DOI: 10.32900/2312-8402-2025-133-82-92
Ключові слова: велика рогата худоба, вим’я, обробка, пристрій, схема
Отримання високоякісного молока на фермах промислового типу є одним із актуальних завдань аграрної науки. За цих умов виникає нагальна необхідність в забезпеченні збереження здоров’я тварин та профілактики виникнення маститів. Чільне місце в цьому процесі має посісти питання генерування якісно нових ідей щодо удосконалення поточних технологій виробництва молока та технічних рішень, які забезпечують його високу конкурентоспроможність. За узагальнення інформаційних матеріалів вітчизняних та зарубіжних баз даних у сфері інтелектуальної власності аргументовано, що на сьогодні виробниками запропоновано цілу низку пристроїв для оброблення та оцінки вимені корів, проте не всі вони є універсальними та мають ряд недоліків за використання. У статті викладено результати щодо розробок пристроїв для оброблення та оцінки вимені корів, які виконували за наслідками патентного пошуку та теоретичного аналізу існуючих аналогів і прототипів. У рамках проведеної роботи обґрунтовано вихідні параметри, конструктивні особливості та основні переваги розроблених п’яти пристроїв для оброблення вимені корів як перед, так і після доїння, які прості у застосуванні, забезпечують оптимальну витрату засобів для оброблення молочної залози, сприяють зниженню витрат ручної праці операторів машинного доїння, дають змогу покращити якість молока та знизити рівень захворювання тварин на мастити. Розроблено пристрій для оцінювання окремих властивостей дійок. Нові технологічні пристрої вирізняються від існуючих аналогів не лише спрощеною конструкцією, але й є більш технологічними та економічно вигідними. Одержані результати щодо реалізації запропонованих пристроїв на практиці дадуть змогу запропонувати нові дієві програми управління процесами виробництва високоякісного молока у функціональній системі ,,людина–машина”, а також сприяли запровадженню допоміжних біологічних тестів і раціональних технологічних підходів щодо його оцінювання на найближчу перспективу.
References
Aliiev, E., Paliy, A., Kis, V., Paliy, A., Petrov, R., Plyuta, L., Chekan, O., Musiienko, O., Ukhovskyi, V., & Korniienko, L. (2022). Establishment of the influence of technical and technological parameters of dairy and milking equipment on the efficiency of machining. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 1 (1 (115)), 44–55. https://doi.org/ 10.15587/1729-4061.2022.251172
Antunes, I. C., Bexiga, R., Pinto, C., Roseiro, L. C., & Quaresma, M. A. G. (2022). Cow’s milk in human nutrition and the emergence of plant-based milk alternatives. Foods. 12(1), 99–120. https://doi.org/10.3390/foods12010099
Barkema, H. W., von Keyserlingk, M. A., Kastelic, J. P., Lam, T. J., Luby, C., Roy, J. P., LeBlanc, S. J., Keefe, G. P., & Kelton, D. F. (2015). Invited review: Changes in the dairy industry affecting dairy cattle health and welfare. Journal of Dairy Science. 98(11), 7426–7445. https://doi.org/10.3168/jds.2015-9377
Berge, A. C., & Baars, T. (2020). Raw milk producers with high levels of hygiene and safety. Epidemiology and Infection. 148, 14. https://doi.org/10.1017/S0950268820000060
Boltianska, N. I. & Boltianskyi, O. V. (2020). Vyznachennia napriamiv enerhozberezhennia v silskomu hospodarstvi [Defining directions of energy saving in agriculture]. Naukovyi visnyk TDATU. 10(1), 3–9. (in Ukrainian). https://doi.org/10.31388/2220-8674-2020-1-5
Borodina, O. V., & Nosevych, D. K. (2017). Bakterialʹna zabrudnenistʹ diyok pid chas doyinnya koriv na doyilʹnomu maydanchyku [Bacterial contamination of teats during caw milking in the milking area]. Scientific Bulletin of the National University of Life Resources and Environmental Management of Ukraine. Series: Technology of Production and Processing of Livestock Products. 271, 210–216. (in Ukrainian). http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvnau_tevppt_2017_271_27
Fotina, T. I., Zazharska, N. M., & Kostiuchenko, V. Yu. (2015). Vplyv zasobiv dlia doinnia na sanitarnu yakist kozynoho moloka [Influence of facilities for milking on sanitary quality of goat’s milk]. Visnik Sumskogo Nacionalnogo Agrarnogo Universitetu. 7 (37), 59–65. (in Ukrainian).
Hadzevych, O. V., Paliy, A. P., Kinash, O. V, Petrov, R. V., & Paliy, A. P. (2019). Antibiotic resistance of microorganisms isolated from milk. World of Medicine and Biology. 3(69), 245–250. https://doi.org/10.26724/2079-8334-2019-3-69-245-250
Hovinen, M., & Pyörälä, S. (2011). Invited review: udder health of dairy cows in automatic milking. Journal of Dairy Science. 94(2), 547–562. https://doi.org/10.3168/jds.2010-3556
Kukhtyn, M., Boltyk, N., Perkii, Yu., & Protsenko, T. (2021). Rol sanatsii shkiry diiok vymeni koriv u profilaktytsi mastytu [The role of skin sanitation of cows’ udders in the prevention of mastitis]. Conference “Modern Methods of Diagnostic, Treatment and Prevention in Veterinary Medicine"” 95. Retrieved from. (in Ukrainian). https://nvlvet.com.ua/index.php/conference/article/view/4513
Michalchenko, S. A., Korkh, I. V., Paliy, A. P., Boiko, N. V., Kovalenko, L. V., Pavlichenko, O. V., Vyrvykyshka, S. M., & Morozov, M. G. (2024). Amino acid composition of beef depending on the breed and age of dairy bulls. International Journal of Agricultural Technology. 20(6), 2405–2422.
Mišeikienė, R., Rudejevienė, J., & Gerulis, G. (2015). Effect of pre-milking antiseptic treatment on the bacterial contamination of cow teats’ skin. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine. 18(2), 159–166. https://doi.org/0.15547/bjvm.833
Neculai-Valeanu, A. S., & Ariton, A. M. (2022). Udder health monitoring for prevention of bovine mastitis and improvement of milk quality. Bioengineering (Basel). 9(11), 608–632. https://doi.org/10.3390/bioengineering9110608
Nespolo, N. M. (2021). The behavior of consumers and producers of food of animal origin and their impacts in One Health. Frontiers in Veterinary Science. 8, 641634. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.641634.
O’Rourke, D. (2009). Nutrition and udder health in dairy cows: a review. Irish Veterinary Journal. 62(4), 15–20. https://doi.org/10.1186/2046-0481-62-S4-S15
Paladiichuk, O. P. (2019). Predypinh ta postdypinh – efektyvni metody profilaktyky mastytiv u molochnykh koriv [Pre-dipping and post-dipping – effective methods for the preventition of dairy cows mastitis]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii. 4(107)1, 100–112. (in Ukrainian).
Paliy, A., Aliiev, E., Paliy, A., Ishchenko, K., Shkromada, O., Musiienko, Y., Plyuta, L., Chekan, O., Dubin, R., & Mohutova, V. (2021). Development of a device for cleansing cow udder teats and testing it under industrial conditions. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 1/1 (109), 43–53. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2021.224927
Singh, A., & Ramachandran, A. (2020). Assessment of hygienic milking practices and prevalence of bovine mastitis in small dairy farms of peri-urban area of Jaipur. Indian journal of community medicine. 45(1). 21–25. https://doi.org/10.4103/ijcm.IJCM_363_19
Vargova, M., Vyrostkova, J., Lakticova, K. V., & Zigo, F. (2023). Effectiveness of sanitation regime in a milking parlour to control microbial contamination of teats and surfaces teat cups’. Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 30(1). 55–60. https://doi.org/10.26444/aaem/161037
Williamson, J. H., & Lacy-Hulbert, S. J. (2013). Effect of disinfecting teats post-milking or pre- and post-milking on intramammary infection and somatic cell count. New Zealand Veterinary Journal. 61(5), 262–268. https://doi.org/10.1080/00480169.2012.751576
Zazharska, N. V., & Biben, I. A. (2023). Means for pre-milking and post-milking processing of cow udders. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine. 4(63), 43–50. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.4.7
Zazharska, N. M., & Riaba, A. O. (2016). Sanitarna yakist kozynoho moloka za vykorystannia homeopatychnykh zasobiv dlia doinnia [Sanitary quality of goat milk in the application of the homeopathic preparations for milking]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Derzhavnoho naukovo-doslidnoho kontrolnoho instytutu veterynarnykh preparativ ta kormovykh dobavok i Instytutu biolohii tvaryn, 17 (1), 72–77. (in Ukrainian).