi.org/10.32702/2306-6806.2019.1.132 (in Ukrainian)
Munsch-Alatossava, P., Alatossava, T. (2018). Quality and Safety of Bovine Raw Milk: Present Challenges and Technological Solutions. Milk Production, Processing and Marketing. doi:10.5772/intechopen.83507
Nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky i prodovolstva Ukrainy «Pro zatverdzhennia vymoh do bezpechnosti ta yakosti moloka i molochnykh produktiv» [Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine “On approval of requirements for the safety and quality of milk and dairy products”] № 118 of 12.03.2019. (in Ukrainian)
Nakaz Ministerstva rozvytku ekonomiky, torhivli ta silskoho hospodarstva Ukrainy «Pro vnesennia zmin do nakazu Ministerstva ahrarnoi polityky i prodovolstva Ukrainy vid 12 bereznia 2019 roku № 118» [Order of the Ministry of Economic Development, Trade and Agriculture of Ukraine “On Amendments to the Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine of March 12, 2019 No. 118”]. № 2760 of 24.12.2020. (in Ukrainian)
Nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky i prodovolstva Ukrainy «Pro vnesennia zmin do nakazu Ministerstva ahrarnoi polityky i prodovolstva Ukrainy vid 12 bereznia 2019 roku № 118» [Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine “On Amendments to the Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine dated March 12, 2019 No. 118”] № 595 of 22.08.2022 (in Ukrainian)
Nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky i prodovolstva Ukrainy «Pro vnesennia zmin do nakazu Ministerstva ahrarnoi polityky i prodovolstva Ukrainy vid 12 bereznia 2019 roku № 118» [Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine “On Amendments to the Order of the Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine dated March 12, 2019 No. 118”] № 889 of 10.11.2022 (in Ukrainian)
OECD-FAO (2018). Agricultural Outlook 2018-2027. Projections by Commodity: Dairy and Dairy Products. www.fao.org
Owusu-Kwarteng J., Akabanda F., Agyei D., Jespersen L. (2020). Microbial Safety of Milk Production and Fermented Dairy Products in Africa. Microorganisms, 8, 752; doi:10.3390/microorganisms8050752
Palii, A.P., Paliy, A.P., Rodionova, K.O., Zolotaryova, S.A., Kushch, L.L., Borovkova, V.M., Kazakov, M.V., Pavlenko, I.S., Kovalchuk, Y.O., Kalabska, V.S., Kovalenko, O.V., Pobirchenko, O.M., & Umrihina, O.S. (2020). Microbial contamination of cow‟s milk and operator hygiene. Ukrainian Journal of Ecology, 10(2), 392-397. doi: 10.15421/2020_113
Pettersen Hessvik, N, Llorente, A. (2018). Current knowledge on exosome biogenesis and release. Cellular and Molecular Life Sciences. 2018;75:193-208
Regulation (EU) no 178/2002 of the European parliament and of the council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety.
Rodney J. Feliciano, Géraldine Boué, Jeanne-Marie Membré. (2020). Overview of the Potential Impacts of Climate Change on the Microbial Safety of the Dairy Industry. Foods, 9, 1794; doi:10.3390/foods9121794
Romanchuk, I., Kopylova, K., Verbytskyi, S., Kozachenko, O., & Patsera, N. (2021). Vdoskonalennia natsionalnykh standartiv u m’iasnii i molochnii promyslovosti [Enhancing national standards for meat and dairy industry] Prodovolchi resursy – Food resources, 9(16), 150–163 https://doi.org/10.31073/foodresources2021-16-15 (in Ukrainian)
Rossi, E.M., Barreto, J.F., Mueller, R., Cipriani, K., Biazussi, C., Valer, E., Tederke, J. & Dorfey, D.P. (2018). Bacteriological quality of raw milk: a problem concerning many farmers. Food and Public Health, 8 (1), 1-7. https://doi.org/10.5923/j.fph.20180801.01
Shveitsarsko-ukrainska prohrama «Rozvytok torhivli z vyshchoiu dodanoiu vartistiu v orhanichnomu ta molochnomu sektorakh Ukrainy» [Swiss-Ukrainian program “Development of trade with higher added value in the organic and dairy sectors of Ukraine”] Available at: organic-platform.org/proekt-quality-food-trade-program/ (in Ukrainian)
Skvorcova, А. (2020). Etapy udoskonalennia standartu na moloko-syrovynu v Ukraini i dovedennia yoho pokaznykiv do mizhnarodnykh vymoh [The stages of improvement of standard are on raw milk-material in Ukraine and leading to of it indexes to international requirements] Studentskyi naukovyi visnyk Mykolaivskoho NAU: Silskohospodarski nauky – Student scientific bulletin of the Mykolaiv NAU: Agricultural Sciences. 1(14): 210-215. Available at: dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/9354/1/210-215.pdf (in Ukrainian)
Prokopenko, O (Ed.) (2021). Tvarynnytstvo Ukrainy – 2020. Statystychnyi zbirnyk. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. [Animal husbandry of Ukraine – 2020. (2021). Statistical collection. State Statistics Service of Ukraine] 131-137. (in Ukrainian)
Tomar, O., & Akarca, G. (2018). Critical control points and food pathogen presence in dairy plants from Turkey. Food Sci. Technol, Campinas, 39(2): 444-450. https://doi.org/10.1590/fst.29717
U.S. Food and Drug Administration (2014). Guidance for industry: juice HACCP hazards and controls guidance first edition; Final guidance. http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/Juice/ucm072557.htm.
Ushkalov, V, Danchuk, V, Midyk, S, Voloshchuk, N, & Danchuk, O. (2020). Mycotoxins in milk and in dairy products. Food science and technology; 14(3):137-149. https://doi.org/10.15673/fst.v14i3.1786
Vargova, M., Vyrostkova, J., Lakticova, K. V., & Zigo, F. (2023). Effectiveness of sanitation regime in a milking parlour to control microbial contamination of teats and surfaces of teat cups. Ann Agric Environ Med. 2023; 30(1): 55–60. https://doi.org/10.26444/aaem/161037
Zakon Ukrainy “Pro vnesennia zmin o deiakykh zakonodavchykh aktiv Ukrainy shchodo kharchovykh produktiv” [Law of Ukraine “On amending certain law documents of Ukraine on food products”] № 1602-VII of 22 July 2014. (2014). Vidomosti Verkhovnoi Rady – Gerald of Verkhovna Rada, 41-42, 20-24.