DOI: 10.32900/2312-8402-2023-130-50-64
Ключові слова: раціон годівлі, житній силос, пивна дробина, надій, вміст жиру, вміст білку, економічна ефективність
У представленій статті наведено інноваційний погляд щодо рекомендованих раціонів годівлі задля ефективного виробництва молока на промисловій основі в умовах півдня України з урахуванням належності даної території до зони ризикованого землекористування та негативної дії глобального потепління, що виявляється останнім роками. Науково-господарські досліди проведено в умовах ДП«ДГ«Андріївське» Білгород-Дністровського району Одеської області за загальноприйнятими методиками. Встановлені переваги використання озимого жита як культури, вегетаційний період якої припадає на більш вологі періоди року, що дає можливість заготовити достатньо якісний силос із вмістом енергії 12,0 МДж, сирого протеїну 12,7 %, нейтрально-детергентної клітковини 51,9 % в розрахунку на 1 кг сухої речовини. Установлено тенденцію до переваги за рівнем надою у корів піддослідних груп, що отримували в якості основного фуражного корму житній силос у поєднанні з вологою пивною дробиною. З урахуванням співвідношення жиру і білка в молоці корів піддослідних груп у наших дослідженнях оптимальне співвідношення жир : білок встановлено у корів ІV дослідної групи (1,2 : 1), раціони яких в якості основного фуражного корму містили лише 45,0 кг житнього силосу з доповненням до цього 6,0 кг вологої пивної дробини. Використання житнього силосу у комбінації з вологою пивною дробиною у раціонах годівлі корів дослідних груп виявили позитивний вплив на показники наповненості рубця, консистенцію гною, перетравлення корму, вгодованості корів, статусу здоров’я, відтворювальної здатності і збереженості тварин. Установлено тенденцію до переваги за рівнем надою корів дослідних груп за 305 днів лактації відповідно на 95-258 л порівняно з тваринами контрольної групи, де надій склав 7898 л, що за рахунок ще й використання більш дешевих інгредієнтів раціонів дозволило зменшити собівартість виробництва 1 л молока на 11,3-23,7 %.
Бібліографічний список
Borshch O. O., Ruban S., Borshch O. V. (2021). Review: The influence of genotypic and phenotypic factors on the comfort and welfare rates of cows during the period of global climate changes. Journal of Agricultural Science, 32 (1) https://dspace.emu.ee//handle/10492/6894
Burgess P. L., Nicholson J. W. G., and Grant E. A. (1973).Yield and nutritive value of corn, barley, wheat, and forage oats as silage for lactating dairy cows. Canadian Journal of Animal Science, 53 (2), 177-178. https://doi.org/10.4141/cjas73-039
Chase L. E. (2021). Food Waste as Animal Feed: Wet Brewers and Wet Distillers Grains. Pro-Dairy: website. URL: https://ecommons.cornell.edu/server/api/core/bitstreams/7070906e-cf53-431d-91d6-a23785ca9222/content (date of application: 14.09.20 23).
DeYoung J. (2022). Rye, Other Cover Crops Make High-Quality Cattle Feed. Cove rcrop strategies https://www.covercropstrategies.com/articles/2422-rye-other-cover-crops-make-high-quality-cattle-feed
Drackley J.K., Cardoso F.C. (2014). Prepartum and postpartum nutritional management to optimize fertility in high-yielding dairy cows in confined TMR systems. Animal. 2014, 8(1), 5-14. doi: 10.1017/S1751731114000731
Elfeel А. A. A., Susol R., Kirovych N. (2023). Issues of Forage Quality under Industrial Milk Production in the South of Ukraine. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural sciences, 25 (99), 145-150. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9924
Galbat S.A., Keshta H.G. (2020) Evaluation of rumen transfaunation after treatment of rumen acidosis in cows. Current Science International, 09 (04), 625-632. DOI: 10.36632/csi/2020.9.4.55.
Garcia A. (2021). Evaluating wet feedstuffs for dairy cows. Progressive Dairy: website. URL: https://www.agproud.com/articles/55047-evaluating-wet-feedstuffs-for-dairy-cows (date of application: 14.09.20 23).
Götze K., Crivellaro P., Pieper L., Engelhard T., Staufenbiel R. (2019). Assessment of rumen fill in dairy cows for evaluation of the individual feed intake in herd management. Tierarztl Prax Ausg G Grosstiere Nutztiere, 47(1), 5-13. doi: 10.1055/a-0827-5656.
Herbstritt S., Richard T. L., Lence S. H., Wu H., O’Brien P. L., Emmett B. D., Kaspar T. C., Karlen D. L., Kohler K. and Malone R. W. (2022). Rye as an Energy Cover Crop: Management, Forage Quality, and Revenue Opportunities for Feed and Bioenergy. Agriculture, 12, 1691. https://doi.org/10.3390/agriculture12101691
Jaramillo-López E., Itza-Ortiz M. F., Peraza-Mercado G., Carrera-Chávez José M. (2017). Ruminal acidosis: strategies for its control. Austral journal of veterinary sciences, 49 (3). http://dx.doi.org/10.4067/S0719-81322017000300139
Kotets H. I. (2016). Khimichnyi sklad ta pozhyvnist sinazhu iz sumishi trytykale z vykoiu [Chemical composition and nutritional value of triticale-vetch haylage]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, 1, 58-62. http://nbuv.gov.ua/UJRN/tvppt_2016_1_13 (in Ukrainian).
Kozyr V. S. (2019). Innovatsiini pryiomy pidvyshchennia efektyvnosti skotarstva u stepovii zoni Ukrainy : monohrafiia [Innovative methods of increasing the efficiency of cattle breeding in the steppe zone of Ukraine : monograph]. Dnipro : PP «Nova ideolohiia» (in Ukrainian).
Kramarenko S. S. (Ed.), Luhovyi S. I., Lykhach A. V., Kramarenko O. S.. (2019). Analiz biometrychnykh danykh u rozvedenni ta selektsii tvaryn : navchalnyi posibnyk [Analysis of biometrychnykh danykh u rozvedenni ta selektsii tvaryn : navchalnyi posibnyk]. Mykolaiv: MNAU. (in Ukrainian).
Ladyka V. I., Khmelnychyi L. M. (Ed.), Povod V. V. (2023) Tekhnolohiia vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv [Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students]. Odesa: Oldi+ (in Ukrainian).
Maltz E, Barbosa LF, Bueno P, Scagion L, Kaniyamattam K, Greco LF, De Vries A, Santos JE (2013). Effect of feeding according to energy balance on performance, nutrient excretion, and feeding behavior of early lactation dairy cows. J Dairy Sci., 96(8), 5249-66. doi: 10.3168/jds.2013-6549.
Miedaner T., Laidig F. (2019). Hybrid Breeding in Rye (Secale cereale L.) Advances in Plant Breeding Strategies: Cereals, 5, 343-372 DOI:10.1007/978-3-030-23108-8_9
Perera A.N.F., Perera E.R.K. (2006). Evaluation of lesser-known feeds for ruminants to improve and sustain animal productivity during dry periods. Improving Animal Productivity by Supplementary Feeding of Multinutrient Blocks. Controlling Internal Parasites and Enhancing Utilization of Alternate Feed Resources. International Atomic Energy Agency, 249-255. URL:https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/te_1495_web.pdf (date of application: 14.09.20 23).
Pidpala T. V., Strikha L. O., Vetushniak T. Yu. (2019). Otsinka osoblyvostei intensyvnoi tekhnolohii vyrobnytstva moloka [Evaluation of the features of intensive milk production technology]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 106, 26-30. http://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/106_2019/30.pdf (in Ukrainian).
Podobed L. Y. (2012). Korma y kormlenye vusokoproduktyvnoho molochnoho skota: monohrafyia [Feed and feeding of highly productive dairy cattle: a monograph.]. Dnepropetrovsk: OOO PKF «Art-Press», 416 (in Russian).
Quantifying cow signals. Cow Talk. Available at https://www.publish.csiro.au/ebook/chapter/9781486301614_Chapter6
Ramirez-Cabral N. Y. Z., Kumar L., Shabani F. (2017). Global alterations in areas of suitability for maize production from climate change and using a mechanistic species distribution model (CLIMEX). Scientific Reports, 7, 5910.
Riznychuk I., Nikolenko I., Kyshlaly O., Mazhylovska K., Harbar A. (2023). Prohrama hodivli koriv za periodamy vyrobnychoho tsyklu [Cow feeding programme by period of the production cycle] / Ahrarnyi visnyk Prychornomoria, 107, 99-103 https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.15 (in Ukrainian).
Ruban S. Yu. & Vasylevskyi M. V. (2015). Orhanizatsiia normovanoi hodivli v skotarstvi [Organisation of normalised feeding in cattle breeding]. Kyiv. (in Ukrainian).
Rye and triticale can deliver quality forage. Crops and Forages. Hoard’s Dairyman. Available at https://hoards.com/articles.sec-5-1-crops-and-forages.html
Soboliev O. I. (Ed.), Nedashkivskyi V.M., Petryshak R.A. Metodolohiia ta orhanizatsiia naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi: navchalnyi posibnyk [Methodology and organisation of scientific research in animal husbandry]. Bila Tserkva, 2022, 74-81 (in Ukrainian).
Sylos iz ozymykh zlakiv. Tse variant [Silage from winter cereals. This is an option.]. Agroexpert. 2013. № 1 (54). S. 84-85. (in Ukrainian).
Syrovatko K.M. (2019). Zhytno-liutsernovyi sylos u povnozmishanomu ratsioni diinykh koriv. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii tekhnolohiia kormiv, 5(108), 2, 38-44. http://techfood.vsau.org/en/particles/rye-alfalfa-silage-in-a-fully-mixed-diet-of-milking-cows (in Ukrainian).
Tytarenko O. Zhytnii sinazh v dueti z konservantom: te, shcho potribno hospodarstvu [Rye haylage in duo with a preservative: what the farm needs]. Tvarynnytstvo Veterynariia. 2020. № 4. S. 36-38. (in Ukrainian).
Vega-García Jesús I., López-González Felipe, Morales-Almaraz Ernesto, and Arriaga-Jordán Carlos M. (2023). Secondary growth rye or triticale silage: Small-grain cereals as a dual-purpose forage option for small-scale dairy systems in the highlands of Mexico. CHILEAN JOURNAL of AGRICULTURAL RESEARCH 83(1). https://www.scielo.cl/pdf/chiljar/v83n1/0718-5839-chiljar-83-01-31.pdf
Vysotskyi I. Zhytnii sinazh – optymalnyi inhrediient ratsionu dlia koriv [Rye haylage is an optimal ingredient in the diet for cows]. Agroexpert. 2016. № 1 (54). S. 104-105.
West J. R., Ruark M. D., Shelley K. (2020).Sustainable intensification of corn silage cropping systems with winter rye. Agronomy for Sustainable Development. 40: 11. https://doi.org/10.1007/s13593-020-00615-6