DOI: 10.32900/2312-8402-2024-131-105-115
Ключові слова: акацієвий мед, антибактеріальна активність, штами Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, методика дискової дифузії Кірбі-Бауера
Метою цього дослідження була оцінка in vitro антимікробної активності натурального акацієвого меду польського виробника щодо грампозитивних штамів, таких як Staphylococcus aureus subsp. aureus Rosenbach (ATCC® 25923™), Enterococcus faecalis (Andrewes and Horder) Schleifer and Kilpper-Balz (ATCC® 51299™) (резистентний до ванкоміцину; чутливий до тейкопланіну) та Enterococcus faecalis (Andrewes and Horder) Schleifer and Kilpper-Balz (ATCC® 29212™) і грамнегативних штамів, таких як Pseudomonas aeruginosa (Schroeter) Migula (ATCC® 27853™), Escherichia coli (Migula) Castellani and Chalmers (ATCC® 25922™), Escherichia coli (Migula) Castellani and Chalmers (ATCC® 35218™). Антибактеріальну активність in vitro натурального акацієвого меду досліджено за допомогою методу дискової дифузії Кірбі-Бауера. Результати цього дослідження показали, що зразки акацієвого меду польського виробника виявляють сильну антибактеріальну дію щодо Staphylococcus aureus subsp. aureus Rosenbach (ATCC® 35218™), штамів Enterococcus faecalis (Andrewes and Horder) Schleifer and Kilpper-Balz (ATCC® 51299™) і Enterococcus faecalis (Andrewes and Horder) Schleifer and Kilpper-Balz (ATCC® 29212™), із середніми значеннями зон пригнічення росту (від 20,1 до 35,45 мм). Штами Pseudomonas aeruginosa (Schroeter) Migula (ATCC® 27853™), Escherichia coli (Migula) Castellani and Chalmers (ATCC® 25922™) і Staphylococcus aureus subsp. aureus Rosenbach (ATCC® 25923™) були стійкі до зразків акацієвого меду. Антибактеріальні властивості акацієвого меду необхідно підтвердити за допомогою модельних харчових систем. Подальші дослідження можуть показати, чи є цей мед потенційним консервантом у продуктах з мінімальною обробкою.
Бібліографічний список
Abd Ghafar, N., Ker-Woon, C., Hui, C. K., Mohd Yusof, Y. A., & Wan Ngah, W. Z. (2016). Acacia honey accelerates in vitro corneal ulcer wound healing model. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16, 259. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1248-0.
Al-Waili, N. S., Salom, K., Butler, G., & Al Ghamdi, A. A. (2011). Honey and microbial infections: a review supporting the use of honey for microbial control. Journal of Medicinal Food, 14(10), 1079–1096. https://doi.org/10.1089/jmf.2010.0161.
Bauer, A. W., Kirby, W. M., Sherris, J. C., & Turck, M. (1966). Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. American Journal of Clinical Pathology, 45(4), 493–496.
Bilal, B., & Azim, M. K. (2018). Nematicidal activity of ‘major royal jelly protein’-containing glycoproteins from Acacia honey. Experimental Parasitology, 192, 52–59. https://doi.org/10.1016/j.exppara.2018.07.011.
Bucekova, M., Jardekova, L., Juricova, V., Bugarova, V., Di Marco, G., Gismondi, A., Leonardi, D., Farkasovska, J., Godocikova, J., Laho, M., Klaudiny, J., Majtan, V., Canini, A., & Majtan, J. (2019). Antibacterial Activity of Different Blossom Honeys: New Findings. Molecules (Basel, Switzerland), 24(8), 1573. https://doi.org/10.3390/molecules24081573.
Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of Cosmetic Dermatology, 12(4), 306–313. https://doi.org/10.1111/jocd.12058.
Hamadou, W. S., Bouali, N., Badraoui, R., Hadj Lajimi, R., Hamdi, A., Alreshidi, M., Patel, M., Adnan, M., Siddiqui, A. J., Noumi, E., Rao Pasupuleti, V., & Snoussi, M. (2022). Chemical Composition and the Anticancer, Antimicrobial, and Antioxidant Properties of Acacia Honey from the Hail Region: The in vitro and in silico Investigation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine: eCAM, 2022, 1518511. https://doi.org/10.1155/2022/1518511.
Iftikhar, F., Arshad, M., Rasheed, F., Amraiz, D., Anwar, P., & Gulfraz, M. (2010). Effects of acacia honey on wound healing in various rat models. Phytotherapy Research: PTR, 24(4), 583–586. https://doi.org/10.1002/ptr.2990.
Ker-Woon, C., Abd Ghafar, N., Hui, C. K., & Mohd Yusof, Y. A. (2014). Effect of acacia honey on cultured rabbit corneal keratocytes. BMC Cell Biology, 15, 19. https://doi.org/10.1186/1471-2121-15-19.
Khalil, M.I., Sulaiman, S.A., Boukraa, L. (2010). Antioxidant properties of honey and its role in preventing health disorder. The Open Nutraceuticals Journal, 3, 6–16. https://doi.org/10.2174/18763960010030100006.
Kim, S., Hong, I., Woo, S., Jang, H., Pak, S., & Han, S. (2017). Isolation of Abscisic Acid from Korean Acacia Honey with Anti-Helicobacter pylori Activity. Pharmacognosy Magazine, 13(Suppl. 2), S170–S173. https://doi.org/10.4103/0973-1296.210166.
Kwakman, P. H., & Zaat, S. A. (2012). Antibacterial components of honey. IUBMB Life, 64(1), 48–55. https://doi.org/10.1002/iub.578.
Li, G., Xu, G., Guo, K., Du, S. (2014). Mapping the Global Potential Geographical Distribution of Black Locust (Robinia Pseudoacacia L.) Using Herbarium Data and a Maximum Entropy Model. Forests, 5, 2773-2792. https://doi.org/10.3390/f5112773.
Mohammed, M. E. A., Shati, A. A., Alfaifi, M. Y., Elbehairi, S. E. I., Alshehri, M. A., Alhag, S. K., Suleiman, M. H. A., Ghramh, H. A., Ibrahim, A., Alshehri, A. M., Al-Mosa, A. A. A., & ALaerjani, W. M. A. (2020). Acacia honey from different altitudes: total phenols and flavonoids, laser-induced fluorescence (LIF) spectra, and anticancer activity. The Journal of International Medical Research, 48(8), 300060520943451. https://doi.org/10.1177/0300060520943451
Moniruzzaman, M., Sulaiman, S. A., Azlan, S. A., & Gan, S. H. (2013). Two-year variations of phenolics, flavonoids and antioxidant contents in acacia honey. Molecules (Basel, Switzerland), 18(12), 14694–14710. https://doi.org/10.3390/molecules181214694
Muhammad, A., Odunola, O. A., Farooq, A. D., Mesaik, A. M., Muhammad, I., Azhar, M., Asif, M. M., Erukainure, O. L. (2014). Antioxidant, mitogenic and immunomodulatory potentials of acacia honey. Nutritional Therapy & Metabolism, 32(2), 68–78. https://doi.org/10.5301/NTM.2014.12285.
Muhammad, A., Odunola, O. A., Farooq, A. D., Rasheed, H., Mesaik, A. M., Choudhary, M. I., Channa, I. S., Khan, S. A., & Erukainure, O. L. (2013). Molecular mechanism of antiproliferation potential of Acacia honey on NCI-H460 cell line. Nutrition and Cancer, 65(2), 296–304. https://doi.org/10.1080/01635581.2013.756920
Muhammad, A., Odunola, O. A., Gbadegesin, M. A., Adegoke, A. M., Olugbami, J. O., & Uche, N. S. (2015). Modulatory role of Acacia honey from north-west Nigeria on sodium arsenite-induced clastogenicity and oxidative stress in male Wistar rats. Natural Product Research, 29(4), 321–326. https://doi.org/10.1080/14786419.2014.940945.
Muhammad, A., Odunola, O. A., Ibrahim, M. A., Sallau, A. B., Erukainure, O. L., Aimola, I. A., & Malami, I. (2016). Potential biological activity of acacia honey. Frontiers in Bioscience (Elite edition), 8(2), 351–357. https://doi.org/10.2741/E771.
Okoth, D. A., Chenia, H. Y., & Koorbanally, N. A. (2013). Antibacterial and antioxidant activities of flavonoids from Lannea alata (Engl.) Engl. (Anacardiaceae). Phytochemistry Letters, 6, 476–481, https://doi.org/10.1016/j.phytol.2013.06.003.
Patton, T., Barrett, J., Brennan, J., & Moran, N. (2006). Use of a spectrophotometric bioassay for determination of microbial sensitivity to manuka honey. Journal of Microbiological Methods, 64(1), 84–95. https://doi.org/10.1016/j.mimet.2005.04.007.
Rao, P. V., Krishnan, K. T., Salleh, N., & Gan, S. H. (2016). Biological and therapeutic effects of honey produced by honey bees and stingless bees: A comparative review. Revista Brasileira de Farmacognosia, 26, 657–664. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2016.01.012.
Samat, S., Nor, N. A., Nor Hussein, F., & Ismail, W. I. (2014). Effects of Gelam and Acacia honey acute administration on some biochemical parameters of Sprague Dawley rats. BMC Complementary and Alternative Medicine, 14, 146. https://doi.org/10.1186/1472-6882-14-146.
Sateriale, D., Scioscia, E., Colicchio, R., Pagliuca, C., Salvatore, P., Varricchio, E., Grazia Volpe, M., Paolucci, M., & Pagliarulo, C. (2019). Italian acacia honey exhibits lytic effects against the crayfish pathogens Aphanomyces astaci and Fusarium avenaceum. Letters in Applied Microbiology, 68(1), 64–72. https://doi.org/10.1111/lam.13085.
Tkaczenko, H., Kurhaluk, N., Lukash, O., Yakovenko, O., Opryshko, M., Maryniuk, M., Gyrenko, O., & Buyun, L. (2023). In vitro antibacterial efficacy of different natural linden honey against some gram-positive and gram-negative strains. Agrobiodiversity for Improving Nutrition, Health and Life Quality, 7(2), 173–180. https://doi.org/10.15414/ainhlq.2023.0018.
Tumbas, V. T., Vulić, J. J., Čanadanović-Brunet, J. M., Đilas, S. M., Ćetković, G. S., Stajčić, S. S., Štajner, D. I., & Popović, B. M. (2012). Antioxidant and sensorial properties of acacia honey supplemented with prunes. Acta Periodica Technologica, 43, 293–304. https://doi.org/10.2298/APT1243293T.
Wadi, M. (2022). Bioactivity and Chemical Characterization of Sudanese Bee Honey: Crude Acacia and Its Organic Extracts. BioMed Research International, 2022, 8441239. https://doi.org/10.1155/2022/8441239.
White, J. W., Jr, Subers, M. H., & Schepartz, A. I. (1963). The identification of inhibine, the antibacterial factor in honey, as hydrogen peroxide and its origin in a honey glucose-oxidase system. Biochimica et Biophysica Acta, 73, 57–70. https://doi.org/10.1016/0006-3002(63)90359-7.
Zar, J. H. (1999). Biostatistical Analysis. 4th ed., Prentice Hall Inc., New Jersey.