ФАКТОРИ ЕФЕКТИВНОСТІ ГАЛУЗІ СКОТАРСТВА В КРИЗОВИХ УМОВАХ ВІЙНИ

DOI: 10.32900/2312-8402-2024-132-56-73

Олексій КРАСНОРУЦЬКИЙ,
д. е. н.,
професор
https://orcid.org/ 0000-0003-1744-3257,
Олександр КОЛІСНИК,
д. с.-г. н.,
старший дослідник
https://orcid.org/ 0000-0002-3575,
Степан МИХАЛЬЧЕНКО,
д. с.-г. н.,
с. н. д.,
https://orcid.org/ 0009-0007-6176-3537,
Василь ПРУДНІКОВ,
д. с.-г. н.,
професор,
https://orcid.org/ 0000-0001-9318-2015,
Руслан БАТИР,
к. с.-г. н.,
https://orcid.org/ 0000-0003-3183-8458,
Інститут тваринництва НААН України

Ключові слова: скотарство, корови, молоко, м'ясо, ефективність, прибуток, рівень рентабельності, сільгосппідприємства


В статті досліджено сучасний стан і динаміку розвитку галузі скотарства в Україні та  розглянуто питання щодо впливу факторів системного та форс-мажорного характеру на її розвиток в довоєнний період і за перші два роки російського воєнного вторгнення в Україну. Визначено, що в Україні темпи скорочення поголів’я великої рогатої худоби (з 2,6 до 2,1 млн. голів) та корів(з 1,5 до 1,2 млн. голів) за перші два роки війни випереджали такі у довоєнні роки, а обсяги виробництва молока (з 8,7 до 7,4 млн. тон)  та яловичини (з 310 до 258 тис. тон) суттєво скоротилися. Відзначено невплинний ріст продуктивності корів, як у  довоєнні роки з 4,6 до 5,1 т/гол за рік так і за два роки війни з 5,1 до 5,4 т/гол.

Розглянуто стан галузі скотарства в розрізі суб’єктів господарської діяльності і визначено, що частка сільськогосподарських підприємств в структурі виробництва молока і м’яса закономірно збільшується і досягла у 2023 році відповідно до 75,0% та 37,8%.

Дослідженнями встановлено, що в тваринницьких підприємствах існує суттєва диференціація за наявним поголів’ям худоби. Так, сільгосппідприємства, що мають до 100 голів худоби, займають в загальній кількості підприємств 42,5%, середні (від 100 до 1000 голів) – 42,2%, крупні (більше 1000 голів) – 17,8%. Визначено, що менша кількість підприємств з наявністю корів понад 1000 голів налічує більше поголів’я (63,9%) та виробляє більшу частку молока порівняно з дрібними (до 100 голів худоби ).

Проведено аналіз господарської діяльності ПП «Агро-Новоселівка 2009» Нововодолазького району, Харківської області, який виявив, що підприємство  має м’ясо-зернову спеціалізацію. Аналіз структури доходів по галузях, виявив переваги тваринницької галузі відносно рослинництва, особливо у критичних умовах війни. Визначено, що продукція тваринництва є менш залежною від експорту продукції, а продукція рослинництва є більш експортозалежною.

Бібліографічний список

AgroElite Purchase prices for grain in Ukraine as of March 14, 2023 https://agroelita.info/zakupivelni-tsiny-na-zerno-v-ukraini-na-14-bereznia-2023-roku/

AgroElite Purchase prices for grain in Ukraine as of December 6, 2022 https://agroelita.info/zakupivelni-tsiny-na-zerno-v-ukraini-na-6-hrudnia-2022-roku/

AgroElite: Grain prices in Ukraine are falling. superagronom.com/news/14620-tsini-na-zerno-v-ukrayini-padayut–zvit-za-22-grudnya-2021-r)

AgroPortal. Beef prices: record the second wave of price increases during the war. https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/cini-na-yalovichinu-fiksuyut-drugu-hvilyu-zdorozhchannya-za-chas-viyni

Antoshchenkova, V. V. Current state of dairy cattle breeding in Ukraine. Ukrainian Journal of Applied Economics. 2020. Vol. 5. No. 2. Р. 25-32. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-2-3

Eyfeel, A., Husyatynska, O., Susol, R. (2022). Current state and prospects for the development of the dairy cattle industry in Ukraine [Electronic resource]. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region. No. 104. Р. 118–129.  : https://abbsl.osau.edu.ua/index.php/visnuk/article/view/314  DOI: https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.104.17

Izhdolbina, O.O., Karamushka, O.M., Sychova, M.O., Shramko, I.I. (2021). Analysis of the state of production of creative products in Ukraine. Effective economy: electronic scientific professional publication. No. 12. http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/12_2021/107.pdf DOI: 10.32702/2307-2105-2021.12.105

Intensive technologies in dairy farming: monograph (2018). T. V. Pidpala, O. M. Ostapenko, S. E. Yasevin [and others]; edited by Prof. T. V. Pidpala. Mykolaiv, 250 р.  :  https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/5472/1/Pidpala%20mono.pdf

Kernasyuk, Y. V. (2020). How to ensure the profitability of livestock farming? Agribusiness Today: magazine and multimedia platform.: website. Electronic. version. https://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/19347-yak-zabezpechiti-pributkovist-skotarstva.html

Kozak, O. A. (2020). Assessment of the role and importance of the dairy subcomplex for solving food security and the national economy. Economics of the Agricultural Industry.  No.11.  P. 39-51. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202011039

Kolisnyk, O. I. (2018). Indicators of natural resistance of young Aberdeen-Angus breed of different origin in conditions of year-round free-range housing system. Bulletin of Sumy National Agrarian University. Series “Animal Husbandry”.  Issue 2 (34). P. 160-163.  http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vsna_tvar_2018_2_37

Kostenko, V. I. (2018). Technology of milk and beef production: textbook. Kyiv. Lira-К.  672 p.

Krasnorutskyi, O.O., Minenko, S.I. (2020). Building a comprehensive mechanism for managing the competitiveness of an agricultural enterprise in the context of the evolution of market relations. Current problems of innovative economics. No. 3. P. 18-24.   DOI: https://doi.org/10.36887/2524-0455-2020-3-3

Lavruk, O.V., Lavruk, N.A. (2020). Livestock: status and development prospects  Agrosvit. Electronic resource.  № 22. С. 9-15. http://www.agrosvit.info/?op=1&z=3326&i=1 DOI: 10.32702/2306-6792.2020.22.9

Latynin, M.A., Ryzhkov, V.G., Gevorkoff, R.L. (2000). Agricultural enterprises in new economic conditions: Methodological guidelines for the justification of some practical decisions in the work of agricultural enterprises: Kh.: KhDTUSG, . 25 p.

Makarenko, Yu.P. (2013). Households of the population: their classification and development prospects. Agrosvit. № 5. P. 1-4.http://www.agrosvit.info/pdf/5_2013/7.pdf

Melnyk, L.Yu., Makarenko, P.M. (2002). Concentration of production in agriculture: trends and prospects. Economics of the Agricultural Complex. No. 2. P. 11–17.

Mihalchenko, S. A., Palii, А. P., Chechui, H. F., Reshetnichenko, A. P., Rozum, Y. E., Bredykhin, V. V., Bogomolov, O. V., Denicenko, S. A., Mitiashkina, T. Y., Sychov, A. I., Savchenko, V. B., Levkin, D. A., & Paliy, A. P. (2020c). Milking and udder health assessment in industrial farming. Ukrainian Journal of Ecology, 10(2), 375-381. doi:10.15421/2020_112 (Scopus).

Assessment of the features of intensive milk production technology [Electronic resource]  T. V. Pidpala [et al.] // Tavrii. nauk. visn. 2020. No. 106.  http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/106_2019/30.pdf

Petrychenko, O. A. (2018). Trends and features of the development of the dairy subcomplex of Ukraine. Economics of the Agricultural Industry. No. 4. P. 42–50.   https://eapk.com.ua/uk/journals/tom-25-4-2018/tendentsiyi-y-osoblivosti-rozvitku-molokoproduktovogo-pidkompleksu-ukrayini

Pidpala, T. V., Yasevin, S. E. (2021). Intensive technology of milk production. Livestock farming today.  No. 7.  P. 18–24. https://scholar.google.com.ua/citations?view_op=view_citation&hl=ru&user=vol2f_UAAAAJ&citation_for_view=vol2f_UAAAAJ:V3AGJWp-ZtQC

Industrial livestock farming in Ukraine is rapidly declining. Dnipropetrovsk Investment Agency  2023. https://dia.dp.gov.ua/promislove-tvarinnictvo-v-ukra%D1%97ni-strimkoskorochuyetsya/

Prudnikov, V. G., Baranovsky D. I., Lysenko G. L., Vasilyeva Yu. O., Fedyaev V. A., Kolisnyk, O. I., Kryvoruchko, Yu. I., Popova, V. O. (2015). Beef production technology. Manual. Kharkiv. 256 p..

Ryzhkov, V. G., Kushnir, V. S., Maznev, G. E., Sukhomlin, L. E. (2007). Fundamentals of economic theory: textbook. Manual. : Kharkiv: Kondor,. 229 p.

Official website of the State Statistics Committee of Ukrain. 2023.  http://www.ukrstat.gov.ua.

Statistical collection “Agriculture of Ukraine for 2022” State Statistics Service of Ukraine. Kyiv. 2023. 164 p.  http://www.ukrstat.gov.ua.

Modern milk production technologies (operational features, technological solutions, draft designs)  S. Yu. Ruban [and others]. Kharkiv: Stil-Izdat. 2017. 168 p.   https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/1951/1/Suchasni_tekhnolohii.pdf

Tkach, G.V. (2004). The relationship between small and large-scale agricultural production. Economics of the Agricultural Complex. No. 11. P. 63-70.

Shiyan, N.I. (2019). The development of cattle breeding as a factor in the formation of social efficiency. Economics of the Agricultural Industry. No. 2. P. 32-41.

Shust, O. A. (2021). Substantiation of the strategy of innovation-oriented development of agricultural enterprises for milk production. Economy and State. No 3.  P. 23-27.   http://www.economy.in.ua/pdf/3_2021/6.pdf

Borshch, O., Prudnikov, V. Ruban S., Matvieiev, M.  (2024). Cow behaviour and milk yield during different categories temperature-humidity indices. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú. 35(1): article number: e25305. (Scopus).

Ukraine: Impact of the war on agriculture and rural livelihoods in Ukraine. Findings of a nation-wide rural household survey, December 2022. FAO. URL: https://doi.org/10.4060/cc3311en