DOI: 10.32900/2312-8402-2022-128-4-20
Ключові слова: відгодівля кролів, Saccharomyces cerevisiae, м’ясна продуктивність, коефіцієнт конверсії корму, мета-аналіз
Проведено дослідження з визначення впливу добавки Saccharomyces cerevisiae MUGL 39885 у раціоні відгодівельного молодняку кролів на їхню виживаність, показники продуктивності та коефіцієнт конверсії корму.
У мета-аналізі додавання Saccharomyces cerevisiae MUGL 39885 до раціону відгодівельних кролів викликало значне збільшення кінцевої ваги на 132,24 г (нестандартизована середня різниця). Згідно з отриманими даними, існує систематична помилка, пов’язана з упередженням публікацій (критерій Еггера, p =< 0,001) і високою неоднорідністю між дослідженнями (I2 = 92,9 %, p<0,001). Результати Q-тесту (χ2=282,733, р<0,001) вказують на наявність статистично значущої неоднорідності, а нульову гіпотезу, яка стверджує, що всі дослідження мають спільний розмір ефекту, було відхилено. Ефект введення Saccharomyces cerevisiae не характеризувався статистично значущими варіаціями в генетичних підгрупах кролів (тест на підгрупові відмінності: p=0,759). Паралельно існує статистично значуща варіація в підгрупах дози введення (тест на відмінності підгруп: p = 0,04). За застосування вищої концентрації Saccharomyces cerevisiae середня кінцева маса в дослідній групі була на 209,23 г вищою, ніж в контрольній групі. При меншій концентрації Saccharomyces cerevisiae середня кінцева маса в досліді була більшою за контроль на 93,38 г.
Saccharomyces cerevisiae (MUGL 39885, 0,01% – 15 мільярдів клітин на грам) додавали в корм для дослідної групи кролів (n=200) перед гранулюванням. За 37 днів відгодівлі контрольна група досягла середньої маси 2230 г, тоді як маса дослідної групи становила 2608 г, ймовірно, завдяки кращому FCR. Порівняння виживаності кролів у кожній групі не показало суттєвої різниці для однобічного t-критерію (p=0,097).
Отже, використання комбікорму з добавкою Saccharomyces cerevisiae впливає на результати відгодівлі кролів. Дослідна група отримала статистично значущу найкращу середню кінцеву масу, добовий приріст і коефіцієнт конверсії корму в однакових умовах вирощування. Це підтверджує результати мета-аналізу. У той же час, немає статистично підтверджених змін у споживанні корму між групами, і це багатообіцяючий і важливий економічний та екологічний результат.
Бібліографічний список
- Wang, H.; Long, W.; Chadwick, D.; Zhang, X.; Zhang, S.; Piao, X.; & Hou, (2022). Dietary Acidifiers as an Alternative to Antibiotics for Promoting Pig Growth Performance: A Systematic Review and Meta-Analysis. Animal Feed Science and Technology, 289, 115320. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2022.115320.
- Carabaño,, Badiola, I., Licois, D., & Gidenne, T. (2006). The Digestive Ecosystem and Its Control through Nutritional or Feeding Strategies. In: Maertens L., Coudert P., editors. Recent Advances in Rabbit Sciences. Melle, Belgium, 211–227.
- Vilà,, Esteve-Garcia, E., & Brufau, J. (2010). Probiotic Micro-Organisms: 100 Years of Innovation and Efficacy; Modes of Action. World’s Poult. Sci. J., 66, 369–380. https://doi.org/10.1017/S0043933910000474.
- Havenaar,, ten Brink, B., & Huis, J. H. J. (1992). Probiotics. Springer; Berlin/Heidelberg, Germany: Selection of Strains for Probiotic Use, 209–224.
- Misiukiewicz,, Gao, M., Filipiak, W., Cieslak, A., Patra, A. K., & Szumacher-Strabel, M. (2021). Review: Methanogens and methane production in the digestive systems of nonruminant farm animals. Animal, 15(1), 100060. https://doi.org/10.1016/j.animal.2020.100060
- Chaudhary, L. C., Singh, R., Kamra, D. N., & Pathak, N. (1995). Effect of oral administration of yeast (Saccharomyces Cerevisiae) on digestibility and growth performance of rabbits fed diets of different fibre content. World Rabbit Science, 3(1), 15-18. https://doi.org/10.4995/wrs.1995.235
- Korkh, O. V., Platonova, N. P., Aksonov, Іe. O., Petrash, V. S., & Smetana, O. I. (2021). Pokaznyky miasnoi produktyvnosti vidhodivelnoho molodniaku kroliv za vykorystannia probiotyka [Indicators of meat productivity of fattening young rabbits using probiotics]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu tvarynnytstva NAAN –Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Animal Science of the National Academy of Agrarian Science of Ukraine. Kharkiv, 126, 52–61. https://doi.org/10.32900/2312-8402-2021-126-52-62 [in Ukrainian]. http://animal.kharkov.ua/php/component/content/article/2-uncategorised/640-ntb126-8
- Gidenne, T, & Maertens, (2016). Feed efficiency in rabbit production: Nutritional, technico-economical and environmental aspects. In: 11. World Rabbit Congress. Proceedings World Rabbit Congress. WRSA. Accessed July 15. https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02046863.
- Higgins, J. P. T, Thomas, J., Chandler, J., Cumpston, M., Li, T., Page, M.J., & Welch, V. A. (editors) (2022). Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventionsversion 6.3 (updated February 2022). Cochrane. Available from training.cochrane.org/handbook.
- Jerome,, Mousset, J. L., Lebas, F., & Robart, P. (1996). Effect of diet supplementation with oxytetracycline combi ned or not with different feed-additives on fattening performance in the rabbit. 6th World Rabbit Congress, Toulouse, France, 9-12/07/1996. 1. 205-210.
- Onifade, A., Obiyan, R. I., Onipede, E., Adejumo, D. O., Abu, O. A., & Babatunde, G. M. (1999). Assessment of the effects of supplementing rabbit diets with a culture of Saccharomyces cerevisiae using growth performance, blood composition and clinical enzyme activities. Animal Feed Science and Technology, 77(1-2), 25-32. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(98)00244-2
- Lambertini,, Vignola, G., Beone, G. M., Zaghini, G., & Formigoni, A. (2004). Effects of chromium yeast supplementation on growth performances and meat quality in rabbits. World Rabbit Science, 12(1), 33-47. https://doi.org/10.4995/wrs.2004.582
- Kimsé, M., Bayourthe, C., Monteils, V., et al. (2012). Live yeast stability in rabbit digestive tract: Consequences on the caecal ecosystem, digestion, growth and digestive health. Animal Feed Science and Technology, 173, 235-243. https://doi.org/1016/j.anifeedsci.2012.01.012
- Rotolo,, Gai, F., Peiretti, P. G., Ortoffi, M., Zoccarato, I., & Gasco, L. (2014). Live yeast (Saccharomyces cerevisiae var. boulardii) supplementation in fattening rabbit diet: Effect on productive performance and meat quality. Livestock Science, 162, 178-184. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2014.01.022
- Belhassen, T., Bonai, A., Gerencsér, Z., et al. (2016). Effect of diet supplementation with live yeast Saccharomyces cerevisiae on growth performance, caecal ecosystem and health of growing rabbits. World Rabbit Science, 24 (3), 191-200. https://doi.org/4995/wrs.2016.3991
- El-Kelawy,, & El-Kelawy, M. (2016). Impact of dietary supplementation with multi enzyme and/or probiotic on growth performance, nutrients digestibility and blood constituents of growing rabbits. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 19(2), 313-323. https://doi.org/10.21608/ejnf.2016.74913
- Ayyat, S., Al-Sagheer, A. A., Abd, El-Latif, K. M., & Khalil, B. A. (2018). Organic Selenium, Probiotics, and Prebiotics Effects on Growth, Blood Biochemistry, and Carcass Traits of Growing Rabbits During Summer and Winter Seasons. Biol Trace Elem Res., 186(1), 162-173. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1293-2
- Awad,, Abd Elhamid, A. E., Azoz, A. B., & Elthawy, W. (2019). Effect of addition of Saccharomyces cerevisiae and/ or sodium butyrate on growth performance and blood biochemicals in growing rabbits. Egyptian Journal of Rabbit Science., 29 (2), 171-195. https://doi.org/10.21608/ejrs.2019.84223
- Abdel-Aziz Elsawy, B., Ahmed, A., Elbadwy, Y., & Elsyed, I. (2021). Impact of Saccharomyces Cerevisiae Boulardii Supplementation as Probiotic on Productive Performance and Economic Efficiency of Growing Rabbits. Arab Universities Journal of Agricultural Sciences, 29(2), 795-800. https://doi.org/10.21608/ajs.2021.52876.1308
- Elmasry, M. A, Miranda, L. A., Mendoza, G., & Plata, F. X. (2021). Effect of Yeast Type and Dose on Growth Performance and Nutrient Digestibility of Growing Rabbits Fed Maize or Barley. Indian Journal of Animal Research. https://doi.org/10.18805/IJAR.B-1331
- Khan, K., Aziz, K., Khan, N. A., Khan, S., & Ayasan, (2022). Effect of enzyme and yeast-based feed additives on growth, nutrient digestibility, meat quality and intestinal morphology of fattening rabbits. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 72, 3511-3518. https://doi.org/10.12681/jhvms.29404
- EFSA (European Food Safety Authority) (2005). The Impact of the current housing and husbandry systems on the health and welfare of farmed domestic rabbits. EFSA Journal, 267, 1–31. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2005.267
- Gidenne, T., Garreau, H., Drouilhet, L., Aubert, C., & Maertens, L. (2017). Improving feed efficiency in rabbit production, a review on nutritional, technico-economical, genetic and environmental aspects. Animal Feed Science and Technology, 225, 109-122.
- Maertens, L., & Gidenne, T. (2016). Feed efficiency in rabbit production: nutritional, technico-economical and environmental aspects. 11th World Rabbit Congress-June 15-18,2016-Qingdao-China, 337-352.
- Maj, D., Bieniek, J., Łapa, P., Sternstein, I. (2009). The effect of crossing New Zealand White with Californian rabbits on growth and slaughter traits. Archiv Tierzucht. 52. 205-211. https://doi.org/10.5194/aab-52-205-2009.
- Maertens L., De Groote G. (1992). Effect of a dietary supplementation of live yeast on the zootechnical performancfs of does and weanling rabbits Proceedings 5th World Rabbit Congress, 25-30 July 1992, Corvallis – USA, 1079-1086.