Мета-аналіз впливу дієтичної добавки saccharomyces cerevisiae mugl 39885 на відгодівлену продуктивність промислових кролів

DOI: 10.32900/2312-8402-2022-128-4-20

Платонова Н. П.,
доктор с.-г. наук,
https://orcid.org/0000-0003-2256-7932,
Інститут тваринництва НААН,
Університет Адама Міцкевича у Познані, Польща

Ключові слова: відгодівля кролів, Saccharomyces cerevisiae, м’ясна продуктивність, коефіцієнт конверсії корму, мета-аналіз


Проведено дослідження з визначення впливу добавки Saccharomyces cerevisiae MUGL 39885 у раціоні відгодівельного молодняку кролів на їхню виживаність, показники продуктивності та коефіцієнт конверсії корму.
У мета-аналізі додавання Saccharomyces cerevisiae MUGL 39885 до раціону відгодівельних кролів викликало значне збільшення кінцевої ваги на 132,24 г (нестандартизована середня різниця). Згідно з отриманими даними, існує систематична помилка, пов’язана з упередженням публікацій (критерій Еггера, p =< 0,001) і високою неоднорідністю між дослідженнями (I2 = 92,9 %, p<0,001). Результати Q-тесту (χ2=282,733, р<0,001) вказують на наявність статистично значущої неоднорідності, а нульову гіпотезу, яка стверджує, що всі дослідження мають спільний розмір ефекту, було відхилено. Ефект введення Saccharomyces cerevisiae не характеризувався статистично значущими варіаціями в генетичних підгрупах кролів (тест на підгрупові відмінності: p=0,759). Паралельно існує статистично значуща варіація в підгрупах дози введення (тест на відмінності підгруп: p = 0,04). За застосування вищої концентрації Saccharomyces cerevisiae середня кінцева маса в дослідній групі була на 209,23 г вищою, ніж в контрольній групі. При меншій концентрації Saccharomyces cerevisiae середня кінцева маса в досліді була більшою за контроль на 93,38 г.
Saccharomyces cerevisiae (MUGL 39885, 0,01% – 15 мільярдів клітин на грам) додавали в корм для дослідної групи кролів (n=200) перед гранулюванням. За 37 днів відгодівлі контрольна група досягла середньої маси 2230 г, тоді як маса дослідної групи становила 2608 г, ймовірно, завдяки кращому FCR. Порівняння виживаності кролів у кожній групі не показало суттєвої різниці для однобічного t-критерію (p=0,097).
Отже, використання комбікорму з добавкою Saccharomyces cerevisiae впливає на результати відгодівлі кролів. Дослідна група отримала статистично значущу найкращу середню кінцеву масу, добовий приріст і коефіцієнт конверсії корму в однакових умовах вирощування. Це підтверджує результати мета-аналізу. У той же час, немає статистично підтверджених змін у споживанні корму між групами, і це багатообіцяючий і важливий економічний та екологічний результат.

Бібліографічний список

  1. Wang, H.; Long, W.; Chadwick, D.; Zhang, X.; Zhang, S.; Piao, X.; & Hou, (2022). Dietary Acidifiers as an Alternative to Antibiotics for Promoting Pig Growth Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Animal Feed Science and Technology, 289, 115320. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2022.115320.
  2. Carabaño,, Badiola, I., Licois, D., & Gidenne, T. (2006). The Digestive Ecosystem and Its Control through Nutritional or Feeding Strategies. In: Maertens L., Coudert P., editors. Recent Advances in Rabbit Sciences.  Melle, Belgium, 211–227.
  3. Vilà,, Esteve-Garcia, E., & Brufau, J. (2010). Probiotic Micro-Organisms: 100 Years of Innovation and Efficacy; Modes of Action. World’s Poult. Sci. J., 66, 369–380. https://doi.org/10.1017/S0043933910000474.
  4. Havenaar,, ten Brink, B., & Huis, J. H. J. (1992). Probiotics. Springer; Berlin/Heidelberg, Germany: Selection of Strains for Probiotic Use, 209–224.
  5. Misiukiewicz,, Gao, M., Filipiak, W., Cieslak, A., Patra, A. K., & Szumacher-Strabel, M. (2021). Review: Methanogens and methane production in the digestive systems of nonruminant farm animals. Animal, 15(1), 100060. https://doi.org/10.1016/j.animal.2020.100060
  6. Chaudhary, L. C., Singh, R., Kamra, D. N., & Pathak, N. (1995). Effect of oral administration of yeast (Saccharomyces Cerevisiae) on digestibility and growth performance of rabbits fed diets of different fibre content. World Rabbit Science, 3(1), 15-18. https://doi.org/10.4995/wrs.1995.235
  7. Korkh, O. V., Platonova, N. P., Aksonov, Іe. O., Petrash, V. S., & Smetana, O. I. (2021). Pokaznyky miasnoi produktyvnosti vidhodivelnoho molodniaku kroliv za vykorystannia probiotyka [Indicators of meat productivity of fattening young rabbits using probiotics]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu tvarynnytstva NAAN –Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Science of the National Academy of Agrarian Science of Ukraine. Kharkiv, 126, 52–61. https://doi.org/10.32900/2312-8402-2021-126-52-62 [in Ukrainian]. http://animal.kharkov.ua/php/component/content/article/2-uncategorised/640-ntb126-8
  8. Gidenne, T, & Maertens, (2016). Feed efficiency in rabbit production: Nutritional, technico-economical and environmental aspects. In: 11. World Rabbit Congress. Proceedings World Rabbit Congress. WRSA. Accessed July 15. https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02046863.
  9. Higgins, J. P. T, Thomas, J., Chandler, J., Cumpston, M., Li, T., Page, M.J., & Welch, V. A. (editors) (2022). Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventionsversion 6.3 (updated February 2022). Cochrane. Available from training.cochrane.org/handbook.
  10. Jerome,, Mousset, J. L., Lebas, F., & Robart, P. (1996). Effect of diet supplementation with oxytetracycline combi ned or not with different feed-additives on fattening performance in the rabbit. 6th World Rabbit Congress, Toulouse, France, 9-12/07/1996. 1. 205-210.
  11. Onifade, A., Obiyan, R. I., Onipede, E., Adejumo, D. O., Abu, O. A., & Babatunde, G. M. (1999). Assessment of the effects of supplementing rabbit diets with a culture of Saccharomyces cerevisiae using growth performance, blood composition and clinical enzyme activities. Animal Feed Science and Technology, 77(1-2), 25-32. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(98)00244-2
  12. Lambertini,, Vignola, G., Beone, G. M., Zaghini, G., & Formigoni, A. (2004). Effects of chromium yeast supplementation on growth performances and meat quality in rabbits. World Rabbit Science, 12(1), 33-47. https://doi.org/10.4995/wrs.2004.582
  13. Kimsé, M., Bayourthe, C., Monteils, V., et al. (2012). Live yeast stability in rabbit digestive tract: Consequences on the caecal ecosystem, digestion, growth and digestive health. Animal Feed Science and Technology, 173, 235-243. https://doi.org/1016/j.anifeedsci.2012.01.012
  14. Rotolo,, Gai, F., Peiretti, P. G., Ortoffi, M., Zoccarato, I., & Gasco, L. (2014). Live yeast (Saccharomyces cerevisiae var. boulardii) supplementation in fattening rabbit diet: Effect on productive performance and meat quality. Livestock Science, 162, 178-184. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2014.01.022
  15. Belhassen, T., Bonai, A., Gerencsér, Z., et al. (2016). Effect of diet supplementation with live yeast Saccharomyces cerevisiae on growth performance, caecal ecosystem and health of growing rabbits. World Rabbit Science, 24 (3), 191-200. https://doi.org/4995/wrs.2016.3991
  16. El-Kelawy,, & El-Kelawy, M. (2016). Impact of dietary supplementation with multi enzyme and/or probiotic on growth performance, nutrients digestibility and blood constituents of growing rabbits. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 19(2), 313-323. https://doi.org/10.21608/ejnf.2016.74913
  17. Ayyat, S., Al-Sagheer, A. A., Abd, El-Latif, K. M., & Khalil, B. A. (2018). Organic Selenium, Probiotics, and Prebiotics Effects on Growth, Blood Biochemistry, and Carcass Traits of Growing Rabbits During Summer and Winter Seasons. Biol Trace Elem Res., 186(1), 162-173. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1293-2
  18. Awad,, Abd Elhamid, A. E., Azoz, A. B., & Elthawy, W. (2019). Effect of addition of Saccharomyces cerevisiae and/ or sodium butyrate on growth performance and blood biochemicals in growing rabbits. Egyptian Journal of Rabbit Science., 29 (2), 171-195. https://doi.org/10.21608/ejrs.2019.84223
  19. Abdel-Aziz Elsawy, B., Ahmed, A., Elbadwy, Y., & Elsyed, I. (2021). Impact of Saccharomyces Cerevisiae Boulardii Supplementation as Probiotic on Productive Performance and Economic Efficiency of Growing Rabbits. Arab Universities Journal of Agricultural Sciences, 29(2), 795-800. https://doi.org/10.21608/ajs.2021.52876.1308
  20. Elmasry, M. A, Miranda, L. A., Mendoza, G., & Plata, F. X. (2021). Effect of Yeast Type and Dose on Growth Performance and Nutrient Digestibility of Growing Rabbits Fed Maize or Barley. Indian Journal of Animal Research. https://doi.org/10.18805/IJAR.B-1331
  21. Khan, K., Aziz, K., Khan, N. A., Khan, S., & Ayasan, (2022). Effect of enzyme and yeast-based feed additives on growth, nutrient digestibility, meat quality and intestinal morphology of fattening rabbits. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 72, 3511-3518. https://doi.org/10.12681/jhvms.29404
  22. EFSA (European Food Safety Authority) (2005). The Impact of the current housing and husbandry systems on the health and welfare of farmed domestic rabbits. EFSA Journal, 267, 1–31. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2005.267
  23. Gidenne, T., Garreau, H., Drouilhet, L., Aubert, C., & Maertens, L. (2017). Improving feed efficiency in rabbit production, a review on nutritional, technico-economical, genetic and environmental aspects. Animal Feed Science and Technology, 225, 109-122.
  24. Maertens, L., & Gidenne, T. (2016). Feed efficiency in rabbit production: nutritional, technico-economical and environmental aspects. 11th World Rabbit Congress-June 15-18,2016-Qingdao-China, 337-352.
  25. Maj, D., Bieniek, J., Łapa, P., Sternstein, I. (2009). The effect of crossing New Zealand White with Californian rabbits on growth and slaughter traits. Archiv Tierzucht. 52. 205-211. https://doi.org/10.5194/aab-52-205-2009.
  26. Maertens L., De Groote G. (1992). Effect of a dietary supplementation of live yeast on the zootechnical performancfs of does and weanling rabbits Proceedings 5th World Rabbit Congress, 25-30 July 1992, Corvallis – USA, 1079-1086.